Linkuri accesibilitate

Bloc de locuințe din Herson distrus de rachetele rusești
Bloc de locuințe din Herson distrus de rachetele rusești

Războiul din Ucraina | Putin amenință cu pregătirea de luptă a forțelor nucleare în timpul vizitei lui Zelenski în SUA

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește la Washington, cu președintele Joe Biden și se va adresa Congresului american, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia își va atinge obiectivele așa-zisei „operațiuni militare speciale”.

09:34 21.12.2022

Nancy Pelosi, invitație către Zelenski de a se adresa Congresului: „Lupta pentru Ucraina este lupta pentru democrație”

Președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a publicat o scrisoare deschisă către Zelenski, invitându-l să se adreseze personal Congresului miercuri.

În scrisoare, ea scrie că „lupta pentru Ucraina este lupta pentru democrație însăși”.


„Stimate domnule presedinte:

Cu un imens respect și admirație pentru conducerea dumneavoastră extraordinară, adresez, în numele conducerii bipartizane a Congresului, invitația de a vă adresa unei reuniuni comune a Congresului de miercuri, 21 decembrie 2022.

America și lumea sunt uluite de eroismul poporului ucrainean. În fața atrocităților oribile ale lui Putin, luptătorii ucraineni pentru libertate au inspirat lumea cu voința de fier și un spiritul de neînfrânt cu care luptă împotriva invaziei brutale și nejustificate a Rusiei (...)

Lupta pentru Ucraina este însăși lupta pentru democrație. Așteptăm cu nerăbdare să auzim mesajul vostru inspirator de unitate, rezistență și determinare. Vă mulțumim pentru conducerea dumneavoastră și pentru luarea în considerare a acestei cereri”.

Președintele Volodimir Zelenski se află în drum spre Washington.

09:24 21.12.2022

Ministerul britanic al Apărării, despre luptele de la Bakhmut

Evaluarea zilnică a ministerului britanic al Apărării:

  • În ultima săptămână, armata rusă și forțele Wagner au făcut mici progrese la marginea estică a orașului Bakhmut din regiunea Donețk. Infanteria rusă are probabil acum un punct de sprijin în zonele industriale estice ale orașului și a avansat în unele părți din cartierul rezidențial al orașului.
  • Luptele de stradă sunt în curs de desfășurare. Lupte intense au avut loc în sectorul Bahmut din 20 iunie, dar liniile de front au fost în principal în câmp deschis în jurul zonelor estice ale orașului.
  • În acest război au avut loc puține lupte prelungite și pe scară largă în zonele construite (FIBUA) după avansurile rusești în Lysychansk și Siverodonetsk din iulie 2022. Având în vedere că FIBUA necesită o infanterie foarte bine antrenată, cu o conducere excelentă la nivel ofițerilor de front, este puțin probabil ca acest tip de luptă să favorizeze luptătorii Wagner slab pregătiți și rezerviștii mobilizați ai armatei ruse.

08:41 21.12.2022

Putin va stabili obiectivele militare pentru 2023 miercuri

Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să-și stabilească obiectivele militare pentru 2023 într-o întâlnire de miercuri, relatează AFP, citând Kremlinul.

Întâlnirea cu oficialii apărării va include un mesaj principal din partea ministrului apărării, Serghei Şoigu.

Săptămâna trecută, Shoigu a vizitat trupele implicate în ceea ce numește operațiunea militară specială în Ucraina, după ce ministerul apărării a anunțat formarea unei „brigăzi creative de primă linie”, care include artiști și muzicieni, pentru a ridica moralul.

Ministerul a spus că Shoigu „a zburat în jurul zonelor de desfășurare a trupelor și a verificat pozițiile avansate ale unităților ruse în zona operațiunii militare speciale”, adăugând că a vorbit cu trupele din prima linie. Nu este clar unde.

08:32 21.12.2022

Vizita lui Zelenski la Washington este confirmată oficial

Există confirmarea oficială că Zelenski va vizita Washington astăzi, în prima sa vizită în străinătate de la izbucnirea războiului acum 300 de zile.

Președintele american Joe Biden a spus într-o declarație că Zelenski va merge la Casa Albă înainte de a se adresa unei sesiuni comune a Congresului „care să demonstreze sprijinul puternic, bipartizan, pentru Ucraina”.

La rândul său, Volodimir Zelenski tocmai a confirmat că se află în drum spre SUA.

„În drum spre SUA pentru a consolida rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei. În special, @POTUS și cu mine vom discuta despre cooperarea dintre Ucraina și SUA și voi avea, de asemenea, un discurs la Congres și o serie de întâlniri bilaterale”, a scris Zelenski pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG