Zelensky se îndreaptă spre Washington, Kremlinul spune că țările occidentale „agravează conflictul”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Moscova nu vede nicio șansă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina și că țările occidentale care livrează noi arme Kievului „conduc la o agravare a conflictului”.
Întrebat de reporteri despre reacția Rusiei la vizitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, Peskov a spus: „Livrările de arme continuă, gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea duc la o agravare a conflictului și nu sunt de bun augur pentru Ucraina.”
Zelenski va vizita Biroul Oval miercuri pentru discuții extinse cu președintele american Joe Biden, care va anunța că va trimite Ucrainei asistență suplimentară de securitate de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un noul sistem sofisticat de apărare aeriană Patriot.
Întrebat dacă poziția Kievului cu privire la procesul de negociere se va schimba după călătoria lui Zelensky în SUA, Peskov a spus: „Nu cred”.
Vizita surpriză a lui Zelensky la Washington este prima sa călătorie în afara patriei sale de când aceasta a fost invadată acum 300 de zile.
El și Biden vor susține o conferință de presă la Casa Albă înainte ca Zelenski să se adreseze membrilor Congresului la Capitol Hill, la ora de maximă audiență.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va efectua joi o vizită în Rusia pentru discuții privind crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, a anunțat trimisul Rusiei la instituțiile internaționale de la Viena, citat de agenția de presă RIA Novosti.
Vizita „extrem de importantă" a lui Zelenski în SUA va demonta încercările Rusiei de a arăta că relațiile dintre SUA și Ucraina sunt în curs de răcire
Mihailo Podolyak a declarat pentru Reuters că deplasarea lui Zelenskiy în SUA, inclusiv discuțiile cu președintele Joe Biden, au oferit oportunitatea de a explica situația reală din Ucraina, de ce arme are nevoie Kievul pentru a lupta împotriva Rusiei și de ce are nevoie de ele.
„În primul rând, atât vizita în sine, cât și nivelul întâlnirilor planificate atestă fără echivoc gradul ridicat de încredere dintre țări. În al doilea rând, acest lucru pune capăt, în sfârșit, încercărilor părții ruse... de a dovedi o presupusă răcire a relațiilor noastre bilaterale. Acest lucru, desigur, nu este nici pe departe adevărat. Statele Unite sprijină fără echivoc Ucraina", a declarat Podolyak.
Întâlnire surpriză Medvedev-Xi
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a întreprins o călătorie surpriză la Beijing și a purtat discuții cu președintele chinez Xi Jinping, în timpul cărora au discutat despre conflictul din Ucraina.
Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat un videoclip pe canalul său Telegram cu întâlnirea cu Xi și o întâlnire între oficiali chinezi și ruși.
Medvedev a spus că el și Xi au discutat despre parteneriatul strategic „fără limite” dintre cele două țări, precum și despre Ucraina. El nu a oferit mai multe detalii, a informat Reuters.
„Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ ale Chinei și Rusiei... cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în materie de economie și producție industrială. Am discutat, de asemenea, probleme internaționale – inclusiv, desigur, conflictul din Ucraina”, a spus Medvedev.
„Discuțiile au fost utile”, a adăugat el.
China se numără printre cele câteva țări care s-au abținut în mod repetat de la voturile care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia la Organizația Națiunilor Unite. Beijingul a refuzat să eticheteze agresiunea militară drept „invazie” sau „război” și a amplificat propaganda rusă, punând conflictul pe seama NATO și a Statelor Unite, în timp ce condamnă sancțiunile și intensifică asistența economică acordată vecinului său.