Linkuri accesibilitate

Bloc de locuințe din Herson distrus de rachetele rusești
Bloc de locuințe din Herson distrus de rachetele rusești

Războiul din Ucraina | Putin amenință cu pregătirea de luptă a forțelor nucleare în timpul vizitei lui Zelenski în SUA

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește la Washington, cu președintele Joe Biden și se va adresa Congresului american, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia își va atinge obiectivele așa-zisei „operațiuni militare speciale”.

23:43 21.12.2022

Kremlinul spune că nu va rezulta nimic bun din călătoria lui Zelenski la Washington

Kremlinul a spus că nu va rezulta nimic bun din călătoria lui Zelenski la Washington și că Rusia nu vede nicio șansă de negocieri de pace cu Kievul.

Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aprovizionarea în continuare cu arme occidentale către Ucraina va duce la o „adâncire” a conflictului – ceva care ar putea să se întoarcă împotriva Kievului, a avertizat el.

23:42 21.12.2022

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat o asistență militară suplimentară de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat o asistență militară suplimentară de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un transfer al sistemului de apărare aeriană Patriot.

Asistența include o reducere de 1 miliard de dolari pentru a oferi Ucrainei „capacități extinse de apărare aeriană și de lovitură de precizie” și o asistență suplimentară de securitate de 850 de milioane de dolari, a spus Blinken într-un comunicat.

23:40 21.12.2022

Producția de porumb a Ucrainei ar putea scădea la 22-23 milioane de tone în acest an de la 41,9 milioane în 2021

Producția de porumb a Ucrainei ar putea scădea la 22-23 milioane de tone în acest an de la 41,9 milioane în 2021 din cauza unei reduceri a suprafeței recoltate cauzată de invazia Rusiei, a declarat miercuri ministrul ucrainean al agriculturii, Nikola Solskîi.

Ministerul a estimat în septembrie recolta de porumb din 2022 la 25-27 milioane de tone.

Solskîi a spus că fermierii, care se confruntă cu o lipsă de combustibil și fonduri, au lăsat mult porumb în câmpurile lor, iar aceste zone ar putea fi recoltate până în primăvară.

Ucraina a finalizat deja recolta de grâu și orz din 2022, treierand 19,4 milioane și, respectiv, 5,6 milioane de tone.

Fermierii au recoltat, de asemenea, 18,4 milioane de tone de porumb din 70% din suprafața estimată, cu un randament de 6,27 tone la hectar la 15 decembrie, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Recolta totală de cereale a totalizat aproape 45 de milioane de tone la 15 decembrie, iar ministerul, care a estimat o recoltă totală de 51 de milioane de tone, a declarat că 49,2 milioane de tone ar putea fi exportate, în funcție de situația logistică.

Exporturile ar putea include 16,3 milioane de tone de grâu, se arată în comunicat.

Exporturile Ucrainei au scăzut semnificativ până acum în acest sezon din cauza războiului și a blocajelor rusești ale porturilor maritime ucrainene.

23:37 21.12.2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în SUA

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns miercuri în Statele Unite ale Americii într-o vizită fulger, după ce în urmă cu o zi s-a aflat în prima linia a frontului de la Bahmut, unde i-a vizitat pe militarii ucraineni.

Volodymyr Zelenskiy a făcut prima sa călătorie în străinătate de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de 300 de zile, într-o vizită cu mize mari pentru a-și asigura sprijinul pentru efortul său de război până în anul viitor.

Volodimir Zelenski, în ținută militară, a fost primit de președintele american Joe Biden și de prima doamnă Jill Biden, la Casa Albă.

Cei doi lideri s-au retras pentru o discuție bilaterală, dar înainte au susținut câte o scurtă declarație de presă.

Două a fost temele anunțate că vor fi discutate de cei doi, confirmate chiar de președintele american:

  • ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv sistemul Patriot;
  • discuții despre „pacea justă”, propusă de Zelenski. „Vom ajuta Ucraina să ajungă la o pace justă”, a spus Biden.

Președintele american Joe Biden a remarcat împlinirea a 300 de zile de la invazia rusească în Ucraina.

„Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal purtat de Putin”, a spus Biden către omologul său ucrainean, în Biroul Oval, în scurtele declarații date presei.

„Greu de crezut, au trecut 300 de zile de când Putin a atacat brutal dreptul ucrainenilor de a exista ca națiune și de la atacul asupra poporului ucrainean nevinovat fără alt motiv decât pentru a intimida”, a adăugat Biden, remarcând că, prin escaladarea atacurilor rusești asupra energiei și a infrastructurii civile, Putin „încearcă să folosească iarna ca armă”.

El l-a asigurat pe omologul său ucrainean că americanii, împreună cu aliații europeni, sunt alături de Ucraina.

Mai multe, aici.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG