Linkuri accesibilitate

Bloc de locuințe din Herson distrus de rachetele rusești
Bloc de locuințe din Herson distrus de rachetele rusești

Războiul din Ucraina | Putin amenință cu pregătirea de luptă a forțelor nucleare în timpul vizitei lui Zelenski în SUA

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește la Washington, cu președintele Joe Biden și se va adresa Congresului american, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia își va atinge obiectivele așa-zisei „operațiuni militare speciale”.

07:24 21.12.2022

Rusia transferă trupe și echipament militar mai aproape de granița Belarusului cu Ucraina

Rusia își mută trupe și echipament militar din bazele de antrenament din nordul și centrul Belarusului spre sud țării, mai aproape de granița Belarusului cu Ucraina, a informat Belarusian Hajun, proiectul care monitorizare a mișcării trupelor ruse, pe 20 decembrie, relatează Kyiv Independent.

Grupul a remarcat că numărul de trupe și echipamente este „mic și cu siguranță insuficient pentru orice acțiune ofensivă”.

Belarusian Hajun a sugerat că echipamentul și trupele ar putea fi transferate pentru a participa la următoarea rundă de exerciții comune între forțele ruse și belaruse din apropierea graniței cu Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele belarus Alexandr Lukașenko la Minsk, pe fondul unui număr tot mai mare de informații conform cărora Rusia își intensifică desfășurarea de vehicule militare.

Belarusian Hajun a spus pe 18 decembrie că Rusia a transferat cel puțin 50 de camioane militare Ural în Belarus.

Rusia a desfășurat, de asemenea, avioane militare suplimentare în Belarus, inclusiv capabile să transporte rachete balistice Kinzhal.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că apărarea granițelor cu Belarus rămâne printre prioritățile Ucrainei.

Belarus a funcționat ca rampă de lansare a invaziei de pe 24 februarie. Cu toate acestea, trupele belaruse nu au fost încă trimise în Ucraina.

Potrivit unui înalt oficial al Departamentului american de Stat, în acest moment există opinii contradictorii în Rusia cu privire la lansarea sau nu a unei contraofensive în Ucraina.

"Cu siguranță că există unii (în Rusia) care cred că ar dori să se desfășoare ofensive în Ucraina. Sunt alții care au întrebări reale cu privire la capacitatea Rusiei de a face acest lucru", a spus un înalt oficial al Departamentului de Stat, sub rezerva anonimatului, reporterilor.

Însă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus vineri, în evaluarea sa, că este posibil ca forțele rusești să creeze premisele unui atac dinspre Belarus către Ucraina, subliniind totuși că o invazie a trupelor lui Vladimir Putin dinspre Belarus nu este iminentă în acest moment.

07:31 21.12.2022

Zelenski ar urma să viziteze Washingtonul miercuri și să se întâlnească cu Biden

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat miercuri să călătorească la Washington, unde se va întâlni, la Casa Albă, cu omologul său american Joe Biden, urmând să viziteze Capitoliul american, scrie CNN.

Zelenski ar fi în drum spre Washington, relatează CNN care citează surse din administraţie şi din legislativul American.

Prima călătorie în străinătate a președintelui ucrainean de la debutul războiului ar putea coincide cu anunțul SUA că vor oferi Ucrainei sisteme Patriot.

Zelenski este așteptat să fie întâmpinat de Biden și să aibă întâlniri cu liderii Congresului și șefii comisiei de securitate națională.

Călătoria nu a fost confirmată încă și îngrijorările privind securitatea ar putea forța o schimbare a planurilor, a declarat marți o sursă familiarizată cu planul, potrivit Reuters.

Parlamentara SUA Marcy Kaptur, copreședintele grupului de lucru al Congresului pentru Ucraina, a declarat pentru CBS News că sunt în desfășurare eforturi pentru a-l aduce pe Zelenski la Capitoliu miercuri și pentru ca acesta să se adreseze Congresului.

„Am fi foarte onorați să ne viziteze. Sunt uimită că poate reuși, având în vedere situația. Ar fi un cadou grozav să-l avem la Capitoliu. Lucrăm cu conducerea pentru a fi de ajutor. Înțelegem dacă nu poate ajunge în cele din urmă”, a spus Kaptur, citată de CBS News.

Casa Albă a refuzat să comenteze o posibilă vizită sau noi anunțuri de asistență în materie de securitate.

În timpul călătoriei sale, care ar fi prima călătorie în străinătate a acestuia de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, președintele ucrainean este așteptat să țină un discurs în Congres.

Marți, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat că va avea loc o sesiune a Congresului miercuri seara, care va fi axată în special pe democrație.

Vizita surpriză va coincide cu intenția administrației Biden de a trimite un nou pachet de asistență militară pentru apărare care va include sisteme Patriot, scrie CNN, citând două surse familiare cu planul.

08:32 21.12.2022

Vizita lui Zelenski la Washington este confirmată oficial

Există confirmarea oficială că Zelenski va vizita Washington astăzi, în prima sa vizită în străinătate de la izbucnirea războiului acum 300 de zile.

Președintele american Joe Biden a spus într-o declarație că Zelenski va merge la Casa Albă înainte de a se adresa unei sesiuni comune a Congresului „care să demonstreze sprijinul puternic, bipartizan, pentru Ucraina”.

La rândul său, Volodimir Zelenski tocmai a confirmat că se află în drum spre SUA.

„În drum spre SUA pentru a consolida rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei. În special, @POTUS și cu mine vom discuta despre cooperarea dintre Ucraina și SUA și voi avea, de asemenea, un discurs la Congres și o serie de întâlniri bilaterale”, a scris Zelenski pe Twitter.

08:41 21.12.2022

Putin va stabili obiectivele militare pentru 2023 miercuri

Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să-și stabilească obiectivele militare pentru 2023 într-o întâlnire de miercuri, relatează AFP, citând Kremlinul.

Întâlnirea cu oficialii apărării va include un mesaj principal din partea ministrului apărării, Serghei Şoigu.

Săptămâna trecută, Shoigu a vizitat trupele implicate în ceea ce numește operațiunea militară specială în Ucraina, după ce ministerul apărării a anunțat formarea unei „brigăzi creative de primă linie”, care include artiști și muzicieni, pentru a ridica moralul.

Ministerul a spus că Shoigu „a zburat în jurul zonelor de desfășurare a trupelor și a verificat pozițiile avansate ale unităților ruse în zona operațiunii militare speciale”, adăugând că a vorbit cu trupele din prima linie. Nu este clar unde.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG