Linkuri accesibilitate

Bloc de locuințe din Herson distrus de rachetele rusești
Bloc de locuințe din Herson distrus de rachetele rusești

Războiul din Ucraina | Putin amenință cu pregătirea de luptă a forțelor nucleare în timpul vizitei lui Zelenski în SUA

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește la Washington, cu președintele Joe Biden și se va adresa Congresului american, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia își va atinge obiectivele așa-zisei „operațiuni militare speciale”.

09:24 21.12.2022

Ministerul britanic al Apărării, despre luptele de la Bakhmut

Evaluarea zilnică a ministerului britanic al Apărării:

  • În ultima săptămână, armata rusă și forțele Wagner au făcut mici progrese la marginea estică a orașului Bakhmut din regiunea Donețk. Infanteria rusă are probabil acum un punct de sprijin în zonele industriale estice ale orașului și a avansat în unele părți din cartierul rezidențial al orașului.
  • Luptele de stradă sunt în curs de desfășurare. Lupte intense au avut loc în sectorul Bahmut din 20 iunie, dar liniile de front au fost în principal în câmp deschis în jurul zonelor estice ale orașului.
  • În acest război au avut loc puține lupte prelungite și pe scară largă în zonele construite (FIBUA) după avansurile rusești în Lysychansk și Siverodonetsk din iulie 2022. Având în vedere că FIBUA necesită o infanterie foarte bine antrenată, cu o conducere excelentă la nivel ofițerilor de front, este puțin probabil ca acest tip de luptă să favorizeze luptătorii Wagner slab pregătiți și rezerviștii mobilizați ai armatei ruse.

09:34 21.12.2022

Nancy Pelosi, invitație către Zelenski de a se adresa Congresului: „Lupta pentru Ucraina este lupta pentru democrație”

Președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a publicat o scrisoare deschisă către Zelenski, invitându-l să se adreseze personal Congresului miercuri.

În scrisoare, ea scrie că „lupta pentru Ucraina este lupta pentru democrație însăși”.


„Stimate domnule presedinte:

Cu un imens respect și admirație pentru conducerea dumneavoastră extraordinară, adresez, în numele conducerii bipartizane a Congresului, invitația de a vă adresa unei reuniuni comune a Congresului de miercuri, 21 decembrie 2022.

America și lumea sunt uluite de eroismul poporului ucrainean. În fața atrocităților oribile ale lui Putin, luptătorii ucraineni pentru libertate au inspirat lumea cu voința de fier și un spiritul de neînfrânt cu care luptă împotriva invaziei brutale și nejustificate a Rusiei (...)

Lupta pentru Ucraina este însăși lupta pentru democrație. Așteptăm cu nerăbdare să auzim mesajul vostru inspirator de unitate, rezistență și determinare. Vă mulțumim pentru conducerea dumneavoastră și pentru luarea în considerare a acestei cereri”.

Președintele Volodimir Zelenski se află în drum spre Washington.

10:32 21.12.2022

Întâlnire surpriză Medvedev-Xi

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a întreprins o călătorie surpriză la Beijing și a purtat discuții cu președintele chinez Xi Jinping, în timpul cărora au discutat despre conflictul din Ucraina.

Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat un videoclip pe canalul său Telegram cu întâlnirea cu Xi și o întâlnire între oficiali chinezi și ruși.

Medvedev a spus că el și Xi au discutat despre parteneriatul strategic „fără limite” dintre cele două țări, precum și despre Ucraina. El nu a oferit mai multe detalii, a informat Reuters.

„Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ ale Chinei și Rusiei... cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în materie de economie și producție industrială. Am discutat, de asemenea, probleme internaționale – inclusiv, desigur, conflictul din Ucraina”, a spus Medvedev.

„Discuțiile au fost utile”, a adăugat el.

China se numără printre cele câteva țări care s-au abținut în mod repetat de la voturile care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia la Organizația Națiunilor Unite. Beijingul a refuzat să eticheteze agresiunea militară drept „invazie” sau „război” și a amplificat propaganda rusă, punând conflictul pe seama NATO și a Statelor Unite, în timp ce condamnă sancțiunile și intensifică asistența economică acordată vecinului său.

11:57 21.12.2022

Vizita „extrem de importantă" a lui Zelenski în SUA va demonta încercările Rusiei de a arăta că relațiile dintre SUA și Ucraina sunt în curs de răcire

Mihailo Podolyak a declarat pentru Reuters că deplasarea lui Zelenskiy în SUA, inclusiv discuțiile cu președintele Joe Biden, au oferit oportunitatea de a explica situația reală din Ucraina, de ce arme are nevoie Kievul pentru a lupta împotriva Rusiei și de ce are nevoie de ele.

„În primul rând, atât vizita în sine, cât și nivelul întâlnirilor planificate atestă fără echivoc gradul ridicat de încredere dintre țări. În al doilea rând, acest lucru pune capăt, în sfârșit, încercărilor părții ruse... de a dovedi o presupusă răcire a relațiilor noastre bilaterale. Acest lucru, desigur, nu este nici pe departe adevărat. Statele Unite sprijină fără echivoc Ucraina", a declarat Podolyak.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG