Marea Britanie: Succesul rusesc în estul Ucrainei, cu costuri uriașe
Rusia obține în prezent un „succes tactic” în regiunea Donbas din estul Ucrainei, dar acest lucru are un „cost semnificativ în materie de resurse”, a declarat Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea sa zilnică privind cursul războiului din Ucraina.
Potrivit acestuia, rămân întrebări în legătură cu decizia Moscovei de a concentra atât de mult din forțele sale într-o singură parte a campaniei generale.
Ministerul Apărării amintește, în restrospectiva celor 100 de zile de război, că planul inițial al lui Vladimir Putin - de a cuceri capitala Kiev și de a răsturna guvernul ucrainean - a eșuat.
Cu toate acestea, 90% din Luhansk - parte a regiunii Donbas - este acum controlată de Rusia, se mai arată în actualizare. Ministerul britanic mai spune că este probabil ca Putin să dețină controlul complet al zonei în următoarele două săptămâni.
Bloomberg: Default-ul Rusiei nu va câștiga războiul, Occidentul ar trebui să vizeze petrolul și gazele rusești
Neîndeplinirea obligațiilor de plată de către Rusia nu va câștiga războiul, iar Occidentul ar trebui să vizeze petrolul și gazele rusești, se arată într-un editorial semnal de board-ul publicației economice Bloomberg.
Potrivit editorialului, menținerea presiunii financiare asupra regimului Putin este „justificată - dar nu este un game changer”.
SUA și aliații săi ar trebui să se concentreze în continuare asupra exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei, principala vulnerabilitate economică a țării, susține Bloomberg.
„A-l face de rușine pe Putin cu un default formal al datoriei ar fi bine și frumos. Dar oprirea războiului cere un angajament reînnoit pentru izolarea economică”, concluzionează editorialul Bloomberg.
Stoltenberg: Pregătiți-vă pentru un război lung
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că țările occidentale trebuie să se „pregătească pentru o perioadă lungă de timp”.
„Trebuie doar să fim pregătiți pentru o perioadă lungă de timp, pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit un război de uzură în care ucrainenii plătesc un preț ridicat pentru a-și apăra propria țară pe câmpul de luptă, dar și pentru că vedem că Rusia are pierderi mari”, a spus Stoltenberg, după întâlnirea cu președintele american Joe Biden, joi, la Casa Albă, potrivit BBC.
„Responsabilitatea noastră este de a oferi sprijin Ucrainei. Cele mai multe războaie - și, de asemenea, cel mai probabil și acest război - se vor încheia la un moment dat la masa negocierilor, dar ceea ce știm este că ceea ce se întâmplă în jurul mesei de negocieri este foarte strâns legat de situația de pe teren, de pe câmpul de luptă, așa că trebuie să îi ajutăm, să îi susținem, astfel încât să poată obține cel mai bun rezultat posibil al acestui conflict”, a completat el.
Ucraina acuză Turcia că se numără printre țările care cumpără cereale furate de Rusia
Ambasadorul Kievului la Ankara a declarat vineri că Turcia se numără printre țările care cumpără cereale pe care Rusia le-a furat din Ucraina, transmite Reuters.
Vasil Bodnar a mai declarat că a cerut ajutorul autorităților turce și Interpolului pentru a investiga cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turcești.
Cereale trimise de Rusia în Siria
De asemenea, ambasada ucraineană din Beirut a declarat joi că Rusia a trimis în Siria, unul dintre aliații Moscovei, aproximativ 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina, începând din 24 februarie, ceea ce reprezintă „o activitate criminală”, mai scrie Reuters.
Cu prețuri internaționale la grâu de peste 400 de dolari pe tonă, un astfel de volum ar valora peste 40 de milioane de dolari.
Ambasada ucraineană a precizat că un transport s-a realizat cu nava Matros Pozynich, o navă sub pavilion rusesc care a acostat în principalul port maritim sirian Latakia la sfârșitul lunii mai.
Matros Pozynich a încărcat grâu în portul Sevastopol din Crimeea - anexată ilegal de Rusia în 2014 - cu o dată de plecare la 19 mai, iar locul de descărcare a fost indicat ca fiind Siria. Imagini din satelit de la Planet Labs PBC din 29 mai au arătat aceeași navă acostată în Latakia.
Ambasada Ucrainei în Liban a afirmat că cerealele de la bordul navei Matros Pozynich au fost furate din depozitele ucrainene din zonele recent ocupate de forțele rusești.
Anterior, Rusia a negat acuzațiile de furt de grâu din Ucraina, însă ambasada ucraineană a dat detalii precum: „Grâul este furat dintr-o instalație care combină grâul din trei regiuni ucrainene într-un singur lot”.
Kievul mai spune că a încercat să ia legătura cu autoritățile siriene privind „activitatea criminală”, dar nu a primit niciodată un răspuns.
Facebook Forum