Mandat de arestare pe numele lui Ianukovici pentru trădare. Fugit în Rusia, el are deja o condamnare la 13 ani de închisoare pentru trădare
Un tribunal ucrainean a cerut arestarea în lipsă a fostului președinte al țării, Viktor Ianukovici, sub acuzația de trădare.
Acuzațiile se concentrează pe un pact din 2010 semnat de Ianukovici, care prelungește contractul de închiriere al Rusiei pentru instalațiile navale din Crimeea.
Acel acord, cunoscut pe scară largă în Ucraina ca Pactul de la Harkov, a permis Rusiei să-și păstreze flota de la Marea Neagră în portul din Crimeea Sevastopol, relatează Reuters.
Ianukovici a primit deja o pedeapsă de 13 ani de închisoare în lipsă pentru trădare, în legătură cu o scrisoare pe care i-a trimis-o lui Vladimir Putin în 2014.
În textul scrisorii el îi cere liderului rus să folosească armata și forțele de poliție ale țării sale pentru a restabili ordinea în Ucraina. Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, în urma protestelor în masă.
Încă 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război
Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că până luni au fost investigate aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război rusești.
Vorbind la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Venediktova a spus că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, după ce un tribunal de la Kiev l-a condamnat pe Vadim Șișimarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat de 62 de ani, Olexandr Șelipov. .
„Am inițiat deja aproape 13.000 de cazuri care sunt legate doar de crime de război. La această categorie au fost semnalate suspiciuni pentru 49 de persoane, pe care am început să-i urmărim penal [pentru] crime de război”, a spus Venediktova.
Oficialii ucraineni au o listă cu aproximativ 600 de suspecţi despre care se crede că au fost implicați în crime de război, a spus ea, în timp ce două dosare care implică trei persoane sunt deja trimise la instanță.
90 de persoane ucise într-un atac aerian rusesc asupra satului Desna/Cernigov
Aproape 90 de persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc asupra satului Desna din regiunea Cernigov (Cernigău), din nordul Ucrainei, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Atacul, care a avut loc marțea trecută, a provocat moartea a 87 de persoane, a declarat Zelenski în timpul discursului său la Forumul Economic Mondial de la Davos.
„Azi am terminat lucrul la Desna. La Desna sub dărâmături au fost 87 de victime. 87 de cadavre”, a spus președintele ucrainean.
Săptămâna trecută, autoritățile ucrainene au declarat că opt persoane au fost ucise în atac. Cifra indicată de Zelenski ar face ca Desna să aibă cel mai mare număr de morți de la începutul invaziei în Ucraina, relatează Reuters.
În ziua atacului, un purtător de cuvânt al armatei ruse a declarat că rachete de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, au lovit forțele de rezervă ucrainene la un centru de antrenament de lângă Desna.
Plan italian de pace, studiat de ruși
Adjunctul șefului diplomației ruse, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova analizează o propunere de plan de pace italian pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
„L-am primit recent și îl studiem”, a spus Rudenko, citat de AFP, despre planul de pace propus de italieni.
El a spus că nu au avut loc discuții între Rusia și Italia, adăugând că Rusia va comenta într-o etapă ulterioară.
Şeful diplomaţiei italiene, Luigi Di Maio, a anunţat vineri că ţara sa a propus ONU constituirea unui „grup internaţional de sprijin” care să încerce să ajungă „pas cu pas” la o încetare a focului în Ucraina.
Potrivit lui Luigi Di Maio, „grupul de sprijin” propus de ONU „trebuie să încerce să reconstruiască dialogul între cele două părţi care în acest moment se află în război”.
Detaliile acestui plan nu au fost făcute publice, dar, potrivit cotidianului italian La Repubblica, documentul care a fost transmis ONU şi elaborat de diplomaţi ai Ministerului italian de Externe prevede patru puncte:
- încetarea focului în Ucraina şi demilitarizarea frontului sub supravegherea Naţiunilor Unite;
- negocieri asupra statutului Ucrainei, la care să participe UE, dar nu şi NATO;
- acord bilateral între Ucraina şi Rusia privitor la Crimeea și Donbas, care să se bucure de o autonomie deplină şi de dreptul de a-şi asigura propria securitate, dar sub suveranitate ucraineană
- încheierea unui acord multilateral de pace şi de securitate în Europa, având ca obiect dezarmarea, controlul armelor şi prevenirea conflictelor.
Facebook Forum