Linkuri accesibilitate

Oamenii stau în mijlocul mormintelor nou făcute dintr-un cimitir din în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia în așezarea Starîi Krîm, de la marginea Mariupolului - 22 mai 2022
Oamenii stau în mijlocul mormintelor nou făcute dintr-un cimitir din în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia în așezarea Starîi Krîm, de la marginea Mariupolului - 22 mai 2022

Războiul din Ucraina | Luptătorii de la Azovstal, judecați de proruși. Demisia unui diplomat rus la ONU: niciodată nu mi-a fost așa rușine

Ziua 89: Primul soldat rus tras la răspundere într-un tribunal. Opt milioane de ucraineni sunt strămutați în interiorul Ucrainei, în timp ce alte șase milioane au părăsit țara. Polonia și Ucraina înființează o uniune vamală.

Cele mai importante informații ale zilei

07:31 23.5.2022

Agenția ONU pentru refugiați: Un record care nu ar fi trebuit să fie stabilit niciodată

„Numărul persoanelor forțate să fugă din calea conflictelor, a violențelor, a încălcărilor drepturilor omului și a persecuțiilor a depășit acum, pentru prima dată în istorie, pragul uluitor de 100 de milioane, propulsat de războiul din Ucraina și de alte conflicte mortale”, a anunțat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați, într-un comunicat citat de BBC.

Șeful UNHCR, Filippo Grandi, spune că aceasta este „o cifră sumbră, care dă de gândit și alarmează în egală măsură. Este un record care nu ar fi trebuit să fie stabilit niciodată”.

„Acest lucru trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru a rezolva și preveni conflictele distructive, a pune capăt persecuției și a aborda cauzele care stau la baza care forțează oameni nevinovați să își părăsească casele”, a adăugat el.

UNHCR afirmă că războiul Rusiei în Ucraina a provocat strămutarea a opt milioane de persoane în interiorul țării, iar peste șase milioane de persoane au fugit în străinătate.

Anul trecut, numărătoarea ONU a persoanelor strămutate a ajuns la 90 de milioane din cauza violențelor și conflictelor din țări precum Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan și Republica Democratică Congo.

07:37 23.5.2022

Ucraina și Polonia: control vamal comun pentru circulația persoanelor și mărfurilor

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev, 22 mai 2022.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev, 22 mai 2022.

Ucraina și Polonia au convenit să stabilească un control vamal comun la frontieră și să înființeze la o companie feroviară comună pentru a facilita circulația persoanelor și pentru a crește potențialul de export al Ucrainei, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski și Andrzej Duda au lăudat cooperarea sporită dintre cele două țări în timpul unei întâlniri care a avut loc duminică la Kiev.

„Granița polono-ucraineană ar trebui să unească, nu să dezbine”, a spus președintele polonez, devenind primul lider străin care a ținut un discurs personal în parlamentul ucrainean de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Zelenski a calificat controlul vamal comun la graniță drept o mișcare „revoluționară”. „Acest lucru va accelera în mod semnificativ procedurile de frontieră”, a spus președintele ucrainean.

Acesta a adăugat că controlul vamal comun ar putea facilita intrarea țării în UE: „Este, de asemenea, începutul integrării noastre în spațiul vamal comun al Uniunii Europene”.

Cei mai mulți refugiați ucraineni au intrat în Uniunea Europeană prin punctele de frontieră din Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

„Lucrăm, de asemenea, la crearea unei companii feroviare mixte pentru a crește potențialul de export al economiei ucrainene”, a spus ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kubrakov.

Războiul din Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu și porumb, a contribuit la creșterea prețurilor la nivel mondial. Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina.

Comisia Europeană va emite un raport în iunie cu privire la acceptarea sau nu a cererii Ucrainei de a deveni candidat la aderarea la UE, ceea ce va fi probabil un proces de lungă durată care provoacă deja disensiuni în cadrul blocului citește mai mult

07:49 23.5.2022

Ofensiva rusă se concentrează pe Severodonețk

Trupele ruse au încercat să străpungă liniile de apărare ale forțelor ucrainene și să ajungă la granițele administrative ale regiunii Luhansk din estul țării, afirmă armata ucraineană raportul său de luni dimineață.

Rușii și-au concentrat eforturile spre orașul Severodonețk, precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acesta adaugă că „inamicul” a intensificat utilizarea avioanelor sale pentru a distruge infrastructura critică a Ucrainei în zona operațiunilor de luptă activă.

Forțele ucrainene au respins 11 atacuri inamice în est în ultimele 24 de ore, mai spune armata ucraineană.

08:18 23.5.2022

Rusia spune că vrea reluarea negocierilor

Rusia a declarat că este dispusă să reia negocierile de pace, dar inițiativa continuării acestora aparține Kievului, a declarat duminică negociatorul principal al Moscovei, în timp ce forțele ruse și-au intensificat atacul în estul regiunii Donbas.

Un consilier al Kremlinului, Vladimir Medinsky, a susținut într-un interviu acordat televiziunii belaruse că „Rusia nu a refuzat niciodată discuțiile”, scrieThe Guardian.

„Înghețarea discuțiilor a fost în întregime inițiativa Ucrainei”, a spus el, adăugând că „mingea este complet în terenul lor”.

Ucraina a declarat că nu va fi de acord cu niciun acord de încetare a focului care ar implica cedarea de teritorii Rusiei.

„Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a declarat șeful statului major prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG