Parchetul Militar din România anchetează crime împotriva umanității în care victime sunt ucraineni cu cetățenie română
Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină, scrie Agerpres.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal. Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare. În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei - stat independent şi suveran. Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina. Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României”, anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă.
Parchetul susţine că legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.
„Jurisdicţia se exercită de organele de urmărire penală române şi pe baza principiului universalităţii. Cercetările au în vedere şi deţinerea de către cetăţeni ucraineni a cetăţeniei române”, spun procurorii.
Ucraina construiește o armată de un milion de oameni pentru a recuceri sudul țării
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut șefilor armatei să elaboreze planuri pentru a aduna o forță de luptă de „un milion de oameni”, echipată cu arme occidentale, pentru a recuceri teritoriul din sudul țării, a declarat ministrul apărării.
Zelenski a ordonat armatei sale să recupereze zonele ocupate din jurul coastei Mării Negre, care sunt vitale pentru economia țării, a declarat Oleksii Reznikov într-un interviu acordat publicației The Times.
„Înțelegem că, din punct de vedere politic, este foarte necesar pentru țara noastră. Președintele a dat ordin șefului suprem al armatei să elaboreze planuri. După aceea, statul major își face temele și spune că pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de XYZ”, a afirmat ministrul apărării.
Reznikov a declarat că scrie scrisori omologilor săi din țările partenere pentru a explica „de ce avem nevoie de acest tip de armament și apoi obținem deciziile politice”.
Zeci de explozii în estul și sudul Ucrainei. Trei oameni au murit la Harkov
80 de explozii au fost înregistrate luni în teritoriile de frontieră din regiunile Sumî și Cernigău, potrivit Serviciului ucrainean al poliției de frontieră.
De asemenea, Rusia a lansat luni patru rachete asupra regiunii Odesa, scrie Kyiv Independent.
Kirilo Timoșenko, un adjunct al șefului biroului președintelui, a declarat că rachetele au fost lansate de avioane în timp ce se aflau deasupra peninsulei Crimeea. Una dintre rachete a lovit o clădire, fără să ofere alte detalii.
Același oficial a declarat că, în Harkov, cel puțin trei oameni au murit și 31 au fost răniți în urma unui atac cu rachete rusești. Aici, Rusia a lansat zece rachete Smerch, lovind cartierele rezidențiale.
În Nikolaiev, Rusia a lansat luni dimineață șase rachete asupra orașului, potrivit guvernatorului regiunii, Vitalii Kim. Cel puțin o persoană a fost rănită.
Lituania a extins sancțiunile față de Kaliningrad
Lituania a extins luni restricțiile asupra comerțului prin teritoriul său către exclava rusă Kaliningrad, în timp ce încep să fie aplicate treptat sancțiunile anunțate anterior de Uniunea Europeană, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al vămilor lituaniene.
Printre mărfurile sancționate începând de luni dimineață se numără betonul, lemnul, alcoolul și produsele chimice industriale pe bază de alcool.
Așa cum era de așteptat, guvernatorul regiunii ruse Kaliningrad, Anton Alikhanov, a propus o interdicție totală a circulației mărfurilor între cele trei state baltice și Rusia, ca răspuns la ceea ce autoritățile din exclavă au numit „blocada” din partea Lituaniei.
„Ca o măsură reciprocă, propunem interzicerea totală a circulației de bunuri - inclusiv a celor în tranzit din țări terțe - între cele trei state baltice și Rusia”, a declarat guvernatorul, potrivit Reuters.