Linkuri accesibilitate

Sancțiunile Occidentului afectează estul industrial al Rusiei


Un angajat deține lingouri de aur fabricate de o companie controlată de Polymetal.
Un angajat deține lingouri de aur fabricate de o companie controlată de Polymetal.

Serghei a sperat ani de zile ca orașul său natal, Sovețkaia Gavan, aflat în estul îndepărtat al Rusiei și cu ieșire la Marea Ohoțk, va avea parte de zile mai bune.

Sovețkaia Gavan găzduize în perioada sovietică fabrici de construcții și reparații de nave, o industrie vibrantă de pescuit și personal militar de orice tip.

Cu toate acestea, fabricile s-au închis, iar mare parte din armată a plecat odată cu căderea comunismului și din cauza turbulențelor economice care au urmat.

Populația orașului și a zonei adiacente lui a scăzut cu 40% în ultimele 3 decenii, aceasta ajungând la 38.000, întrucât locurile de muncă bine plătite au devenit din ce în ce mai greu de găsit.

Însă planurile companiei Polymetal, unul dintre cei mai mari producători de aur din Rusia, de a construi o fabrică în valoare de 730 de milioane de dolari la periferia orașului care să prelucreze minereuri de aur le-au dat speranțe unora.

Primarul Pavel Borovski a numit uzina respectivă o rampă de lansare pentru dezvoltarea viitoare a orașului. Uzina de aur ar fi putut deschide ușa pentru noi investiții în orașul cu o economie muribundă, inclusiv pentru extinderea centralei locale, cel mai mare angajator din Sovețkaia Gavan. Procesarea aurului consumă o cantitate mare de energie.

Uzina ar fi putut sprijini, de asemenea, extinderea celui de-al doilea segment al liniei de cale ferată Baikal-Amur către Sovețkaia Gavan, spune Serghei.

Acum, însă, sancțiunile financiare și tehnologice impuse de Occident Rusiei pentru a pedepsi Kremlinul pentru invazia neprovocată din Ucraina au schimbat planurile Polymetal.

Compania care prelucrează aur a anunțat că a „suspendat pe termen nedeterminat” planurile de a construi uzina de procesare a minereului din Sovețkaia Gavan și acum se uită la opțiuni de construire în Kazahstanul vecin.

„De îndată ce am aflat că uzina nu va fi construită, să fiu sincer, m-am așezat seara (la masă, n.r.), mi-am turnat în pahar și am decis: ‘Nu te mai hrăni din vise. E timpul să plecăm’”, a mărturisit Serghei pentru serviciul Europei Libere din regiune, Siberia.Realities.

„Nu am fost bomdardați, dar și noi am distruși”, a continuat el, referindu-se la sancțiunile adoptate împotriva Rusiei.

Serghei spune că probabil se va alătura exodului din oraș și se va muta la Krasnodar, în sudul Rusiei, o destinație populară pentru oamenii ce părăresc

estul îndepărtat al Rusiei.

Proiecte întârziate în masă

Povești similar de tragice au loc pe întreg teritoriul Rusiei, în special în regiunile din estul țării, pe măsură ce companiile naționale micșorează, întârzie sau anulează proiecte de investiții la scară largă din cauza sancțiunilor financiare și tehnologice. Companiile străine, între timp, se decid pur și simplu să părăsească Rusia.

Polymetal plănuise să investească până la 700 de milioane de dolari în 2022, potrivit unei prezentări făcute unui grup de investitori în luna februarie. Două luni mai târziu, a redus numărul la 650 de milioane de dolari.

Pe lângă suspendarea proiectului din Sovețkaia Gavan, Polymetal a anunțat că va întârzia construcția unui proiect în valoare de 450 de milioane de dolari în Siberia de Est cu între 12 și 18 luni, iar construcția unei fabrici de procesare a aurului cu aproximativ 6 luni.

Companiile rusești de metale, minerit și energie se bazează foarte mult pe echipamente și tehnologie importată din Occident pentru a putea construi și exploata instalații miniere, precum și pentru a dezvolta mine și centrale electrice. Multe din ele se luptă să aibă acces la resurse pe fondul sancțiunilor dure și al fricii firmelor occidentale de a avea afaceri în Rusia.

Importurile Rusiei au scăzut cu aproape jumătate după impunerea sancțiunilor.

Conducerea Polymetal a declarat că a devenit costisitor și dificil importul de echipamente direct din Europa. Deși compania nu e vizată direct de sancțiuni, firmele de transport occidentale refuză să livreze în Rusia containere cu echipamente și piese de schimb.

Cei ce minează aur trebuie să adune foarte multe documente pentru a demonstra că nu încalcă sancțiunile occidentale atunci când cumpără echipamente. Compania a declarat că a fost forțată să importe echipamente occidentale prin China, lucru care amână livrarea cu cel puțin două luni.

Polymetal a spus că probleme legate de importul echipamentelor au forțat-o să întârzie cu dezvoltarea minei de aur din Siberia de Est.

Declin economic abrupt

Scăderea bruscă a importurilor necesare proiectelor de investiții duce la ceea ce pare a fi cel mai abrupt declin economic al Rusiei din ultimele 3 decenii.

Producția economică a Moscovei ar putea scădea cu până la 7% anul acesta și cu 10% anul viitor, a declarat German Gref, CEO-ul Sberbank, cel mai mare creditor al țării, în timpul unui forum de afaceri sponsorizat de stat în iunie.

Rusia nu s-a mai confruntat cu 2 ani consecutivi de declin economic de la începutul anilor ’90.

Sancțiunile îi forțează pe ruși să se îndrepte către comerțul și investițiile cu statul chinez. Deși China a devenit în ultimul timp un furnizor important de echipamente și înaltă tehnologie pe piața globală, Kremlinul nu o poate trata ca pe un salvator, spun experții.

Nu toate echipamentele și tehnologiile importante din Occident au un echivalent pe piața din China, ceea ce înseamnă că mai multe proiecte ar putea fi anulate pe termen nelimitat.

„Am spus de mai multe ori că Beijingul nu va putea înlocui toate echipamentele pe care le-am importat (din Occident, n.r.)”, a declarat Natalia Zubarevici, profesor la Universitatea de Stat din Moscova, pentru Europa Liberă.

„Acest lucru este imposibil, nu pentru că statul chinez se va teme de sancțiuni la adresa sa, ci pentru că, în principiu, nu poate produce totul. Pur și simplu nu are competențe pentru tot ce e high-tech”, a continuat ea.

XS
SM
MD
LG