Linkuri accesibilitate

Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse
Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse

Războiul din Ucraina | Lîsîceanskul/din est, bombardat la foc continuu. 144 de soldați ucraineni, eliberați într-un schimb de prizonieri

Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum trilateral, iar cele două țări nordice vor fi invitate miercuri să adere la NATO.

14:11 29.6.2022

Orașul Mykolaiv, lovit de rachetele ruști. Mai mulți morți și răniți

Cel puțin trei persoane au fost ucise și cinci rănite de rachetele rusești care au lovit o clădire rezidențială din orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile locale care fac eforturi pentru salvarea supraviețuitorilor, relatează The Guardian.

Primarul Oleksandr Senkevych a declarat că opt rachete au lovit orașul și a îndemnat locuitorii să se evacueze. El a spus că clădirea părea să fi fost lovită de o rachetă de croazieră rusă X-55.

Rusia susține însă că a distrus o bază de antrenament pentru mercenari străini în apropiere de Mykolaiv.

Niciuna dintre afirmații nu a fost verificată independent.

13:57 29.6.2022

Zelenski: Putin suferă de o maladie gravă, lipsa de respect pentru poporul ucrainean

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că omologul său rus Vladimir Putin suferă de o maladie gravă care constă în lipsa de respect faţă de poporul ucrainean. De aceeași boală suferă mai mulți aliați ai lui Putin, spune Zelenski înt-un interviu pentru postul de televiziune american NBC.

Solicitat să comenteze referitor la speculaţiile potrivit cărora Putin ar fi bolnav, Zelenski a afirmat că boala liderului rus este mai periculoasă decât cancerul despre care vorbesc unele media.

„Nu ştiu ce se întâmplă cu Vladimir Putin. Cred că are o boală gravă, dar aceasta este mai complicată decât boala despre care vorbiţi. Aceasta este o boală privind lipsa de respect faţă de poporul nostru, are legătură cu capturarea teritoriului nostru, cu torturile comise de soldaţii lui pe pământul nostru", a spus preşedintele ucrainean, remarcând că nu doar Putin „suferă de această boală" în Rusia.

„Din păcate, nu este problema unei singure persoane. Mulţi din anturajul preşedintelui Federaţiei Ruse suferă din aceeaşi cauză: ambiţii supradimensionate, neînţelegere şi lipsă de respect pentru legile internaţionale, pentru viaţa oamenilor. Pentru ei, asta e un fleac. Aceasta este o boală foarte periculoasă pentru statul nostru", a subliniat Volodimir Zelenski.

Zelenski a insistat că această maladie este periculoasă pentru Ucraina, iar speculaţiile dacă Putin are sau nu cancer sau altă boală nu reprezintă decât simplă pălăvrăgeală.

13:48 29.6.2022

Liz Trus: China, o problemă pentru securitatea europeană

Secretarul britanic de externe Liz Truss spune că NATO trebuie să clarifice Chinei că invadarea Taiwanului ar fi „o greșeală de calcul catastrofală”.

Ea a spus miercuri că influența globală tot mai mare și puterea militară a Chinei sunt „o problemă pentru securitatea euro-atlantică”, potrivit BBC.

Se așteaptă ca NATO să identifice China drept o provocare pentru alianță atunci când își va prezenta strategia pentru următorul deceniu la un summit de la Madrid.

Vorbind în marginea summit-ului, Truss a spus că „în vreme ce China își extinde influența prin constrângere economică și construiește o armată capabilă, există un risc real ca ei să tragă o idee greșită, care duce la o greșeală de calcul catastrofală, cum ar fi invadarea Taiwanului”.

Ea a îndemnat națiunile NATO să dezvolte legături economice și diplomatice mai strânse cu Taiwan.

13:43 29.6.2022

Viktor Orban: Ungaria nu va susține nicio propunere care să atragă NATO în război

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri că nu va susţine nicio propunere care să implice NATO în războiul din Ucraina, pentru că este un conflict exclusiv între Rusia şi Ucraina.

”Nu vom susţine nicio propunere care ar putea atrage NATO sau Ungaria în acest conflict, pentru că este un război ruso-ucrainean, iar NATO este o alianţă defensivă”, a spus Orban, potrivit şefului său de presă, Bertalan Hevesi, conform agenţiei MTI, citată de Agerpres.

Orban a sosit marţi seară la Madrid pentru a participa la summitul NATO, unde va susţine eforturile pentru restabilirea păcii în Ucraina, potrivit lui Hevesi.

”În locul unei escaladări a războiului, Ungaria sprijină eforturile în favoarea păcii”, a declarat marţi seară şeful guvernului de la Budapesta după cina oferită de regii Spaniei şefilor de stat şi de guvern care participă la reuniune.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG