Linkuri accesibilitate

Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse
Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse

Războiul din Ucraina | Lîsîceanskul/din est, bombardat la foc continuu. 144 de soldați ucraineni, eliberați într-un schimb de prizonieri

Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum trilateral, iar cele două țări nordice vor fi invitate miercuri să adere la NATO.

15:43 29.6.2022

Zelenski: Rusia duce război „pentru a dicta ordinea mondială viitoare”. Urmează Moldova, Statele baltice, Polonia

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski le-a spus liderilor NATO de la Madrid că Kievul are nevoie de mai multe arme și bani pentru a se apăra de invazia Rusiei.

Președintele ucrainean a avertizat NATO că ambițiile Moscovei nu s-au oprit la țara sa în timpul unui mesaj virtual transmis summitului.

„Acesta nu este un război purtat de Rusia numai împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiții în Europa – pentru cum va fi viitoarea ordine mondială”, a spus Zelenski.

Este „absolut necesar” ca țările NATO să sprijine Ucraina „cu arme, finanțe și sancțiuni politice împotriva Rusiei”, a spus el.

Costul lunar al apărării Ucrainei împotriva invaziei Rusiei este de aproximativ 5 miliarde de dolari, a spus Zelenski.

Ucraina avea nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă și aeriană pentru a „împiedica tacticile Rusiei de a distruge orașe și de a teroriza civilii”, a adăugat el.

El a spus că Rusia nu a vrut nicio clupă la a ocupa doar zonele din sudul Ucrainei sau regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Vrea să absoarbă oraș după oraș în Europa, pe care conducerea rusă o consideră proprietatea sa și nu state independente. Acesta este adevăratul obiectiv al Rusiei. Întrebarea este: cine urmează pentru Rusia? Moldova? Statele baltice? Polonia? Răspunsul este: toate.”

15:11 29.6.2022

Turcia cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, președintele SUA Joe Biden, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson vorbesc la începutul primei sesiuni plenare a summit-ului NATO de la Madrid ( de la stânga la dreapta)
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, președintele SUA Joe Biden, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson vorbesc la începutul primei sesiuni plenare a summit-ului NATO de la Madrid ( de la stânga la dreapta)

Turcia va cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane ce aparţin mişcărilor PKK şi FETO, pe care Ankara le consideră teroriste, a anunţat miercuri ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, la o zi după semnarea unui memorandum între cele trei state prin care se deschide accesul acestor două ţări nordice la NATO, informează AFP.

„În cadrul noului acord, vom cere Finlandei extrădarea a şase membri ai PKK şi a şase membri ai FETO, şi Suediei să extrădeze zece membri ai FETO şi 11 ai PKK”, a declarat ministrul.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este plasat pe lista organizaţiilor teroriste de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

FETO este acronimul mişcării fondate de predicatorul Fethullah Gülen, instalat în SUA şi considerat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan ca instigatorul tentativei de puci din iulie 2016.

Marţi, la Madrid, înaintea summitului NATO, Erdogan a avut o discuţie de mai multe ore cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson.

Turcia bloca aderarea celor două ţări nordice la NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi ai PKK şi FETO.

„Turcia a obţinut ceea ce dorea”, şi anume ”deplina cooperare” a Suediei şi Finlandei în lupta contra terorismului, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat.

14:53 29.6.2022

Papa Francisc: Mă rog ca acest război nebun să se termine curând

Papa Francisc a condamnat bombardarea centrului comercial din Kremenciuk, descriindu-l ca fiind cel mai recent dintr-un șir de „atacuri barbare” împotriva Ucrainei.

Adresându-se mulțimilor din Piața Sf. Petru din Vatican, Francis a spus:

„În fiecare zi, port în inima mea Ucraina dragă și martirizată, care continuă să fie flagelată de atacuri barbare precum cel care a lovit centrul comercial din Kremenchuk.

Mă rog ca acest război nebun să se poată termina curând și îmi reînnoiesc apelul de a persevera, fără să obosesc, să mă rog pentru pace”.

14:37 29.6.2022

Volodimir Zelenski se adresează liderilor NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresează liderilor prin intermediul unui ecran video în timpul unei mese rotunde la un summit NATO de la Madrid, Spania, miercuri, 29 iunie 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresează liderilor prin intermediul unui ecran video în timpul unei mese rotunde la un summit NATO de la Madrid, Spania, miercuri, 29 iunie 2022.

Zelenski a spus că întrebarea care se pune acum este cine va fi următoarea țintă a Rusiei după Ucraina, făcând trimitere la Lituania.

Din perspectiva păcii, ”modul în care NATO înțelege Flancul estic trebuie regândit”, potrivit Reuters.

"Acesta nu este un război purtat de Rusia numai împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa - pentru cum va fi viitoarea ordine mondială".

”De aceea este absolut necesar să sprijinim Ucraina, chiar și acum, cu arme, finanțe și sancțiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor opri capacitatea de a-și

Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă și aeriană, a spus Zelenski. ”Oferindu-ne aceste sisteme, puteți opri complet tacticile Rusiei de a distruge orașe și de a teroriza civilii”, a spus el.

Poza de familie de la summitul NATO

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG