Linkuri accesibilitate

Oamenii depun flori în fața ruinelor mall-ului de la Kremenciug, centrul Ucrainei, atacat luni, la oră de vârf, cu două rachete rusești cu rază lungă de acțiune, lansate din Kursk/Rusia. Kremlinul spune că nu era mall, ci depozit de arme oferite Ucrainei de Occident.
Oamenii depun flori în fața ruinelor mall-ului de la Kremenciug, centrul Ucrainei, atacat luni, la oră de vârf, cu două rachete rusești cu rază lungă de acțiune, lansate din Kursk/Rusia. Kremlinul spune că nu era mall, ci depozit de arme oferite Ucrainei de Occident.

Războiul din Ucraina | Noi sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei. Vizate, aurul și industria de apărare. Primarul din Herson, arestat de ruși

Numărul victimelor din atacul rusesc asupra mall-ului din Kremenciug continuă să crească. La Madrid a început summitul NATO în care este așteptată o decizie privind adderarea Suediei și Finlandei.

Principalele informații ale zilei

07:04 28.6.2022

Zelenski despre atacul asupra Kremenciuk: Este unul dintre cele mai nerușinate atacuri teoriste din istoria Europei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul aerian rusesc asupra unui mall din orașul Kremenciuk (centrul țării) drept „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”, relatează CNN.

„Oraș pașnic, un centru comercial normal, cu femei înăuntru, copii, civili obișnuiți. Aproximativ 1.000 de oameni se aflau acolo înainte să fie anunțat raidul aerian”, spune Zelenski într-un mesaj video postat luni seară pe paginile sale de social media.

„Numai teroriști complet nesăbuiți, care n-au ce căuta pe Pământ, pot lovi cu rachete un astfel de loc”, a mai afirmat el.

Președintele ucrainean spune că atacul a fost unul deliberat.

„Aceasta nu e o lovitură cu rachete din greșeală. Acesta e atac rusesc planificat asupra respectivului centru comercial”, afirmă Zelenski în mesajul video. „Operațiunile de salvare continuă, dar trebuie să fim conștienți că pierderile pot fi semnificative”.

„Vă cer tuturor, de câte ori auziți sirena de alarmă aeriană - vă rog, duceți-vă la adăpost. Neapărat. Nu o ignorați”, a transmis Zelenski. „Rusia nu se va da înapoi de la nimic”.

07:17 28.6.2022

Medvedev: Orice încercare de a invada Crimeea din partea unui stat NATO va duce la al treilea război mondial

​Orice intruziune în peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO ar putea echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, care ar putea duce la "al treilea război mondial", a declarat luni fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, transmite Reuters.

„Pentru noi, Crimeea este o parte a Rusiei. Și asta înseamnă pentru totdeauna. Orice încercare de a invada Crimeea este o declarație de război împotriva țării noastre", a declarat Medvedev pentru site-ul de știri Argumenty i Fakty.

`Iar dacă acest lucru este făcut de un stat membru NATO, înseamnă un conflict cu întreaga alianță Nord-Atlantică; un al treilea război mondial. O catastrofă completă", a continuat el.

07:23 28.6.2022

Stoltenberg anunță că forțele NATO de intervenție rapidă vor crește la peste 300.000

NATO va crește masiv numărul forțelor sale de intervenție rapidă la peste 300.000, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg.

„Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000”, a spus el reporterilor înaintea summit-ului NATO de la Madrid, care începe marți.

Aceasta ar echivala cu „cea mai mare revizuire a apărării noastre colective și a descurajării de la războiul rece”, a spus Stoltenberg.

Conform planurilor, NATO va muta și stocurile de muniții și alte provizii mai spre est, o tranziție care urmează să fie finalizată în 2023.

Forța de reacție rapidă a NATO, forța de răspuns a NATO, are până acum aproximativ 40.000 de soldați, transmite Reuters.

07:35 28.6.2022

Liderii lumii libere condamnă atacul rusesc de la Kremenciuk

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că atacul a arătat „profunzimile cruzimii și barbariei” președintelui rus Vladimir Putin.

„Acest atac îngrozitor a arătat încă o dată adâncimea cruzimii și barbarii în care se va scufunda liderul rus”, a spus Johnson, potrivit AP.

Într-un tweet, președintele american Joe Biden a condamnat atacul, spunând: „Atacul Rusiei asupra civililor într-un mall este crud. Suntem solidari cu poporul ucrainean”.

„După cum sa demonstrat la Summitul G7, SUA, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor continua să tragă Rusia la răspundere pentru astfel de atrocități și să sprijine apărarea Ucrainei”, a adăugat Biden.

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat atacul drept „o abominabil”. „Poporul rus trebuie să vadă adevărul”, a spus el.

Iar ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat pe Twitter: „Rusia este o rușine pentru umanitate și trebuie să facă față consecințelor. Răspunsul ar trebui să fie mai multe arme grele pentru Ucraina, mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și mai multe afaceri care părăsesc Rusia”.

G7 a promis că va continua să ofere sprijin Ucrainei „atâta timp cât este nevoie” într-o declarație comună, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni pentru CNN că nu va „miza că Rusia” va câștiga războiul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG