Rusia susține că distrugerea mall-ului din Kremenciuk a fost provocată de „detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale”
Ministerul rus al Apărării a susținut că incendiul din centrul comercial din Kremenchuk a fost cauzat de „detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale”, relatează The Guardian.
Nu au fost oferite dovezi care să susțină afirmația.
„Forțele armate ale Federației Ruse continuă să lovească instalațiile militare de pe teritoriul Ucrainei. Pe 27 iunie, în orașul Kremenciuk, forțele aerospațiale ruse au lansat o lovitură cu arme aeriene de înaltă precizie asupra hangarelor cu arme și muniții primite din Statele Unite și țări europene.
Ca urmare a unei lovituri de înaltă precizie, au fost lovite arme și muniții de fabricație occidentală concentrate într-o zonă de depozitare pentru a fi expediate în continuare către grupul de trupe ucrainene din Donbas. Detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncțional situat lângă fabrică”, spune ministerul în briefing-ul zilnic.
Zelenski, convorbire cu Stoltenberg: Avem nevoie de sisteme antirachetă puternice
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că i-a spus șefului NATO, Jens Stoltenberg, că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă pentru a preveni atacurile rusești.
„Am avut o conversație telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Am subliniat importanța unui sistem puternic de apărare antirachetă pentru Ucraina pentru a preveni atacurile teroriste rusești", a scris marți Zelenski pe Twitter.
5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară globală. Peste jumătate din sumă vine din SUA
Liderii G7 vor anunța marți o finanțare de până la 5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară globală, în cel mai recent efort de a contracara efectele invaziei Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin.
Mai mult de jumătate din fonduri, 2,76 miliarde de dolari, vor veni din Statele Unite
Administrația Biden angajează 2,76 miliarde de dolari în finanțare „pentru a sprijini eforturile din peste 47 de țări și organizații regionale”, potrivit CNN.
Acesta va include 2 miliarde de dolari în ajutor umanitar direct și 760 de milioane de dolari „pentru asistență alimentară durabilă, pe termen scurt și mediu, pentru a contribui la creșterea rezistenței și productivității sistemelor alimentare din întreaga lume, în special în regiunile vulnerabile”, a declarat marți reporterilor CNN un înalt oficial al administrației.
Conform estimărilor Casei Albe, invazia Rusiei în Ucraina și distrugerea ulterioară a echipamentelor agricole și blocarea transporturilor de cereale vor împinge până la 40 de milioane de oameni în sărăcie în 2022.
Agenția Moody's spune că Rusia a intrat în incapacitate de plată
Agenția de evaluare financiară, Moody's, a apreciat că Rusia a intrat luni seară în incapacitate de plată cu privire la datoria sa externă, pentru prima dată în ultimul secol, transmite AFP.
„În data de 27 iunie, deţinătorii de obligaţiuni suverane ruseşti nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari, la expirarea perioadei de graţie de 30 de zile, ceea ce potrivit definiţiei noastre constituie un caz de default”, a explicat agenţia de evaluare financiară într-un comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.
Aprecierea Moody's nu înseamnă şi un statut juridic de incapacitate de plată pentru Rusia, deoarece agenţiile de evaluare financiară nu mai au dreptul de a acorda ratinguri Rusiei după sancţiunile internaţionale impuse regimului de la Moscova din cauza invadării Ucrainei.
Este la latitudinea unui comitet al creditorilor, Credit Derivatives Determinations Committee, să evalueze dacă Rusia este sau nu în incapacitare de plată.
Ultima dată când Rusia nu şi-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluţia Bolşevică, atunci când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului ţarist faţă de creditorii internaţionali. Rusia s-a confruntat cu o incapacitate de plată şi în 1998, însă atunci default-ul a afectat doar datoria internă.
Ministerul rus al Finanţelor susţine că plăţile, în valută, către creditorii externi au fost efectuate în data de 20 mai. Însă luni a recunoscut că banii nu au ajuns încă la creditori, deoarece băncile intermediare au blocat plăţile, ca urmare a sancţiunilor occidentale.