Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | 23 de morți în atacul de la Vinița, în centrul țării, printre care 3 copii. Rachetele, trimise de pe un submarin

Forțele ruse au intrat în Siversk din regiunea Donețk. Continuă luptele grele pentru cucerirea acestei regiuni. Acordul dintre Rusia, Ucraina și ONU pentru relauarea exporturilor de cereale ucrainene ar putea fi semnat săptămâna viitoare. Kievul, reacție dură față de Coreea de Nord.

Principalele informații ale zilei

08:17 14.7.2022

Rușii au bombardat zone civile la Nikolaev

Armata rusă a bombardat joi dimineața orașul Nikolaev, iar echipele de salvatori intervin deja la fața locului, a anunțat primarul Oleksandr Sienkovych pe platforma Telegram, transmite Ukrinform.

”Rasiștii au vizat din nou o serie de obiecte civile din Nikolaev. Salvatorii și echipele de urgență lucrează deja la sol”, a precizat acesta.

Sirena antiaeriană a început să sune în jurul orei 4.25 a.m. Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, în oraș au izbucnit explozii puternice.

Încă nu se știe nimic despre numărul victimelor.

08:34 14.7.2022

Aprovizionarea cu apă în Mariupol va fi reluată luna aceasta

Aprovizionarea cu apă va fi reluată luna aceasta în orașul ucrainean Mariupol, aflat sub control rusesc, a declarat agenția de știri de stat TASS, care îl citează pe Konstantin Ivaschenko, primarul desemnat de Rusia, scrie Reuters.

Ivaschenko, a cărui numire în această funcție nu a fost recunoscută de Ucraina, a adăugat în comentariile de miercuri că autoritățile intenționează să reia operațiunile portului de pasageri al orașului, care face legătura cu orașele rusești Rostov-pe-Don și Marea Neagră.

08:44 14.7.2022

Rusia recrutează deținuți din Caucazul de Nord pentru războiul din Ucraina

Un grup pentru drepturile omului care monitorizează tratamentul deținuților din penitenciarele rusești afirmă că sute de bărbați dintr-o închisoare din regiunea Adygea, în Caucazul de Nord, au acceptat să se înroleze în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ca urmare a unei agresive operațiuni de recrutare.

Fondatorul organizației Gulagu.net, Vladimir Osecikin, a declarat pentru RFE/RL pe 11 iulie că două surse i-au spus că aproximativ 300 de deținuți din Colonia corecțională nr. 1 din orașul Tlyustenhabl au fost recrutați de compania militară privată Vagner, care are legături cu Kremlinul și este implicată în războiul din Ucraina. Cu o zi mai devreme, Gulagu.net a publicat o înregistrare video despre care susține că a fost realizată din penitenciarul din Adygea, unde sunt încarcerați foști ofițeri de poliție.

Osecikin, care a părăsit Rusia în urmă cu mai mulți ani și este stabilit în Franța, a declarat că în ultimele două săptămâni s-a înregistrat „un flux" de plângeri din partea rudelor deținuților din penitenciarele din aproximativ douăzeci de regiuni din Rusia care denunțau campaniile de recrutare din spatele gratiilor.

Osecikin a mai spus că organizația sa a început să primească informații conform cărora Serviciul Federal de Securitate a început să viziteze penitenciarele pentru a recruta deținuți promițând eliberarea anticipată dacă deținuții acceptă să plece la război.

09:16 14.7.2022

Istitutul pentru Studiul Războiului: Rusia mobilizează voluntari

Rusia începe „mobilizarea voluntarilor” pentru a rezolva problemele legate de deficitul de soldați, potrivit ultimului raport al Institutului pentru Studiul Războiului.

Think tank-ul american transmite că, în încercarea de a continua eforturile de război, dar pentru a preveni mobilizarea generală, Rusia a cerut celor 85 de regiuni federale ale sale (inclusiv Sevastopolul și Crimeea ocupate) să creeze „batalioane de voluntari”, oferind salarii mari și stimulente.

Fiecare regiune trebuie să asigure cel puțin o unitate cu voluntari, bărbați până la 50 de ani (sau 60 pentru specialități militare separate) pentru contracte de șase luni și oferă salarii în medie de 220.000 până la 350.000 de ruble pe lună (aproximativ 3.750 până la 6.000 $).

Regiunile separate oferă un bonus de înrolare imediată, care este în medie de 200.000 de ruble (aproximativ 3.400 USD) emis din bugetul regiunii și beneficii sociale pentru militari și familiile acestora.

Mass-media rusă a confirmat deja crearea sau desfășurarea batalioanelor de voluntari în Kursk, Regiunea Primorskyi, Republica Bashkortostan, Republica Chuvahia, Cecenia, Republica Tatarstan, orașul Moscova, Perm, Nijni Novgorod și regiunile Orenburg la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Oficialii din regiunea Tyumen au anunțat formarea de unități de voluntari (nu în mod specific un batalion) pe 7 iulie.

Batalioanele de voluntari ar putea genera aproximativ 34.000 de militari noi până la sfârșitul lunii august, dacă fiecare regiune produce cel puțin o unitate militară de 400 de oameni.

Unele rapoarte și documente rusești sugerează că Kremlinul încearcă să recruteze aproximativ 400 de soldați per batalion, care vor primi o lună de pregătire înainte de a fi dislocați în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG