Linkuri accesibilitate

Soldați ucraineni se îndreaptă către prima linie a frontului (Foto: AFP)

Războiul din Ucraina | Ajutor financiar de la UE de 1 mld de euro pentru Ucraina. Politicieni și jurnaliști britanici interziși în Rusia

Regiunea Odesa a fost atacată cu două rachete Iskander lansate din Crimeea. Comitetul international al Crucii Roșii nu a primit încă acces în închisoarea Olenivka unde zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși într-un bombardament. Putin a adoptat noua doctrină navală a Rusiei.

Principalele informații ale zilei

07:21 1.8.2022

Recolta din acest an a Ucrainei ar putea fi la jumătate din cea obișnuită

Președintele Volodimir Zelenskiy a spus că recolta Ucrainei din acest an ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită din cauza invaziei ruse.

„Recolta ucraineană din acest an este amenințată să fie de două ori mai mică”, a scris președintele ucrainean pe Twitter în engleză. Scopul principal al țării sale, a spus Zelenski, a fost prevenirea unei crize alimentare globale cauzate de invazia rusă.

Comentariile sale au venit ca urmare a uciderii proprietarului uneia dintre cele mai mari companii agricole din Ucraina.

Fondatorul companiei Nibulon, Oleksi Vadaturski, și soția sa au fost uciși în locuința lor, transmite Reuters.

Compania care exportă grâu, orz și porumb își are sediul în Nikolaiev, un oraș strategic important, aflat în apropierea zonei Herson, ocupate de Rusia, și la 130 de kilometri de Odesa.

07:36 1.8.2022

Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamant atacul asupra penitenciarului Olenivka, calificându-l drept de „neconceput” și a transmis că Statele Unite vor trimite Ucrainei tot ce are nevoie pentru a se apăra de „agresiunile îngrozitoare” ale Rusiei.

07:45 1.8.2022

Registrul proprietății din Regatul Unit, lovitură pentru banii murdari ai oligarhilor

Marea Britanie va cere acum companiilor străine care dețin proprietăți în Regatul Unit să-și identifice adevărații proprietari într-un registru oficial, ca parte a represiunii împotriva oligarhilor ruși și a elitelor corupte care își spălă averea ilicită, scrie The Guardian.

Registrul entităților de peste mări, care devine activ de astăzi, face parte dintr-o lege mai amplă a criminalității economice, adoptată în acest an, în efortul de a opri fluxul ilicit de numerar rusesc în Londra, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

Acesta va căuta să se asigure că infractorii nu se pot ascunde în spatele lanțurilor secrete de companii-fantomă și va sprijini eforturile guvernului de a elimina oligarhii ruși care folosesc proprietățile din Marea Britanie pentru a ascunde bani murdari, a declarat ministerul de afaceri într-un comunicat.

„Pentru a ne asigura că suntem liberi de elite corupte cu avere suspectă, trebuie să știm cine deține ce. Ridicăm cortina și reprimăm acelor criminali care încearcă să-și ascundă averea obținută ilegal”, a spus ministrul afacerilor , Martin Callanan.

Registrul se va aplica proprietăților cumpărate din ianuarie 1999 în Anglia și Țara Galilor și din decembrie 2014 în Scoția.

Cei care nu respectă noile reguli s-ar putea confrunta cu sancțiuni, inclusiv amenzi de până la 2.500 de lire sterline (3.043 de dolari) pe zi sau cinci ani de închisoare.

Un oficial al Transparency International a numit pasul o „schimbare seismică” care va forța proprietatea străină să devină deschisă.

Legea a fost introdusă în martie, când guvernul s-a confruntat cu apeluri de a face mai mult pentru a îngreuna apropiații președintelui rus Vladimir Putin să spele banii murdari prin proprietățile din Londra, numite mult timp de unii drept „Londongrad”.

07:54 1.8.2022

Rusia își întărește trupele în sudul Ucrainei

Rusia mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei pentru lupte împotriva contraofensivei ucrainene în teritoriile nou ocupate și Crimeea, potrivit șefului adjunct al informațiilor militare al Ucrainei.

Dacă Rusia ar câștiga, ar încerca să cucerească mai mult teritoriu, a spus Vadym Skibitsky. „Își măresc numărul de trupe, se pregătesc pentru contraofensiva noastră [în sudul Ucrainei] și, poate, se pregătesc să lanseze o ofensivă proprie. Sudul este cheia pentru ei, mai ales din cauza Crimeei”, a spus el.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a coroborat aceste rapoarte în ultimul său discurs național, spunând că Rusia își mută trupele de la est la sudul Ucrainei pentru a împinge spre capitala regională a Hersonului, precum și spre regiunea Zaporizhzhia.

„Acum, armata rusă încearcă să-și consolideze pozițiile în zonele ocupate din sudul țării noastre, sporind activitatea în zonele relevante”, a spus el, adăugând că „strategic, Rusia nu are nicio șansă să câștige acest război”.

Mișcările de trupe rusești vin ca răspuns la contraofensiva declarată a Ucrainei de eliberare a regiunilor ocupate din sud, Herson și Zaporizhzhia.

Forțele ucrainene au recucerit zeci de sate și orașe de-a lungul graniței, potrivit guvernatorului militar al regiunii, Dmytro Butrii, și se îndreaptă spre capitala regională a Hersonului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG