Linkuri accesibilitate

În atacul asupra centrului de antrenament militar de lângă Iavoriv au murit în luna martie 35 de persoane și au fost rănite cel puțin 130.
În atacul asupra centrului de antrenament militar de lângă Iavoriv au murit în luna martie 35 de persoane și au fost rănite cel puțin 130.

Războiul din Ucraina | Baza de la Iavoriv, aflată la granița cu Polonia, atacată cu rachete din Marea Neagră. Răpiri în masă la Melitopol

Sievierodonețkul va fi părăsit de trupele ucrainene pentru a nu fi încercuite de cele rusești. Aproximativ 12.000 de civili rămân în oraș, dintr-o populație antebelică de 160.000. La Melitopol, ocupat de ruși, au loc răpiri în masă.

Informațiile zilei pe scurt

00:57 25.6.2022

Ultimele forțe ucrainene care luptă Sieverodonețk/estul Ucrainei au primit ordin să se retragă

Ultimele forțe ucrainene care luptă în orașul de est Sievierodonețk au primit ordin să se retragă, pe măsură ce cresc temerile că și orașul vecin, Lîsîceansk, ar putea cădea în mâinile Rusiei în câteva zile.

Anticiparea pierderii Sieverodonețk este cea mai recentă inversare a câmpului de luptă pentru Kiev, după înfrângerea sa în orașul-port Mariupol.

Potrivit unor estimări, aproximativ 12.000 de civili rămân în Sievierodonețk, dintr-o populație antebelică de 160.000.

Toate cele trei poduri care oferă căi de evacuare spre vest peste râul Siverski Doneț până la orașul geamăn Lîsîceansk au fost distruse în timpul luptei, iar primarul, Olexandr Striuk, spune că situația umanitară este critică.

Guvernatorul din Luhansk, Serghei Haidai, a declarat vineri: „Situația de acum este cea care e, a rămâne în aceste poziții distruse doar de dragul de a fi acolo nu are sens”. El a spus că forțele ucrainene „au primit ordinul de a se retrage în noi poziții și de a continua lupta acolo”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

De asemenea, rușii înaintează spre Lîsîceansk dinspre Zolote și Toșkivka, iar unitățile de recunoaștere rusești au tot făcut incursiuni la marginile orașului, dar au fost alungate de apărătorii acestuia, a adăugat el.

Haidai a spus că Sievierodonețk este „aproape transformat în moloz” de bombardamentele continue. „Toată infrastructura critică a fost distrusă. Nouăzeci la sută din oraș este avariat, 80% [din] case vor trebui demolate”.

01:07 25.6.2022

Consiliul European a aprobat un ajutor financiar de 9 miliarde de euro pentru Ucraina

Într-o declarație făcută de premierul polonez Mateusz Morawiecki la summitul Consiliului European de la Bruxelles, el a spus: „Există un război în Ucraina și nu există bani pentru asistente, profesori, poliție, polițiști de frontieră sau multe alte servicii publice.”

Morawiecki a adăugat că țările europene precum a lui continuă să ofere asistență militară Ucrainei.

„Avantajul [Rusiei] în artilerie, conform aliaților și a propriilor noastre surse, este de 1 la 8 sau 1 la 10. Cât de greu este să lupți cu o forță inamică atât de copleșitoare. De aceea, Polonia, precum și Statele Unite, Marea Britanie și Statele Baltice fac tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să obțină arme”, a spus el.

Noul program de asistenţă macro-financiară pentru Ucraina va consta din împrumuturi pe 25 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani la rambursarea principalului, au declarat pentru Bloomberg trei oficiali europeni, care au adăugat că plata dobânzilor va fi acoperită de la bugetul UE.

01:24 25.6.2022

Rețea rusă de spionaj în care este implicat un parlamentar ucrainean

Principala agenție de securitate internă a Ucrainei a anunțat vineri că a descoperit o rețea rusă de spionaj în care este implicat și parlamentarul ucrainean Andrei Derkaș (foto), care a fost acuzat anterior de Statele Unite că este agent rus.

Serviciul de Securitate de Stat (SBU) a declarat că Derkaș, despre care nu se știe unde se află acum, a înființat o rețea de firme private de securitate pe care să le folosească pentru a facilita și sprijini intrarea unităților rusești în orașele ucrainene în timpul invaziei Moscovei din 24 februarie, relatează Reuters.

El nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii dar a negat anterior acuzațiile.

Într-o declarație, SBU a citat mărturia consilierului parlamentar al lui Derkaș, Igor Kolihaiev, arestat în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina și acuzat că a fost intermediar între Derkaș și serviciul secret militar rus.

Kolihaiev a spus că firmele de securitate ale lui Derkaș „trebuiau să asigure trecerea vehiculelor (rusești), să urce în vehicule blindate cu steaguri rusești și astfel să asigure intrarea pașnică (a armatei ruse) în oraș”.

SBU a spus că Derkaș a primit sume de 3-4 milioane de dolari la fiecare câteva luni pentru a-și îndeplini planul.

Derkaș a fost sancționat de Trezoreria SUA în septembrie 2020 pentru ceea ce a numit ca încercări de a influența alegerile prezidențiale din SUA din 2020.

Anunțul de sancțiune al Trezoreriei la acea vreme spunea că Derkaș este „un agent activ rus de peste un deceniu”.

01:37 25.6.2022

Peste 3.000 de delfini morți din cauza războiului dus de Putin în Ucraina invadată

Peste 3.000 de delfini din Marea Neagră au murit în urma invaziei rusești în Ucraina, potrivit oamenilor de știință ucraineni care lucrează în rezervația „Tuzlovsky Lymans”, un parc natural național.

NEXTA relatează că sonarele submarinelor și exploziile îi perturbă și-i împiedică să-și găsească hrană.

Cei mai mulți delfini morți au fost găsiți pe coastele Bulgariei și României.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG