Linkuri accesibilitate

O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022
O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022

Războiul din Ucraina | Rusia vrea referendum la Zaporojie. Încă opt dosare de crime de război împotriva forțelor rusești

Cea mai dură bătălie se dă în aceste zile la Sievierodonețk, o luptă despre care Volodimir Zelenski a spus că este dificilă, promițând în același timp să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

Principalele informații ale zilei

21:51 8.6.2022

Întâlnire Zelenski - Buffet junior

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întâlnit la Kiev cu filantropul american Howard Buffet, fiul investitorului miliardar Warren Buffet, la Kiev pentru a discuta despre eforturile de reconstrucție.

„Am discutat despre asistență care ar fi valoroasă pentru statul nostru. I-am oferit șansa de a se alătura proiectelor de refacere a sistemelor de irigare din regiunea Odesa, de sprijinire a oamenilor noștri și (și) de curățare a minelor”, a spus Zelenski într-un tweet.

21:45 8.6.2022

Trezoreria SUA interzice americanilor să cumpere acțiuni și obligațiuni rusești

Administrația președintelui american Joe Biden a emis noi restricții de investiții care interzic americanilor să cumpere acțiuni și obligațiuni rusești, transmite CNN.

Interdicția este ultimul pas al oficialilor americani de a crește presiunea financiară asupra Rusiei ca răspuns la invazia rusească în Ucraina.

Conform noilor ghiduri emise luni de Departamentul de Trezorerie, investitorilor americani le este interzis să cumpere „titluri de creanță și acțiuni noi și existente emise de o entitate din Federația Rusă”.

Până acum, americanii au putut să cumpere acțiuni și obligațiuni rusești de pe piețele secundare.

Americanilor li se va permite în continuare să vândă acțiuni și obligațiuni rusești, deși doar unei „persoane care nu este din SUA”, a spus Trezoreria. Americanii nu sunt „obligați” să cedeze valorile mobiliare rusești și ar putea continua să le dețină, conform ghidului.

Și investitorii americani pot investi în continuare în fonduri americane care dețin valori mobiliare rusești, atâta timp cât acele participații rusești nu reprezintă cea mai mare parte a activelor fondului.

21:39 8.6.2022

Ursula von der Leyen: Războiul lui Putin în Ucraina „alimentează criza alimentară, nu altceva"

Uniunea Europeană (UE) trebuie să „demonteze dezinformarea Rusiei" care acuză Occidentul pentru criza alimentară mondială, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează miercuri dpa, preluată de Agerpres.

„Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului şi nu putem tolera acest lucru", a spus Von der Leyen în Parlamentul European reunit la Strasbourg.

Moscovei spune pune pe seama sancțiunilor Occidentului creşterea preţurilor la produse alimentare la nivel global.

Von der Leyen a declarat în Parlamentul European că 20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina şi a subliniat că sancţiunile „nu vizează produsele alimentare de bază": „nu vizează comerţul cu grâu sau alte alimente între Rusia şi ţări terţe", a spus ea, adăugând că embargoul portuar al blocului comunitar asupra navelor sub pavilion rusesc prevede o exceptare totală a produselor agricole ruseşti.

Războiul declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina „alimentează criza alimentară, nu altceva", a subliniat Ursula von der Leyen.

21:28 8.6.2022

António Guterres: Războiul din Ucraina amenință să declanșeze un val de foame și sărăcie

Secretarul general al ONU, António Guterres (foto), a avertizat că consecințele asupra lumii ale invaziei Ucrainei de către Rusia se „accelerează” și „amenință să declanșeze un val fără precedent de foame și sărăcie, lăsând în urma lui haosul social și economic”.

Un nou raport al ONU spune că aproximativ 94 de țări, care găzduiesc aproximativ 1,6 miliarde de oameni, sunt „sever expuse la cel puțin o dimensiune a crizei și nu pot face față acesteia”.

În timp ce criza alimentară din acest an este „despre lipsa accesului”, cea de anul viitor „ar putea fi despre lipsa alimentelor”, a spus el în timp ce prezenta cel de-al doilea raport al ONU privind repercusiunile războiului, relatează AFP.

„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, sever și se accelerează”, a spus Guterres. Există „o singură cale de a opri această furtună: invazia rusă a Ucrainei trebuie să se încheie”, a spus el.

El le-a cerut colegilor săi să găsească „un pachet care să permită exportul sigur de alimente produse în Ucraina prin Marea Neagră și acces nestingherit la piețele globale pentru alimente și îngrășăminte rusești”.

Acordul este „esențial” pentru sute de milioane de oameni din țările în curs de dezvoltare, inclusiv din Africa, a spus el.

Raportul spune că războiul ar putea crește numărul persoanelor care suferă de nesiguranță alimentară cu 47 de milioane de oameni în 2022, ajungându-l la 323 de milioane până la sfârșitul anului.

Se estimează că până la 58 de milioane de africani mai mulți ar putea cădea în sărăcie în acest an, se adaugă documentul.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG