Linkuri accesibilitate

O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022
O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022

Războiul din Ucraina | Rusia vrea referendum la Zaporojie. Încă opt dosare de crime de război împotriva forțelor rusești

Cea mai dură bătălie se dă în aceste zile la Sievierodonețk, o luptă despre care Volodimir Zelenski a spus că este dificilă, promițând în același timp să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

Principalele informații ale zilei

20:14 8.6.2022

Norvegia donează Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate pentru a „rezista atacurilor rusești”

Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate pentru a o ajuta să „reziste atacurilor rusești”, potrivit Ministerului Norvegian al Apărării (MOD), citat de CNN.

Într-o declarație de miercuri, ministrul apărării Bjørn Arild Gram a spus că „dezvoltarea războiului din Ucraina sugerează acum că este necesar să se doneze și sisteme de artilerie și de arme mai grele”.

Armata norvegiană a donat tunurile de artilerie M109, care sunt arme cu rază lungă de acțiune, după ce și-a înlocuit recent stocul cu artilerie nouă din Coreea de Sud, se arată în comunicat.

Armele au fost donate împreună cu echipamente, piese de schimb și muniție, potrivit MOD-ului norvegian.

Soldații ucraineni au fost deja instruiți în utilizarea sistemului de către armata norvegiană în Germania, se mai arată în comunicat.

Gram a numit donația Norvegiei o „contribuție substanțială” care este „foarte solicitată de Ucraina”.

„Guvernul norvegian a așteptat să anunțe public donația din motive de securitate. Donațiile viitoare nu pot fi anunțate sau comentate”, se arată în comunicat.

Statele Unite, Țările de Jos și Germania sunt câteva dintre națiunile care au furnizat și Ucrainei provizii de obuziere.

20:08 8.6.2022

Peste șapte milioane de oameni au fugit din Ucraina de la invazia rusească

Peste șapte milioane de oameni au fugit din Ucraina de când trupele ruse au invadat țara pe 24 februarie, potrivit agenției ONU pentru refugiați.

Datele publicate astăzi arată că au fost înregistrate un total de 7.023.559 de treceri a frontierei de la începutul invaziei ruse.

19:54 8.6.2022

Detectoarele de radiații de la Cernobîl transmit date pentru prima dată de la începutul războiului

Zeci de detectoare de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiații pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

AIEA a declarat că rețeaua de monitorizare a radiațiilor din zonă a încetat să funcționeze când forțele ruse au ocupat centrala de la Cernobîl în februarie, de unde s-au retras pe 31 martie.

Nivelurile de radiații din zona din jurul centralei nucleare Cernobîl din Ucraina au revenit la normal după ce detectoarele au revenit astăzi, a spus AIEA, organul de supraveghre nuclear al ONU.

„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din Zona de Excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (International Radiation Monitoring Information System). Măsurătorile primite până acum au indicat niveluri de radiații în concordanță cu cele măsurate înainte de conflict”, spune AIEA.

19:21 8.6.2022

Încă opt dosare de crime de război depuse în instanță de Ucraina

Ucraina a depus în instanță încă opt dosare de crime de război, pe lângă cele trei sentințe pronunțate deja împotriva soldaților ruși, potrivit procurorului general ucrainean, Irina Venediktova, scrie The Guardian.

Până acum, Ucraina a deschis peste 16.000 de anchete cu privire la posibile crime de război comise de armata rusă de la începutul conflictului, a adăugat Venediktova.

Ucraina lansează „Cartea călăilor”, un sistem de adunare a dovezilor crimelor de război, a anunțat miercuri președintele Zelenski.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG