Linkuri accesibilitate

O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022
O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022

Războiul din Ucraina | Rusia vrea referendum la Zaporojie. Încă opt dosare de crime de război împotriva forțelor rusești

Cea mai dură bătălie se dă în aceste zile la Sievierodonețk, o luptă despre care Volodimir Zelenski a spus că este dificilă, promițând în același timp să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

Principalele informații ale zilei

07:41 8.6.2022

Ucraina se pregătește pentru iarnă

Ucraina va limita exporturile de energie pentru a se pregăti pentru iarnă, scopul acestor măsuri fiind de a menține prețurile la un nivel scăzut în acea perioadă.

În discursul său de marți seară, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va menține prețurile la utilități aproximativ la fel ca înainte de război, pentru a nu împovăra cetățenii cu costurile mari.

El a spus că Ucraina nu își va vinde gazul și cărbunele în străinătate, economisindu-le în schimb pentru uz intern.

„Indiferent ce își planifică ocupanții, noi trebuie să ne pregătim pentru iarna viitoare - în țara noastră, pe pământul nostru, pentru toți cetățenii noștri”, a declarat Zelenski, potrivit discursului publicat pe site-ul administrației prezidențiale.

07:53 8.6.2022

Peste o mie de soldați ucraineni au fost duși în Rusia

Soldați ucraineni care s-au predat Rusiei.
Soldați ucraineni care s-au predat Rusiei.

Rusia a transferat pe teritoriul său peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat la Mariupol. Agenția de presă de stat Tass, citată de Reuters, relatează că aceștia vor fi investigați.

Această informație, neconfirmată încă de Moscova, ar putea submina discuțiile de pace deja tulburi, în condițiile în care Ucraina depune eforturi pentru a-i aduce acasă pe toți prizonierii de război.

Kievul încearcă să obțină predarea tuturor celor aproximativ 2.000 de apărători de la uzina Azovstal în cadrul unui schimb de prizonieri, dar legislatorii ruși au cerut ca unii dintre soldați să fie judecați.

Sursele citate de Tass mai spun că urmează ca și alți prizonieri ucraineni să fie trimiși în Rusia.

07:59 8.6.2022

Banca Mondială avertizează asupra riscului de recesiune din cauza războiului din Ucraina

Țările din întreaga lume se confruntă cu riscul de recesiune, pe măsură ce războiul din Ucraina afectează economiile deja zguduite de pandemia Covid, a avertizat Banca Mondială.

Țările mai puțin dezvoltate din Europa și Asia de Est se confruntă cu o „recesiune majoră”, a mai declarat Banca Mondială, potrivit BBC.

Riscul unei inflații ridicate și al unei creșteri scăzute - așa-numita stagflație - este, de asemenea, mai mare, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

„Războiul din Ucraina, blocajele din China, întreruperile din lanțul de aprovizionare și riscul de stagflație afectează puternic creșterea economică. Pentru multe țări, recesiunea va fi greu de evitat”, a declarat David Malpass.

08:25 8.6.2022

Angela Merkel și-a apărat deciziile în privința lui Putin

Fostul cancelar german Angela Merkel și-a apărat bilanțul în ceea ce privește modul în care l-a tratat pe Vladimir Putin, în primul său interviu important de la plecarea din funcție, acordat televiziunii germane ARD.

Ea a declarat că nu are „nimic pentru care să își ceară scuze” în legătură cu răspunsul său la anexarea Crimeei de către Rusia din Ucraina în 2014, când a susținut sancțiunile.

De asemenea, ea și-a apărat opoziția sa din timpul mandatului față de aderarea Ucrainei la NATO: „Aceea nu era Ucraina pe care o cunoaștem astăzi. Țara nu era stabilă, era măcinată de corupție”.

Merkel a fost acuzată că a lăsat Germania vulnerabilă prin faptul că a urmărit relații cu Rusia bazate pe afaceri, scrie BBC. Gazoductul Nord Stream 2, care urma să transporte gazele naturale rusești direct în Germania, a fost construit în timp ce ea era cancelar și a fost suspendat doar de succesorul ei, cancelarul Olaf Scholz, cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie.

Sub presiunea de a impune Rusiei noi sancțiuni stricte din cauza invaziei, Germania se luptă să își reducă dependența de energia rusă fără a-și afecta propria economie.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG