Linkuri accesibilitate

O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022
O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022

Războiul din Ucraina | Rusia vrea referendum la Zaporojie. Încă opt dosare de crime de război împotriva forțelor rusești

Cea mai dură bătălie se dă în aceste zile la Sievierodonețk, o luptă despre care Volodimir Zelenski a spus că este dificilă, promițând în același timp să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

Principalele informații ale zilei

09:31 8.6.2022

UK: Forțele ucrainene rezistă în Sievierodonețk

Apărătorii ucraineni rezistă în orașul Sievierodonețk, acesta fiind punctul cel mai fierbinte de pe frontul estic, în ciuda atacurilor rușilor din trei direcții, afirmă Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică.

Potrivit acestuia, este puțin probabil ca vreuna dintre părți să fi cucerit un teritoriu semnificativ în acea zonă, în ultima zi.

Ministerul britanic mai spune că în timp ce Rusia își concentrează atacurile asupra regiunii Donbas de est, rămâne în defensivă în alte părți, iar forțele ucrainene au avut „un oarecare succes” în contraatacurile din regiunea Herson și au recâștigat un punct de sprijin la est de râul Inguleț.

Ambele părți se luptă să elibereze forțe pentru noi atacuri, menținând în același timp liniile defensive pe un front de 500 de kilometri, mai arată sursa citată.

08:38 8.6.2022

CEDO nu mai are jurisdicție în Rusia

Duma de Stat a Rusiei a adoptat două proiecte de lege care pun capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în această țară, relatează RFE/RL.

Proiectele au fost adoptate marți, aproape în unanimitate, după ce doar un singur deputat din partea Partidului Comunist, aflat în opoziție, a votat împotrivă. Ele trebuie semnate de președintele Vladimir Putin pentru a intra în vigoare.

Unul dintre proiectele de lege ar scoate țara de sub jurisdicția CEDO, iar celălalt ar stabili data de 15 martie ca termen limită pentru hotărârile împotriva Rusiei, ceea ce înseamnă că orice hotărâre pronunțată după această dată nu va fi pusă în aplicare.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că CEDO „s-a transformat într-un instrument de luptă politică împotriva țării noastre, în mâinile politicienilor occidentali”. Unele dintre deciziile Curții „contrazic direct Constituția rusă, valorile și tradițiile noastre”, a mai spus el.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, al cărui parlament alege judecătorii care fac parte din CEDO, a decis în martie să expulzeze Rusia, după 26 de ani de apartenență, din cauza invaziei sale în Ucraina. Simultan, Rusia a anunțat atunci că se retrage din CEDO.

08:25 8.6.2022

Angela Merkel și-a apărat deciziile în privința lui Putin

Fostul cancelar german Angela Merkel și-a apărat bilanțul în ceea ce privește modul în care l-a tratat pe Vladimir Putin, în primul său interviu important de la plecarea din funcție, acordat televiziunii germane ARD.

Ea a declarat că nu are „nimic pentru care să își ceară scuze” în legătură cu răspunsul său la anexarea Crimeei de către Rusia din Ucraina în 2014, când a susținut sancțiunile.

De asemenea, ea și-a apărat opoziția sa din timpul mandatului față de aderarea Ucrainei la NATO: „Aceea nu era Ucraina pe care o cunoaștem astăzi. Țara nu era stabilă, era măcinată de corupție”.

Merkel a fost acuzată că a lăsat Germania vulnerabilă prin faptul că a urmărit relații cu Rusia bazate pe afaceri, scrie BBC. Gazoductul Nord Stream 2, care urma să transporte gazele naturale rusești direct în Germania, a fost construit în timp ce ea era cancelar și a fost suspendat doar de succesorul ei, cancelarul Olaf Scholz, cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie.

Sub presiunea de a impune Rusiei noi sancțiuni stricte din cauza invaziei, Germania se luptă să își reducă dependența de energia rusă fără a-și afecta propria economie.

07:59 8.6.2022

Banca Mondială avertizează asupra riscului de recesiune din cauza războiului din Ucraina

Țările din întreaga lume se confruntă cu riscul de recesiune, pe măsură ce războiul din Ucraina afectează economiile deja zguduite de pandemia Covid, a avertizat Banca Mondială.

Țările mai puțin dezvoltate din Europa și Asia de Est se confruntă cu o „recesiune majoră”, a mai declarat Banca Mondială, potrivit BBC.

Riscul unei inflații ridicate și al unei creșteri scăzute - așa-numita stagflație - este, de asemenea, mai mare, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

„Războiul din Ucraina, blocajele din China, întreruperile din lanțul de aprovizionare și riscul de stagflație afectează puternic creșterea economică. Pentru multe țări, recesiunea va fi greu de evitat”, a declarat David Malpass.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG