Linkuri accesibilitate

Ce reprezintă plecarea Rusiei din Consiliul Europei? Istoria unui membru problemă


Rusia este membru al Consiliului Europei încă din 1996. Cei 25 de ani de la aderarea sa au fost, însă, marcați de mai multe războaie cu alte state membre ale organizației și o lipsă de interes față de respectarea deciziilor CEDO.
Rusia este membru al Consiliului Europei încă din 1996. Cei 25 de ani de la aderarea sa au fost, însă, marcați de mai multe războaie cu alte state membre ale organizației și o lipsă de interes față de respectarea deciziilor CEDO.

Rusia a anunțat joi că se va retrage din Consiliul Europei, la doar câteva zile după ce organizația a suspendat-o din rândurile sale. Oficialii ruși au numit Consiliul ca fiind condus de „Statele Unite și sateliții săi”, referindu-se astfel la țările europene.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis prin agenția de presă de stat TASS că NATO și țările Uniunii Europene „subminează” rolul organismului european.

„Rusia nu intenționează să suporte aceste acțiuni subversive, desfășurate de Occidentul colectiv, în conformitate cu impunerea unui ‘model de ordine bazat pe reguli’ ce înlocuiesc dreptul internațional, călcat în picioare de Statele Unite și sateliții săi”, a declarat Lavrov.

„Rusia nu va participa la transformarea de către NATO și UE a celei mai vechi organizații europene într-o altă platformă de incantații despre superioritatea și narcisismul occidental. Lasă-i să se bucure să comunice între ei, fără Rusia”, a continuat acesta.

Anunțul Rusiei vine la două săptămâni după ce Consiliul Europei a decis oricum excluderea țării din organizație, anunțând că păstrează canalele de comunicare deschise cu aceasta.

„Suspendarea nu este o măsură finală, cât mai degrabă una temporară”, a transmis Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, în Franța.

Pe data de 8 martie, liderii Consiliului au lansat o condamnare puternică împotriva războiului din Ucraina.

„Condamnăm în cei mai puternici termeni agresiunea Rusiei față de Ucraina, un atac militar nejustificat al unui stat membru al Consiliului Europei împotriva altui stat membru. Reiterăm susținerea noastră neclintită pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, s-a arătat în declarația făcută de oficialii europeni.

Oficial de la Kiev: Retragerea reprezintă un pas mai aproape de revenirea pedepsei cu moartea în Rusia

Președintele parlamentului de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a transmis că retragerea Rusiei din Consiliul Europei reprezintă un pas mai aproape de revenirea pedepsei cu moartea în țară, suspendată prin intermediul unui moratoriu pe 2 august 1996.

De altfel, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate din Rusia, a transmis imediat după părăsirea organizației că Rusia va putea reintroduce în viitor pedeapsa capitală.

Deși este încă prea devreme pentru a cunoaște efectele unei asemenea decizii, istoricul relației Consiliului Europei cu Rusia relevă mai degrabă o perioadă constantă de dezacorduri.

În ultimii 25 de ani, de când Rusia a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei, rolul organizației – acela de a face dreptate unde statul rus a încălcat drepturile cetățenilor săi – a fost sfidat continuu de autoritățile ruse.

Istoricul, dar și decizia de astăzi, nu par a sugera că va exista o perioadă mai bună pentru drepturile omului din Rusia.

Istoricul relației Rusia - Consiliul Europei

Consiliul Europei a fost fondat la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1949. Noua organizație avea ca scop protejarea democrației și drepturilor omului, cât și prevenirea izbucnirii unui alt război pe continentul european.

Potrivit Blogului Curții Europene a Drepturilor Omului, o instituție ce ține de Consiliul Europei, decizia Rusiei de a se retrage din organizație trebuie analizată în contextul unei istorii lungi și permanente de nesupunere în fața regulilor organizației.

Cu aproximativ doi ani înainte ca Rusia să se alăture Consiliului, trupele ruse au invadat Cecenia, în decembrie 1994, o regiune separatistă aflată în sudul țării. La scurt timp după, în martie 1995, soldații ruși au ocupat Groznîi, iar în 1996, președintele Republicii Cecene, Djohar Dudaev, a murit ucis în urma bombardamentelor rusești.

Procesul de admitere a Rusiei a fost întrerupt din cauza războiului inițiat de Rusia, dar în 1996, raportorul organizației ce apără drepturile omului a concluzionat că „Rusia nu îndeplinea toate standardele Consiliului Europei”, însă „integrarea era mai bună decât izolarea, iar cooperarea mai bună decât confruntarea”.

Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni au murit în urma conflictului, iar alte 400.000 au fost forțați să-și părăsească locuințele. Un alt război împotriva republicii a avut loc în 1999 și s-a soldat, de asemenea, cu alte mii de victime

În 2008, la doar 14 ani de la prima invazie a Ceceniei, Rusia a invadat Georgia, un alt stat membru al Consiliului la vremea respectivă. Conflictul a marcat primul război din Europa în secolul 21, însă liderii europeni au oferit un răspuns slab, părând să-i dea Rusiei undă verde în a acționa așa cum dorește împotriva vecinilor săi, aflați sub sfera sa de influență.

Pe lângă încălcarea prevederilor de menținere a păcii pe continent, Rusia a manifestat un interes scăzut față de respectarea drepturilor omului, prescrise în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, principala instituție juridică ce judecă încălcări ale drepturilor omului în Europa, a emis 1.105 hotărâri ca răspuns la cele peste 3.000 de cereri adjudecate – unele dintre cazuri judecându-se la comun.

Aproape un sfert dintre aplicațiile depuse în fața Curții au venit de la persoane din Rusia (spre deosebire de aceasta, România reprezenta doar 8% din numărul total de cazuri aduse în 2021 în fața Curții).

Mai mult, peste 20% dintre hotărâri au vizat încălcări ale dreptului la un proces echitabil – o problemă serioasă în Rusia, considerând natura politică a tribunalelor sale. Printre cazurile populare împotriva Guvernului rus, Curtea a decis în februarie 2021 ca Alexei Navalnîi să fie eliberat din închisoare întrucât acesta este un prizonier politic.

Navalnîi se află în continuare în închisoare, semn că Rusia nu a fost și nu ese în continuare disponibilă să respecte deciziile emise de organismul european.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG