Linkuri accesibilitate

O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022
O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022

Războiul din Ucraina | Rusia vrea referendum la Zaporojie. Încă opt dosare de crime de război împotriva forțelor rusești

Cea mai dură bătălie se dă în aceste zile la Sievierodonețk, o luptă despre care Volodimir Zelenski a spus că este dificilă, promițând în același timp să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

Principalele informații ale zilei

12:55 8.6.2022

Kremlin: Herson va fi anexat „complet” de Rusia în curând

Orașul-port Herson din sudul Ucrainei - primul care a căzut în război - va fi anexat la Rusia cât mai curând posibil, a spus un oficial al Kremlinului.

„Includerea regiunii Herson în Federația Rusă va fi una cu drepturi depline, similară cu aderarea Crimeei”, a declarat Serghei Kirienko, primul adjunct al șefului administrației de la Moscova, potrivit BBC.

Kirienko a mai spus că distribuirea pașapoartelor rusești va începe foarte curând în oraș și va fi oferit „fiecărui locuitor din Herson care dorește” cetățenia rusă.

Informațiile privind un referendum în Herson au apărut încă de când a căzut în mâinile forțelor rusești, la începutul lunii martie.

Însă, oficialii britanici din domeniul apărării au avertizat luna trecută că acesta va fi „aproape sigur” fraudat, astfel încât Moscova să își poată legitima controlul.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ucrainene au continuat să lupte în regiune și „au obținut recent unele succese prin contraatac, inclusiv prin recâștigarea unui punct de sprijin pe malul estic al râului Inguleț”.

12:08 8.6.2022

Oficial ucrainean: La fiecare 5 minute un soldat rus moare în Ucraina

O turetă distrusă a unui vehicul militar blindat pe un câmp din Ichnia, regiunea Cernigău, Ucraina, 7 iunie 2022.
O turetă distrusă a unui vehicul militar blindat pe un câmp din Ichnia, regiunea Cernigău, Ucraina, 7 iunie 2022.

Forțele ucrainene au lovit pozițiile ruse din sudul Ucrainei de cel puțin patru ori în ultimele 24 de ore, mai multe depozite cu echipament militar și muniții ale Rusiei fiind distruse, spune Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.

Oficialul nu a putut oferi pe moment informații cu privire la numărul soldaților ruși uciși în urma acestor atacuri, vorbind însă despre atacurile recente a spus că „la fiecare 5 minute un soldat rus moare în Ucraina”, potrivit Kyiv Independent.

11:29 8.6.2022

Zelenski: Dimensiunea pierderilor s-ar putea dovedi prea mare pentru Rusia la un moment dat

Președintele ucrainean a părut să sugereze că războiul s-ar putea opri atunci când Moscova va realiza că nu mai are de pierdut soldați, relatează BBC.

„Va veni o zi în care numărul pierderilor, chiar și pentru Rusia, va depăși limita admisibilă”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de marți seară.

El a mai spus că apărarea „absolut eroică” a Ucrainei în estul regiunii Donbas continuă.

Zelenski a adăugat că eforturile diplomatice sunt în curs de desfășurare în contextul în care Ucraina încearcă să adere la Uniunea Europeană, iar „mingea este în terenul” țărilor UE.

09:49 8.6.2022

Ucraina lansează „Cartea călăilor”

Ira Gavriluk își ține în brațe pisica, în timp ce merge lângă cadavrele soțului, fratelui și al unui alt bărbat, care au fost uciși în fața casei sale din Bucea, 4 aprilie 2022.
Ira Gavriluk își ține în brațe pisica, în timp ce merge lângă cadavrele soțului, fratelui și al unui alt bărbat, care au fost uciși în fața casei sale din Bucea, 4 aprilie 2022.

Ucraina lansează „Cartea călăilor”, ca o metodă prin care să adune dovezi ale crimelor de război comise în timpul ocupației rusești, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski.

Procurorii ucraineni spun că au înregistrat peste 12.000 de presupuse crime de război, implicând peste 600 de suspecți, de când Kremlinul și-a început ofensiva pe 24 februarie.

„Săptămâna viitoare va fi lansată o publicație specială - 'Cartea călăilor' / 'The Book of Executioners' - o sursă de informații pentru a colecta probe despre criminalii de război, criminalii din armata rusă”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

Zelenski a spus că acesta va fi un element cheie în cadrul promisiunii sale de a trage la răspundere militarii ruși care au comis crime, violuri și jafuri.

„Acestea sunt fapte concrete, despre indivizi concreți, vinovați de crime concrete și crude împotriva ucrainenilor”, a completat președintele ucrainean.

El a amintit de Bucea, unde anchetatorii au găsit dovezi ale unor execuții în masă.

Oficialii ruși au respins acuzațiile și au spus că ororile de la Bucea sunt „invenții” puse în scenă de autoritățile ucrainene după ce forțele ruse au părăsit orașul la sfârșitul lunii martie.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG