Linkuri accesibilitate

O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022
O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022

Războiul din Ucraina | Rusia vrea referendum la Zaporojie. Încă opt dosare de crime de război împotriva forțelor rusești

Cea mai dură bătălie se dă în aceste zile la Sievierodonețk, o luptă despre care Volodimir Zelenski a spus că este dificilă, promițând în același timp să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

Principalele informații ale zilei

19:15 8.6.2022

Iulia Timoșenko: Putin nu este nebun, este „absolut rațional, rece, crud, negru”

Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut rațional, rece, crud, negru” și a susținut că este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin și Petru cel Mare.

Timoșenko a respins posibilitatea ca președintele rus să fie „nebun”. „El acționează conform propriei sale logici întunecate”, a spus ea. „El este condus de această idee de misiune istorică și vrea să creeze un imperiu. Acesta este hiperțelul lui. Vine dintr-o dorință și o credință interioară profundă”, a spus fostul premier ucrainean.

17:43 8.6.2022

 Rusia va organiza un „referendum” la Zaporojie

Oficialii instalați de ruși în zona ocupată a regiunii Zaporojie plănuiesc să organizeze un referendum la sfârșitul acestui an cu privire la aderarea la Rusia, transmite The Guardian.

„Oamenii vor determina viitorul regiunii Zaporizhzhia. Referendumul este programat pentru acest an”, a declarat un oficial susținut de Kremlin, Vladimir Rogov, citat de agenția națională de știri Tass.

El nu a oferit mai multe detalii despre data unui astfel de vot, dar a spus că administrația va elabora detaliile privitoare la organizare, chiar dacă Rusia nu ar putea obține controlul asupra întregii regiuni.

Zaporojie, principalul centru urban, este încă deținut de Ucraina. Aproximativ 60% din regiunea cu o populație de 1,6 milioane înainte de război, se află sub controlul Rusiei, parte dintr-o zonă din sudul Ucrainei care a fost capturată la începutul războiului.

În provincia vecină Herson, oficiali instalați din Rusia au discutat și despre planurile pentru un referendum.

Ucraina spune că orice referendum organizat sub ocupația rusă ar fi ilegal și rezultatele lor frauduloase. Kremlinul spune că oamenii care trăiesc în regiuni trebuie să-și decidă viitorul.

Rogov a fost citat de agenția de știri de stat rusă Ria spunând:

Numărul covârșitor de locuitori ai regiunii noastre doresc să se întoarcă rapid în portul natal și să devină parte a Rusiei mari.

În 2014, Moscova și împuterniciții săi au organizat un referendum în Crimeea Ucrainei, care a fost condamnat de națiunile occidentale ca fiind ilegal.

16:42 8.6.2022

Ucraina confirmă schimbul de soldați morți cu Rusia

Ucraina și Rusia au predat fiecare cadavrele a 50 dintre soldații lor decedați într-un schimb care a inclus 37 de soldați ucraineni uciși la oțelăria Azovstal de la Mariupol, a confirmat Ministerul ucrainean pentru Reintegrare, citat de Reuters.

Ministerul a spus că schimbul a avut loc pe linia frontului în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. A spus că astfel de schimburi vor continua.

16:35 8.6.2022

Italia avertizează Rusia cu privire la blocarea porturilor Ucrainei

Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu ridică blocada din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, a avertizat ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio.

Următoarele câteva săptămâni vor fi cruciale pentru rezolvarea crizei alimentare globale, a spus Di Maio după o întâlnire virtuală care a inclus țări mediteraneene, precum și președintele G7 și organizația ONU pentru alimentație și agricultură.

„Vreau să spun clar, așteptăm semnale clare și concrete din partea Rusiei, pentru că blocarea exporturilor de cereale înseamnă ținerea ostatică și condamnarea la moarte a milioane de copii, femei și bărbați”, a spus Di Maio.

Ministrul Afacerilor Externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, le-a spus miniștrilor că creșterea carburanților și a produselor alimentare de bază exacerbează criza din țara sa.

El a cerut ca războiul din Ucraina să „oprească cu orice preț”, adăugând că, dacă nu va putea, „părțile în cauză... trebuie să fie presate să permită exportul în siguranță de cereale și alte mărfuri fără nicio întârziere”.

„Lumea nu poate continua să fie la cheremul crizelor militare din Europa sau din alte regiuni ale lumii”, Bou Habib a spus.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG