Linkuri accesibilitate

O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022
O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022

Războiul din Ucraina | Rusia vrea referendum la Zaporojie. Încă opt dosare de crime de război împotriva forțelor rusești

Cea mai dură bătălie se dă în aceste zile la Sievierodonețk, o luptă despre care Volodimir Zelenski a spus că este dificilă, promițând în același timp să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

Principalele informații ale zilei

08:38 8.6.2022

CEDO nu mai are jurisdicție în Rusia

Duma de Stat a Rusiei a adoptat două proiecte de lege care pun capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în această țară, relatează RFE/RL.

Proiectele au fost adoptate marți, aproape în unanimitate, după ce doar un singur deputat din partea Partidului Comunist, aflat în opoziție, a votat împotrivă. Ele trebuie semnate de președintele Vladimir Putin pentru a intra în vigoare.

Unul dintre proiectele de lege ar scoate țara de sub jurisdicția CEDO, iar celălalt ar stabili data de 15 martie ca termen limită pentru hotărârile împotriva Rusiei, ceea ce înseamnă că orice hotărâre pronunțată după această dată nu va fi pusă în aplicare.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că CEDO „s-a transformat într-un instrument de luptă politică împotriva țării noastre, în mâinile politicienilor occidentali”. Unele dintre deciziile Curții „contrazic direct Constituția rusă, valorile și tradițiile noastre”, a mai spus el.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, al cărui parlament alege judecătorii care fac parte din CEDO, a decis în martie să expulzeze Rusia, după 26 de ani de apartenență, din cauza invaziei sale în Ucraina. Simultan, Rusia a anunțat atunci că se retrage din CEDO.

09:31 8.6.2022

UK: Forțele ucrainene rezistă în Sievierodonețk

Apărătorii ucraineni rezistă în orașul Sievierodonețk, acesta fiind punctul cel mai fierbinte de pe frontul estic, în ciuda atacurilor rușilor din trei direcții, afirmă Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică.

Potrivit acestuia, este puțin probabil ca vreuna dintre părți să fi cucerit un teritoriu semnificativ în acea zonă, în ultima zi.

Ministerul britanic mai spune că în timp ce Rusia își concentrează atacurile asupra regiunii Donbas de est, rămâne în defensivă în alte părți, iar forțele ucrainene au avut „un oarecare succes” în contraatacurile din regiunea Herson și au recâștigat un punct de sprijin la est de râul Inguleț.

Ambele părți se luptă să elibereze forțe pentru noi atacuri, menținând în același timp liniile defensive pe un front de 500 de kilometri, mai arată sursa citată.

09:49 8.6.2022

Ucraina lansează „Cartea călăilor”

Ira Gavriluk își ține în brațe pisica, în timp ce merge lângă cadavrele soțului, fratelui și al unui alt bărbat, care au fost uciși în fața casei sale din Bucea, 4 aprilie 2022.
Ira Gavriluk își ține în brațe pisica, în timp ce merge lângă cadavrele soțului, fratelui și al unui alt bărbat, care au fost uciși în fața casei sale din Bucea, 4 aprilie 2022.

Ucraina lansează „Cartea călăilor”, ca o metodă prin care să adune dovezi ale crimelor de război comise în timpul ocupației rusești, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski.

Procurorii ucraineni spun că au înregistrat peste 12.000 de presupuse crime de război, implicând peste 600 de suspecți, de când Kremlinul și-a început ofensiva pe 24 februarie.

„Săptămâna viitoare va fi lansată o publicație specială - 'Cartea călăilor' / 'The Book of Executioners' - o sursă de informații pentru a colecta probe despre criminalii de război, criminalii din armata rusă”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

Zelenski a spus că acesta va fi un element cheie în cadrul promisiunii sale de a trage la răspundere militarii ruși care au comis crime, violuri și jafuri.

„Acestea sunt fapte concrete, despre indivizi concreți, vinovați de crime concrete și crude împotriva ucrainenilor”, a completat președintele ucrainean.

El a amintit de Bucea, unde anchetatorii au găsit dovezi ale unor execuții în masă.

Oficialii ruși au respins acuzațiile și au spus că ororile de la Bucea sunt „invenții” puse în scenă de autoritățile ucrainene după ce forțele ruse au părăsit orașul la sfârșitul lunii martie.

11:29 8.6.2022

Zelenski: Dimensiunea pierderilor s-ar putea dovedi prea mare pentru Rusia la un moment dat

Președintele ucrainean a părut să sugereze că războiul s-ar putea opri atunci când Moscova va realiza că nu mai are de pierdut soldați, relatează BBC.

„Va veni o zi în care numărul pierderilor, chiar și pentru Rusia, va depăși limita admisibilă”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de marți seară.

El a mai spus că apărarea „absolut eroică” a Ucrainei în estul regiunii Donbas continuă.

Zelenski a adăugat că eforturile diplomatice sunt în curs de desfășurare în contextul în care Ucraina încearcă să adere la Uniunea Europeană, iar „mingea este în terenul” țărilor UE.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG