Linkuri accesibilitate

O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022
O familie de ucraineni evacuați de la Mariupol se îmbrățișează după ce au ajuns la un centru de înregistrare a persoanelor strămutate din Zaporojie - 3 mai 2022

Războiul din Ucraina | Rusia vrea referendum la Zaporojie. Încă opt dosare de crime de război împotriva forțelor rusești

Cea mai dură bătălie se dă în aceste zile la Sievierodonețk, o luptă despre care Volodimir Zelenski a spus că este dificilă, promițând în același timp să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

Principalele informații ale zilei

12:08 8.6.2022

Oficial ucrainean: La fiecare 5 minute un soldat rus moare în Ucraina

O turetă distrusă a unui vehicul militar blindat pe un câmp din Ichnia, regiunea Cernigău, Ucraina, 7 iunie 2022.
O turetă distrusă a unui vehicul militar blindat pe un câmp din Ichnia, regiunea Cernigău, Ucraina, 7 iunie 2022.

Forțele ucrainene au lovit pozițiile ruse din sudul Ucrainei de cel puțin patru ori în ultimele 24 de ore, mai multe depozite cu echipament militar și muniții ale Rusiei fiind distruse, spune Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.

Oficialul nu a putut oferi pe moment informații cu privire la numărul soldaților ruși uciși în urma acestor atacuri, vorbind însă despre atacurile recente a spus că „la fiecare 5 minute un soldat rus moare în Ucraina”, potrivit Kyiv Independent.

12:55 8.6.2022

Kremlin: Herson va fi anexat „complet” de Rusia în curând

Orașul-port Herson din sudul Ucrainei - primul care a căzut în război - va fi anexat la Rusia cât mai curând posibil, a spus un oficial al Kremlinului.

„Includerea regiunii Herson în Federația Rusă va fi una cu drepturi depline, similară cu aderarea Crimeei”, a declarat Serghei Kirienko, primul adjunct al șefului administrației de la Moscova, potrivit BBC.

Kirienko a mai spus că distribuirea pașapoartelor rusești va începe foarte curând în oraș și va fi oferit „fiecărui locuitor din Herson care dorește” cetățenia rusă.

Informațiile privind un referendum în Herson au apărut încă de când a căzut în mâinile forțelor rusești, la începutul lunii martie.

Însă, oficialii britanici din domeniul apărării au avertizat luna trecută că acesta va fi „aproape sigur” fraudat, astfel încât Moscova să își poată legitima controlul.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ucrainene au continuat să lupte în regiune și „au obținut recent unele succese prin contraatac, inclusiv prin recâștigarea unui punct de sprijin pe malul estic al râului Inguleț”.

16:35 8.6.2022

Italia avertizează Rusia cu privire la blocarea porturilor Ucrainei

Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu ridică blocada din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, a avertizat ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio.

Următoarele câteva săptămâni vor fi cruciale pentru rezolvarea crizei alimentare globale, a spus Di Maio după o întâlnire virtuală care a inclus țări mediteraneene, precum și președintele G7 și organizația ONU pentru alimentație și agricultură.

„Vreau să spun clar, așteptăm semnale clare și concrete din partea Rusiei, pentru că blocarea exporturilor de cereale înseamnă ținerea ostatică și condamnarea la moarte a milioane de copii, femei și bărbați”, a spus Di Maio.

Ministrul Afacerilor Externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, le-a spus miniștrilor că creșterea carburanților și a produselor alimentare de bază exacerbează criza din țara sa.

El a cerut ca războiul din Ucraina să „oprească cu orice preț”, adăugând că, dacă nu va putea, „părțile în cauză... trebuie să fie presate să permită exportul în siguranță de cereale și alte mărfuri fără nicio întârziere”.

„Lumea nu poate continua să fie la cheremul crizelor militare din Europa sau din alte regiuni ale lumii”, Bou Habib a spus.

16:42 8.6.2022

Ucraina confirmă schimbul de soldați morți cu Rusia

Ucraina și Rusia au predat fiecare cadavrele a 50 dintre soldații lor decedați într-un schimb care a inclus 37 de soldați ucraineni uciși la oțelăria Azovstal de la Mariupol, a confirmat Ministerul ucrainean pentru Reintegrare, citat de Reuters.

Ministerul a spus că schimbul a avut loc pe linia frontului în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. A spus că astfel de schimburi vor continua.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG