Rusia va organiza un „referendum” la Zaporojie
Oficialii instalați de ruși în zona ocupată a regiunii Zaporojie plănuiesc să organizeze un referendum la sfârșitul acestui an cu privire la aderarea la Rusia, transmite The Guardian.
„Oamenii vor determina viitorul regiunii Zaporizhzhia. Referendumul este programat pentru acest an”, a declarat un oficial susținut de Kremlin, Vladimir Rogov, citat de agenția națională de știri Tass.
El nu a oferit mai multe detalii despre data unui astfel de vot, dar a spus că administrația va elabora detaliile privitoare la organizare, chiar dacă Rusia nu ar putea obține controlul asupra întregii regiuni.
Zaporojie, principalul centru urban, este încă deținut de Ucraina. Aproximativ 60% din regiunea cu o populație de 1,6 milioane înainte de război, se află sub controlul Rusiei, parte dintr-o zonă din sudul Ucrainei care a fost capturată la începutul războiului.
În provincia vecină Herson, oficiali instalați din Rusia au discutat și despre planurile pentru un referendum.
Ucraina spune că orice referendum organizat sub ocupația rusă ar fi ilegal și rezultatele lor frauduloase. Kremlinul spune că oamenii care trăiesc în regiuni trebuie să-și decidă viitorul.
Rogov a fost citat de agenția de știri de stat rusă Ria spunând:
Numărul covârșitor de locuitori ai regiunii noastre doresc să se întoarcă rapid în portul natal și să devină parte a Rusiei mari.
În 2014, Moscova și împuterniciții săi au organizat un referendum în Crimeea Ucrainei, care a fost condamnat de națiunile occidentale ca fiind ilegal.
Iulia Timoșenko: Putin nu este nebun, este „absolut rațional, rece, crud, negru”
Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut rațional, rece, crud, negru” și a susținut că este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin și Petru cel Mare.
Timoșenko a respins posibilitatea ca președintele rus să fie „nebun”. „El acționează conform propriei sale logici întunecate”, a spus ea. „El este condus de această idee de misiune istorică și vrea să creeze un imperiu. Acesta este hiperțelul lui. Vine dintr-o dorință și o credință interioară profundă”, a spus fostul premier ucrainean.
Încă opt dosare de crime de război depuse în instanță de Ucraina
Ucraina a depus în instanță încă opt dosare de crime de război, pe lângă cele trei sentințe pronunțate deja împotriva soldaților ruși, potrivit procurorului general ucrainean, Irina Venediktova, scrie The Guardian.
Până acum, Ucraina a deschis peste 16.000 de anchete cu privire la posibile crime de război comise de armata rusă de la începutul conflictului, a adăugat Venediktova.
Ucraina lansează „Cartea călăilor”, un sistem de adunare a dovezilor crimelor de război, a anunțat miercuri președintele Zelenski.
Detectoarele de radiații de la Cernobîl transmit date pentru prima dată de la începutul războiului
Zeci de detectoare de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiații pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
AIEA a declarat că rețeaua de monitorizare a radiațiilor din zonă a încetat să funcționeze când forțele ruse au ocupat centrala de la Cernobîl în februarie, de unde s-au retras pe 31 martie.
Nivelurile de radiații din zona din jurul centralei nucleare Cernobîl din Ucraina au revenit la normal după ce detectoarele au revenit astăzi, a spus AIEA, organul de supraveghre nuclear al ONU.
„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din Zona de Excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (International Radiation Monitoring Information System). Măsurătorile primite până acum au indicat niveluri de radiații în concordanță cu cele măsurate înainte de conflict”, spune AIEA.
Facebook Forum