Președinții Biden și Macron s-au angajat să tragă Rusia la răspundere pentru crimele de război
Biden și Macron s-au angajat să tragă Rusia la răspundere pentru „atrocitățile și crimele de război larg documentate” din Ucraina. Biden a spus că sprijinul lor va continua în fața agresiunii ruse, despre care a adăugat că a fost „incredibil de brutală”.
Într-o declarație comună cu Macron, liderii au spus: „Vizarea intenționată a civililor și a infrastructurii civile constituie crime de război ai căror autori trebuie să fie trași la răspundere”.
Președintele Biden nu va discuta cu Putin decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului
Preşedintele american Joe Biden a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Emmanuel Macron, că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului, relatează The Guardian.
"Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina - ca Putin să se retragă din ţară", a declarat Joe Biden.
"Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plăteşte un preţ foarte mare pentru că eşuează, dar el provoacă un carnaj incredibil, incredibil asupra populaţiei civile din Ucraina. Bombardează grădiniţe, spitale, case de copii. Este dezgustător ceea ce face", a declarat Biden în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Biden a dat asigurări că nu are de gând să-l contacteze pe Putin, dar este "pregătit să vorbească" cu liderul rus "dacă acesta este interesat să pună capăt războiului”. Dar încă "nu a făcut acest lucru", a adăugat Joe Biden.
"Dacă va fi cazul, în consultare cu prietenii mei francezi şi cu prietenii mei din NATO, voi fi bucuros să stau de vorbă cu Putin pentru a vedea ce vrea, ce are în minte. Între timp, cred că este absolut esenţial ceea ce a spus Emmanuel (Macron). Trebuie să sprijinim poporul ucrainean", a arătat Joe Biden.
Agresiunea rusă, a mai spus Biden, a fost "incredibil de brutală".
"Ştiam că Rusia aşa este (brutală), dar nu am anticipat că este atât de brutală cum a fost", a mărturisit preşedintele american.
"Astăzi reafirmăm că vom rămâne solidari împotriva acestei brutalităţi. Vom continua acest sprijin puternic pentru poporul ucrainean în timp ce ei îşi apără casele, familiile, spitalele, creşele, suveranitatea, integritatea, împotriva agresiunii ruseşti", a spus şeful Casei Albe.
"Vom lucra împreună pentru a trage Rusia la răspundere pentru acţiunile sale şi pentru a atenua impactul global al războiului lui Putin asupra restului lumii", a promis Joe Biden.
Stoltenberg: Este prea devreme pentru un verdict privind trimiterea sistemului antiaerian Patriot de către Germania
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la discuțiile în curs privind solicitarea Poloniei de a muta sistemele Patriot oferite de Germania în Ucraina, relatează Reuters.
„Suntem cu toții de acord asupra necesității urgente de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare aeriană”, a declarat Stoltenberg la Berlin, la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.
Cu toate acestea, a adăugat el, „este important să înțelegem că nu este vorba doar de furnizarea de noi sisteme, ci de asigurarea faptului că sistemele care sunt livrate pot funcționa”, inclusiv de a avea suficientă muniție, piese de schimb și întreținere.
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat miercuri seară că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina, o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, notează news.ro.
Anterior, Polonia ceruse Germaniei să transfere echipamentul de apărare Kievului, după ce Berlinul oferise Varșoviei sisteme Patriot în urma incidentului cu racheta rătăcită de la granița cu Ucraina.
Rusia a reînceput să trimită ordine de încorporare. Se pregătește o nouă mobilizare?
Cetățenii non-ruși din orașul rusesc Celeabinsk primesc ordine de mobilizare, în ciuda faptului că mobilizarea parțială s-a încheiat și în ciuda faptului că nu au pașapoarte rusești sau chiar permise de ședere, ceea ce ar trebui să-i facă neeligibili, relatează platforma rusă independentă de știri SOTA, potrivit cercetătorului independent Chris Owen.
Astfel, SOTA relatează că angajaților unei rafinării de zahăr din Celeabinsk li s-au înmânat luni, prin conducerea fabricii, citații de mobilizare, cerând participarea lor la biroul militar de înregistrare și înrolare” astăzi (1 decembrie).
Printre cei care au primit citațiile s-au numărat și cetățeni din Belarus și Uzbekistan, care, după cum notează SOTA, nu au „pașapoarte rusești sau chiar de permise de ședere”.