Rusia foloseşte în prezent rachete sovietice cu capacitate nucleară, cărora le scoate focoasele
Scopul acestei manevre este acela de a „distrage atenţia” şi de a epuiza stocurile apărării antiaeriane ucrainene, a acuzat joi armata Kievului, care a prezentat fragmente din rachete de croazieră X-55 (Kh-55) găsite în vestul ţării, relatează BBC .
Astfel de rachete sunt lansate acum în Ucraina, pentru a „epuiza sistemul de apărare aeriană al ţării noastre”, a declarat un oficial ucrainean, care a precizat că testele efectuate asupra fragmentelor găsite nu au arătat niveluri anormale de radioactivitate, ceea ce înseamnă că le-a fost scoasă încărcătura nucleară. „Acest lucru arată că nu a existat niciun contact (al rachetei) cu elemente nucleare”, a spus el.
Experţii militari ucraineni susţin, pe de altă parte, că Rusia şi-ar fi epuizat semnificativ vastul arsenal de rachete după valurile de atacuri masive din ultimele săptămâni asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Ca urmare, Moscova ar recurge acum la folosirea unor proiectile care, deşi nu au capacitatea distructivă pentru care au fost proiectate, pot provoca pagube majore.
Un raport al serviciilor de informaţii britanice ajunsese, în noiembrie, la concluzii similare.
Rușii s-ar retrage din unele localități din regiunea Zaporojie - Statul Major Ucrainean
În zona ocupată a regiunii Zaporojie, rușii își retrag armata din unele localități, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.
Astfel, potrivit informațiilor militare ucrainene, în zona ocupată a regiunii Zaporojie, rușii își retrag armata din orașul Pologi și două sate și le spune locuitorilor să se evacueze din Burceak.
„Conform informațiilor disponibile, trupele de ocupație ruse retrag unele unități și pregătesc evacuarea personalul administrațiilor de ocupație din așezările din teritoriul ocupat temporar al regiunii Zaporojie”, a spus joi Statul Major.
Astfel, unitățile cu sediul în departamentul local de poliție și una dintre instituțiile de învățământ au părăsit așezarea Mihailivka.
În așezările Pologi și Inzhenerne, ocupanții părăsesc casele în care au fost cazați și scot bunurile furate.
În așezarea Burceak, autoritățile de ocupație efectuează un recensământ pentru așa-numita evacuare voluntară a populației”.
Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de forțele rusești din martie și nu mai produce electricitate din septembrie.
A
Rusia a reînceput să trimită ordine de încorporare. Se pregătește o nouă mobilizare?
Cetățenii non-ruși din orașul rusesc Celeabinsk primesc ordine de mobilizare, în ciuda faptului că mobilizarea parțială s-a încheiat și în ciuda faptului că nu au pașapoarte rusești sau chiar permise de ședere, ceea ce ar trebui să-i facă neeligibili, relatează platforma rusă independentă de știri SOTA, potrivit cercetătorului independent Chris Owen.
Astfel, SOTA relatează că angajaților unei rafinării de zahăr din Celeabinsk li s-au înmânat luni, prin conducerea fabricii, citații de mobilizare, cerând participarea lor la biroul militar de înregistrare și înrolare” astăzi (1 decembrie).
Printre cei care au primit citațiile s-au numărat și cetățeni din Belarus și Uzbekistan, care, după cum notează SOTA, nu au „pașapoarte rusești sau chiar de permise de ședere”.
Stoltenberg: Este prea devreme pentru un verdict privind trimiterea sistemului antiaerian Patriot de către Germania
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la discuțiile în curs privind solicitarea Poloniei de a muta sistemele Patriot oferite de Germania în Ucraina, relatează Reuters.
„Suntem cu toții de acord asupra necesității urgente de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare aeriană”, a declarat Stoltenberg la Berlin, la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.
Cu toate acestea, a adăugat el, „este important să înțelegem că nu este vorba doar de furnizarea de noi sisteme, ci de asigurarea faptului că sistemele care sunt livrate pot funcționa”, inclusiv de a avea suficientă muniție, piese de schimb și întreținere.
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat miercuri seară că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina, o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, notează news.ro.
Anterior, Polonia ceruse Germaniei să transfere echipamentul de apărare Kievului, după ce Berlinul oferise Varșoviei sisteme Patriot în urma incidentului cu racheta rătăcită de la granița cu Ucraina.