Linkuri accesibilitate

Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)
Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Războiul din Ucraina | Atac asupra culturii ucrainene: 529 centre culturale distruse, 31 de artiști uciși. Plafon UE pentru petrolul rusesc

Ziua 282 a invaziei: Statele UE au convenit să pună un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Președintele Biden va discuta cu Putin doar când acesta va pune capăt războiului din Ucraina. În schimb, Kremlinul face lista filmelor pe care trebuie să le vizioneze rușii.

Principalele informații ale zilei:

09:36 2.12.2022

Rușii au lovit din nou Zaporojie

Media ucraineană Nexta a publicat în această dimineață o serie de imagini care arată consecințele atacurilor ruse asupra orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Primarul orașului, Anatoli Kurtev, a anunțat atacul, spunând că Rusia intenționează să distrugă infrastructura industrială și energetică a orașului.

09:31 2.12.2022

 Ministerul Apărării din Marea Britanie: Retragerea Rusiei de pe malul de vest al Niprului permite Ucrainei să atace logistică suplimentară

Retragerea Rusiei de pe malul de vest al râului Nipru luna trecută a oferit forțelor armate ucrainene oportunități de a lovi noduri și linii de comunicație logistice rusești suplimentare, a sugerat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Această amenințare i-a determinat foarte probabil pe logisticienii ruși să mute nodurile de aprovizionare, inclusiv punctele de transfer feroviar, mai la sud și la est, se arată în cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice.

„ Unitățile logistice rusești vor trebui să efectueze încărcări și descărcări suplimentare, care necesită multă forță de muncă, de la transportul feroviar la cel rutier. Ulterior, transporturile rutiere vor fi în continuare vulnerabile la artileria ucraineană în timp ce se deplasează pentru a aproviziona pozițiile defensive avansate rusești”, adaugă raportul.

„Lipsa de muniție a Rusiei (exacerbată de aceste provocări logistice) este probabil unul dintre principalii factori care limitează în prezent potențialul Rusiei de a reporni operațiuni terestre ofensive eficiente, la scară largă”.

09:19 2.12.2022

Evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)

Cele mai importante concluzii ale ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Președintele belarus Alexander Lukașenko continuă să creeze condiții pentru a rezista presiunii rusești de a intra în războiul împotriva Ucrainei. Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că nu există o pregătire directă pentru război și că Belarusul își va apăra doar teritoriul.
  • Forțele ruse au continuat eforturile de apărare împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene de-a lungul liniei Svatove-Kremina.
  • Trupele Moscovei au continuat să obțină câștiguri minime în jurul Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka.
  • Forțele ruse au continuat să desfășoare măsuri defensive și să deplaseze personal pe malul estic al fluviului Nipru în regiunea Herson.
  • Mișcările militare rusești din regiunea Zaporojie pot sugera că forțele rusești nu pot apăra zonele esențiale pe fondul intensificării loviturilor ucrainene.
  • Armata lui Putin păstrează rezerve în Crimeea pentru a sprijini operațiunile defensive din Oblastul Zaporojie și de pe malul estic al Niprului.
  • Constrângerile financiare ale Kremlinului continuă să alimenteze neliniștea internă.
  • Apar noi dovezi privind continuarea mobilizării parțiale, în condiții de moral scăzut și rate ridicate de dezertare în rândul trupelor rusești.

09:05 2.12.2022

Ucraina cere companiei petroliere britanice BP să părăsească de tot Rusia și să nu mai facă „bani din sânge”

Consilierul economic șef al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut BP să părăsească în totalitate Rusia după ce companiei de combustibili fosili i s-a oferit un dividend de 580 de milioane de lire sterline de către gigantul petrolier Rosneft.

Oleg Ustenko i-a scris directorului executiv al BP, Bernard Looney, pentru a cere companiei britanice ruperea legăturilor cu firma rusă controlată de stat la nouă luni după ce și-a anunțat intenția de a părăsi țara.

BP deține un pachet de 19,75% din Rosneft, unul dintre cele mai importante active petroliere ale Kremlinului. Compania FTSE 100 a promis că își va înceta acționariatul la sfârșitul lunii februarie, după ce Rusia a invadat Ucraina.

BP a primit o lovitură de 18,7 miliarde de lire sterline prin anularea acțiunilor din registrele sale, dar deține în continuare acțiunile. Luna trecută, șeful lui Rosneft, Igor Sechin, a spus că compania britanică ar trebui să-și reconsidere această poziție și că a pus deoparte un dividend, într-un cont rusesc, pentru BP.

Într-o scrisoare către Looney, văzută de The Guardian, Ustenko a scris: „BP a fost printre primele companii petroliere care și-au anunțat intenția de a părăsi Rusia prin vânzarea acțiunilor sale la Rosneft, compania petrolieră a Kremlinului”.

„Cu toate acestea, după nouă luni de agresiune rusă, crime de război și bombardarea infrastructurii civile, toate finanțate și alimentate cu petrol, gaze și cărbune rusești, BP rămâne acționar la Rosneft.”

Ustenko a citat o analiză Global Witness care a arătat că dividendul pentru primele nouă luni din 2022 valorează aproximativ 580 de milioane de lire sterline, sau echivalentul unei treimi din ajutorul direct al Regatului Unit pentru Ucraina în acest an.

„Niciun mecanism contabil sau declarație de la BP nu va schimba acest fapt. Sunt bani din sânge, pur și simplu”, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG