Oficialilor ucraineni le e teamă că liderii din Occident o să-și piardă interesul în război
Mai mulți oficiali ucraineni și-au exprimat temerile cu privire la o eventuală „oboseală de război” ce poate apărea în rândul liderilor occidentali, odată cu intrarea în a patra lună de război la finalul lunii iunie, transmite AP.
SUA și aliații săi au oferit de la începutul invaziei, pe 24 februarie, armament în valoare de miliarde de dolari Kievului pentru a se apăra împotriva invaziei rusești. Uniunea Europeană le-a permis, de asemenea, milioanelor de refugiați ucraineni - în pare parte femei și copii - să treacă în siguranță granița UE-Ucraina, cei mai mulți ajungând în Polonia și România.
Însă, pe măsură ce invazia stagnează iar experții preconizează că războiul va deveni unul de atriție, Kremlinul speră că interesul Occidentului în a sprijini Ucraina se va diminua, pe măsură ce oamenii și politicienii din Vest își pierd interesul în evenimente. Acest lucru ar putea împinge Kievul la masa de negocieri cu Moscova.
Zelenski, către un grup de studenți din Marea Britanie: Rusia încearcă să ne șteargă istoria
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis vineri studenților de la universitatea din Coventry că Rusia încearcă de 107 zile să șteargă memoria Ucrainei, scrie BBC.
Evenimentul a fost organizat de membrii Societății Ucrainene din cadrul universității, la care au participat și alte universități, precum cele din Birmingham, Cambridge, Glasgow, LSE, Manchester, Oxford, UCL și universitatea City din Londra.
„Acest război e vizibil și monstruos”, a punctat Zelenski în discursul său, adăugând că rușii „vorbesc despre scopuri pașnici dar omoară copii și femei”.
Olaf Scholz: Serbia trebuie să susțină sancțiunile luate împotriva Rusiei
Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că se așteaptă ca sancțiunile UE luate împotriva Rusiei să fie susținute de toate țările care solicită aderarea la UE, inclusiv de Serbia, transmite CNN.
„Este un război teribil, fără sens, care a început cu o viziune imperialistă a Rusiei. De aceea este atât de important ca Uniunea Europeană și noi toți să fim solidari cu Ucraina și să o ajutăm să se apere împotriva acestui atac”, a transmis Scholz președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic în timpul unei conferințe de presă comune de la Belgrad vineri.
Scholz a precizat că Uniunea Europeană nu își va retrage sancțiunile impuse Rusiei odată ce Kremlinul va pune capăt războiului. „Rusia trebuie să ajungă la o înțelegere cu Ucraina”, a adăugat el.
Puțin mai devreme, în timpul vizitei sale din Kosovo, cancelarul german a transmis că Serbia trebuie să-și soluționeze problemele diplomatice cu statul vecin, Kosovo, pentru a putea fi luată în considerare pentru aderarea la UE.
Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina
Rusia și Ucraina au efectuat al unsprezecelea schimb de prizonieri de la începutul războiului, în februarie, potrivit lui Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaiev din Ucraina, citat de BBC.
Acesta a transmis că 5 prizonieri ruși au fost dați la schimb cu 4 ucraineni.
Facebook Forum