Linkuri accesibilitate

Armata rusă a distrus complet școala din Bakhmut într-un atac aerian. Lupta pentru Donețk este dură și de ea ar putea depinde soarta întregii regiuni Donbas.
Armata rusă a distrus complet școala din Bakhmut într-un atac aerian. Lupta pentru Donețk este dură și de ea ar putea depinde soarta întregii regiuni Donbas.

Războiul din Ucraina | Macron vine în vizită în România. Sute de soldați ucraineni uciși zilnic pe front

Ucrainenii rezistă cu greu în Severodonețk și solicită Occidentului furnizarea urgentă de armament. Kremlinul a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord cu Turcia privind transporturile de cereale ucrainene peste Marea Neagră.

22:12 10.6.2022

Miniștrii de Externe ai Marii Britanii și Ucrainei discută soarta luptătorilor britanici condamnați la moarte

Miniștrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că a discutat cu omologul său britanic, Liz Truss, despre situația celor trei luptători străini - doi britanici și un marocan - condamnați joi la moarte de separatiștii pro-ruși.

Kuleba a transmis într-un mesaj pe Twitter că el și Truss „au condamnat cu fermitate procesul fals împotriva prizonierilor de război din regiunea Donețk, ocupată de Rusia”, în timpul unei conversații telefonice de vineri.

Kuleba a precizat că cei trei, „în calitate de combatanți, sunt protejați de dreptul internațional umanitar și trebuie tratați în consecință. Continuăm să lucrăm împreună pentru a asigura eliberarea lor”.

Procesul celor trei s-a încheiat joi, când judecătorii unui tribunal din regiunea Donețk i-au condamnat pe aceștia la moarte. Cei trei luptători au o lună la dispoziție să apeleze decizia.

21:09 10.6.2022

Ministrul german al Agriculturii: Rusia folosește înfometarea populației drept armă

Ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, a transmis, citat de CNN, că, prin blocarea porturilor ucrainene, Rusia transformă foametea într-o armă.

Acesta a adăugat că Rusia este implicată într-un război „deosebit de dezgustător”. „Rutele alternative costă o sumă nebună de bani”, a continuat Ozdemir. Oficialul din Germania a discutat cu omologul său ucrainean cu privire la felurile alternative prin care cerealele din Ucraina pot fi exportate către restul lumii.

„Ar fi kamikaze ca Ucraina să se bazeze pe cuvântul lui Putin fără garanții militare credibile și eficiente că securitatea porturilor și navelor ucrainene e asigurată”, a adăugat Ozdemir.

21:02 10.6.2022

Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Rusia și Ucraina au efectuat al unsprezecelea schimb de prizonieri de la începutul războiului, în februarie, potrivit lui Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaiev din Ucraina, citat de BBC.

Acesta a transmis că 5 prizonieri ruși au fost dați la schimb cu 4 ucraineni.

20:00 10.6.2022

Olaf Scholz: Serbia trebuie să susțină sancțiunile luate împotriva Rusiei

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că se așteaptă ca sancțiunile UE luate împotriva Rusiei să fie susținute de toate țările care solicită aderarea la UE, inclusiv de Serbia, transmite CNN.

„Este un război teribil, fără sens, care a început cu o viziune imperialistă a Rusiei. De aceea este atât de important ca Uniunea Europeană și noi toți să fim solidari cu Ucraina și să o ajutăm să se apere împotriva acestui atac”, a transmis Scholz președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic în timpul unei conferințe de presă comune de la Belgrad vineri.

Scholz a precizat că Uniunea Europeană nu își va retrage sancțiunile impuse Rusiei odată ce Kremlinul va pune capăt războiului. „Rusia trebuie să ajungă la o înțelegere cu Ucraina”, a adăugat el.

Puțin mai devreme, în timpul vizitei sale din Kosovo, cancelarul german a transmis că Serbia trebuie să-și soluționeze problemele diplomatice cu statul vecin, Kosovo, pentru a putea fi luată în considerare pentru aderarea la UE.

Întâlnirea dintre Olaf Scholz și Aleksandar Vucic are loc în contextul în care Scholz se declară susținător al aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană.
Întâlnirea dintre Olaf Scholz și Aleksandar Vucic are loc în contextul în care Scholz se declară susținător al aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG