Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Ocupanții ruși îi verifică la piele pe ucraineni de tatuaje patriotice. Zelenski: 2 milioane de ucraineni, deportați

Ucrainenii anticipează lupte puternice în regiunea Donețk din Donbas. Un sondaj secret al Kreminului arată că 30% dintre ruși vor oprirea imediată a războiului. Procentul e mai ridicat în rândul tinerilor. Întâlnire la Instambul între Rusia, Ucraina și Turcia pe problema cerealelor.

Principalale informații ale zilei

08:00 13.7.2022

Zelenski: Bombardamentele rusești nu se opresc nici măcar o zi

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic către popor, că ocupanţii ruși au lovit din nou Harkovul şi comunităţile din regiune, unde există victime, răniţi şi morţi. El mai arată că în Donbas, încercările de ofensivă nu se opresc, iar situaţia de acolo nu devine mai uşoară.

”În fiecare zi primim şi experimentăm o mulţime de ştiri dureroase. Războiul continuă, bombardamentele ruseşti nu se opresc nici măcar o zi”, spune preşedintele Ucrainei.

El afirmă că luni au avut loc lovituri regulate la Mykolaiv - rachete, artilerie.

”Ocupanţii au lovit din nou Harkovul şi comunităţile din regiune - Staryi Saltiv, Zolochiv, Bayrak şi altele. Există victime - răniţi şi morţi. În Donbas, încercările de ofensivă nu se opresc, situaţia de acolo nu devine mai uşoară, iar pierderile nu se reduc”, spune Zelenski.

08:08 13.7.2022

În Donețk, undă verde pentru pedeapsa capitală

Separatiștii proruși din Donețk, regiunea Luhansk, ridică moratoriul privind pedeapsa cu moartea, relatează The Kiev Independent.

Denis Pushilin, liderul reprezentanților Kremlinului din regiunea Donețk, a semnat pe 12 iulie un decret de ridicare a interdicției pedepsei capitale. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu exclude executarea prizonierilor de război străini.

08:21 13.7.2022

Akhmetov își transeferă televiziunile către statul ucrainean ca să scape de clasificarea ca oligarh

Într-o declarație publică, oligarhul Rinat Akhmetov a spus că grupul său System Capital Management (SCM) urmează să transfere licențele canalelor de televiziune deținute de Media Group Ucraina către guvernul ucrainean. Holdingul media Ukraina și Ukraina 24 TV , care înainte de război erau printre cele mai urmărite canale din țară, scrie The Kiev Independent.

Procedând astfel, Akhmetov încearcă să scape de a fi clasificat oficial ca oligarh în Ucraina.

„Ca cel mai mare investitor privat din Ucraina, am spus în repetate rânduri că nu am fost, nu sunt și nu voi fi un oligarh”, a spus Ahmetov.

La 30 iunie, președintele Volodimir Zelensky a semnat un decret de introducere a unui registru al oligarhilor. Akhmetov a fost cea mai bogată persoană din Ucraina de peste un deceniu, având influență asupra mai multor partide proruse în trecut.

Decretul urmărește să pună în aplicare legea antioligarh semnată de Zelensky în 2021. Legea introduce definiția legală a unui oligarh și impune oficialilor să declare contactele cu oligarhii. De asemenea, interzice oligarhilor să finanțeze partidele politice, reclamele politice sau demonstrațiile și îi exclude de la privatizarea bunurilor statului.

Pentru a fi recunoscută ca oligarh, o persoană trebuie să îndeplinească cel puțin trei din patru criterii: implicare directă în activități politice, influență considerabilă asupra mass-media, să fie beneficiar al monopolurilor recunoscute de autoritățile antitrust și proprietatea asupra activelor care depășesc 2,2 miliarde Hr (81 USD). milioane), excluzând activele media.

08:50 13.7.2022

Protocoalele de aderare la NATO a Suediei și Finlandei, aprobate în ședința de guvern

Ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto (stânga) ministrul de externe al Suediei, Ann Linde (dreapta) și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg participă la o conferință de presă după semnarea Protocoalelor de aderare la NATO pentru Finlanda și Suedia, la sediul NATO de la Bruxelles, marți, 5 iulie. 2022.
Ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto (stânga) ministrul de externe al Suediei, Ann Linde (dreapta) și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg participă la o conferință de presă după semnarea Protocoalelor de aderare la NATO pentru Finlanda și Suedia, la sediul NATO de la Bruxelles, marți, 5 iulie. 2022.

Guvernul României urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei.

Protocoalele au fost semnate la Bruxelles pe 5 iulie.

"Prin ratificarea acestor protocoale, România îşi exprimă consimţământul pentru ca Finlanda şi Suedia să devină a 31-a, respectiv, a 32-a ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice. Integrarea acestor state, ancorate ferm în valorile comunităţii euroatlantice şi cu o capacitate considerabilă de a consolida securitatea Alianţei, va fi un câştig strategic valoros pentru Alianţă", potrivit expunerii de motive a proiectului transmite Agerpres.

Protocoalele vor intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legale interne necesare în acest sens.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG