Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Ocupanții ruși îi verifică la piele pe ucraineni de tatuaje patriotice. Zelenski: 2 milioane de ucraineni, deportați

Ucrainenii anticipează lupte puternice în regiunea Donețk din Donbas. Un sondaj secret al Kreminului arată că 30% dintre ruși vor oprirea imediată a războiului. Procentul e mai ridicat în rândul tinerilor. Întâlnire la Instambul între Rusia, Ucraina și Turcia pe problema cerealelor.

Principalale informații ale zilei

06:52 13.7.2022

Alt comandant rus ucis în Ucraina

Autoritățile ruse au identificat prin testare ADN rămășițele unui nou ofițer ucis în Ucraina, acesta fiind comandantul unei divizii motorizate recent reînființată de ministerul rus al Apărării.

Vestea uciderii colonelului Alexei Gorobeț, comandantul Divizei 20 de Infanterie Motorizată, a fost confirmată de mai multe site-uri locale de știri din Rusia care relatează că ofițerul a fost ucis în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

„Din păcate, acest lucru este adevărat, Alexei Gorobeț a murit”, a declarat marți Alexander Strukov, șeful unei organizații a veteranilor ruși. Informația a fost confirmată ulterior și de soția militarului, Ana Gorobeț.

Eliminarea sa în regiunea Herson sa și a altor 4 ofițeri superiori din cadrul Diviziei 20 a fost anunțată anterior de un jurnalist ucrainean, fără a fi confirmată însă de armata rusă.

Ministerul Apărării de la Moscova a reînființat anul trecut Divizia 20 de Infanterie Motorizată în cadrul Armatei a 8-a de Gărzi, momentul în care colonelul a fost numit în fruntea unității nefiind precizat de presa rusă.

06:57 13.7.2022

General ucrainean propune distrugerea podului Kerci

Generalul ucrainean Serhii Krivonos sugerează bombardarea Podului Kerci care leagă Crimeea de Rusia, afirmând totuși că ar trebui lăsată o „gaură minusculă” prin care „șobolanii să fugă de pe pământul nostru”, relatează The New Voice of Ukraine.

Generalul Serhii Krivonos, care între 2016 și 2019 a fost comandantul trupelor speciale ucrainene și secretar adjunct al Consiliului de Securitate și Apărare a Țării, a făcut afirmațiile în timpul unui interviu în care a vorbit despre posibilitatea lovirii unor ținte aflate în Crimeea și Rusia cu lansatoare multiple de rachete cu rază lungă, precum HIMARS-urile americane care provoacă îngrijorare la Moscova.

„În ceea ce privește Podul Kerci, decizia va fi luată de directorul șef al acestui război, generalul Valeri Zalujnî, fiindcă el este comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei”, a spus Krivonos.

„Vom vedea în timp care va fi decizia sa dar eu aș lăsa o gaură minusculă pentru acei șobolani care vor fugi din Crimeea - când vom merge să eliberăm Crimeea - ca să poată scăpa mai rapid de pe pământul nostru”, a adăugat el.

Krivonos a amintit de asemenea că Ucraina nu are la dispoziție doar sistemele HIMARS furnizate de Statele Unite, ci și propriile sisteme Vilkha și Vilkha-M, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 120 de kilometri.

„Dar nu am investit bani în dezvoltarea propriilor capabilități defensive și a industriei de apărare”, a mai spus el.

Podul Kerci este un pod construit de Rusia după anexarea ilegală a Crimeii în 2014, acesta conectând peninsula care nu are surse proprii de apă potabilă de Rusia prin strâmtoarea cu același nume care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

07:14 13.7.2022

Lego va pune capăt tuturor operațiunilor din Rusia

Jucării din Lego care îl reprezintă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Jucării din Lego care îl reprezintă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Lego urmează să înceteze toate operațiunile din Rusia „pe termen nelimitat”, după ce a întrerupt livrările către cele 81 de magazine din țară în martie.

Cel mai mare producător de jucării din lume a declarat că pune capăt angajării majorității personalului său la Moscova și încheie un parteneriat cu Inventive Retail Group, compania care administrează magazine în numele său în țară.

„Având în vedere perturbarea continuă și extinsă în mediul de operare, am decis să încetăm pe termen nelimitat operațiunile comerciale în Rusia”, a comunicat Lego, citat de The Guardian.

Producătorul danez de jucării a oprit deja livrările către Rusia în martie, după invadarea Ucrainei și impunerea de sancțiuni de către țările occidentale în semn de protest față de război.

La începutul lunii mai, Rusia a plasat produsele Lego pe o listă de bunuri care ar putea fi importate fără acordul proprietarului privind proprietatea intelectuală, pentru a ocoli restricțiile impuse în urma conflictului din Ucraina.

Pe lista publicată de Ministerul Industriei și Comerțului s-au numărat smartphone-urile Apple și Samsung, mari mărci de mașini, console de jocuri și piese de schimb folosite în diverse industrii.

Măsura a venit ca urmare a faptului că multe companii occidentale au încetat exporturile către Rusia, în timp ce mărfurile fabricate în țară au fost scoase de pe rafturile supermarketurilor britanice, americane și europene.

Unele mărci de retail proeminente din SUA și Marea Britanie au spus că încă operează în Rusia, deoarece nu au reușit să forțeze operatorii de franciză independenți să închidă.

Proprietarul Burger King, Restaurant Brands International, a declarat că restaurantele fast-food încă funcționează cu marca sa, deoarece fostul său partener rus a refuzat să închidă.

Retailerul britanic Marks & Spencer, care se afla într-o situație similară, a anunțat în cele din urmă că va părăsi pe deplin Rusia în mai, la un cost de 31 de milioane de lire sterline, în timp ce McDonald’s și-a vândut afacerea în Rusia, după 30 de ani de a-și opera restaurantele în țară.

Starbucks, Coca-Cola și Pepsi și-au întrerupt operațiunile în Rusia, la fel ca și mărci de consum, inclusiv Burberry, Ikea, Levi’s, Netflix și Unilever, care deține Marmite și Ben & Jerry’s.

07:29 13.7.2022

Sondaj secret comandat de Kremlin: 30% dintre ruși vor oprirea imediată a războiului. În rândul tinerilor, procentul e de 43%

Jurnaliștii de investigație de la Meduza au obținut un sondaj de opinie secret comandat de Kremlin care arată că, în pofida propagandei de stat și a cenzurii totale instaurate, un număr neașteptat de mare de ruși vor „oprirea imediată” a războiului din Ucraina.

Sondajul a fost efectuat la sfârșitul lunii iunie printr-un ordin al Administrației Prezidențiale de la Moscova, respondenților punându-li-se întrebarea:

„Unii spun că luptele din Ucraina ar trebui oprite cât mai curând posibil. Alții cred că luptele nu trebuie oprite acum. Ce punct de vedere este cel mai aproape de tine - primul sau al doilea?”

Potrivit documentelor obținute de Meduza, un site de investigații rusesc ce operează în afara țării, 30% dintre cei care au răspuns întrebare au răspuns că ostilitățile din Ucraina ar trebui „oprite cât mai curând posibil”.

Alți 13% au precizat că le este greu să răspundă în timp ce 57% dintre respondenți consideră că războiul din Ucraina ar trebui continuat.

Jurnaliștii de la Meduza afirmă că autenticitatea documentelor a fost confirmată de o sursă din cadrul Kremlinului, care a văzut la rândul său sondajul efectuat de către VCIOM, centrul rus pentru sondarea opiniei publice.

Majoritatea tinerilor ruși resping războiul din Ucraina

Rușii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani resping în proporție de 43% războiul și doar 41% susțin continuarea ostilităților. În general, cu cât respondenții sunt mai în vârstă, cu atât susțin mai mult „operațiunea militară specială”.

De exemplu, în rândul respondenților de peste 60 de ani, 72% s-au declarat în favoarea continuării invaziei.

În ceea ce privește grupa de vârstă 18-24 de ani, 56% sunt pentru încheierea războiului și doar 19% sunt pentru continuarea sa.

Poate în mod surprinzător, în cele mai importante centre urbane ale Rusiei, Moscova și Sankt Petersburg, doar aproximativ 40% din locuitori doresc încetarea ostilităților, iar 48% sunt în favoarea continuării acestora.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG