Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Ocupanții ruși îi verifică la piele pe ucraineni de tatuaje patriotice. Zelenski: 2 milioane de ucraineni, deportați

Ucrainenii anticipează lupte puternice în regiunea Donețk din Donbas. Un sondaj secret al Kreminului arată că 30% dintre ruși vor oprirea imediată a războiului. Procentul e mai ridicat în rândul tinerilor. Întâlnire la Instambul între Rusia, Ucraina și Turcia pe problema cerealelor.

Principalale informații ale zilei

12:09 14.7.2022

Volodimir Zelenski, după atacul asupra Vinnytsia: Rusia, o țară teroristă

Președintele Volodimir Zelenski, a postat pe Telegram despre loviturile de rachete asupra orașului Vinnytsia, soldate cu morți, printre care și un copil mic, și răniți, relateazăThe Guradian.

„În fiecare zi, Rusia distruge populația civilă, ucide copii ucraineni, îndreaptă rachete către obiecte civile. Unde nu este nimic militar. Ce este acesta, dacă nu un act de terorism deschis? O țară ucigașă. O țară teroristă”.

Rachetele rusești au lovit orașul Vinnytsia, din centrul Ucrainei, joi dimineață, ucigând cel puțin doi civili, a anunțat poliția.

„Sunt morți și răniți”, a scris Serhiy Borzov, guvernatorul regiunii Vinnytsia, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Reuters relatează că poliția a stabilit ulterior bilanțul inițial de doi morți și șase răniți și a spus că aproximativ 50 de vehicule ar fi incendiat.

23:39 13.7.2022

UNHCR: 65% dintre refugiații ucraineni intenționează să rămână în țările gazdă momentan

Un sondaj al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a arătat că 65% dintre refugiații ucraineni intenționează să rămână în țările gazdă pentru moment.

Sondajul spune că principalele motive sunt cele legate de siguranță, legături de familie și accesul la oportunități de angajare.

Sondajul a mai arătat că 16% dintre refugiații ucraineni plănuiesc să se întoarcă în țara lor de origine.

Principalele motive pentru întoarcere includ situația îmbunătățită, motivele economice și accesul la servicii și dorința de a se reuni cu familiile.

23:33 13.7.2022

SUA cere Rusiei să oprească deportările

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut oprirea imediată deportările cetățenilor ucraineni, acuzând Rusia că „separă în mod deliberat copiii ucraineni de părinți și că îi răpește pe alții din orfelinate înainte de a-i pune spre adopție în Rusia”.

„Transferul ilegal și deportarea persoanelor protejate reprezintă o încălcare gravă a celei de-a patra convenții de la Geneva privind protecția civililor și este o crimă de război”, a spus Blinken, citat de Reuters.

„Rusia trebuie să-și oprească imediat operațiunile sistematice de „filtrare” din Ucraina, de unde a reținut sau deportat cu forța din casele lor aproximativ 1,6 milioane de ucraineni nevinovați, inclusiv 260.000 de copii”, a scris Blinken pe Twitter.

23:30 13.7.2022

Coreea de Nord recunoaște autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk

Republica Populară Democrată Coreea (RPDC), denumită cel mai frecvent în vest Coreea de Nord, a recunoscut oficial autoproclamata Republică Populară Donețk și autoproclamata Republică Populară Lugansk, teritoriile ocupate proruse din estul Ucrainei.

RPDC devine doar al treilea stat membru ONU care le recunoaște drept autorități legitime, după Rusia și Siria.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG