Berlinul a publicat lista armamentului trimis Ucrainei
Germania a publicat lista completă a ajutoarelor militare pentru Ucraina, după ce a majorat pachetul de sprijin la 2 miliarde de euro, potrivit The Guardian.
Lista include 7 obuziere autopropulsate Panzerhaubitzen 2000, mașini, un spital de campaie, piese de schimb pentru MIG- 29, vechicule blindate, tancuri, sisteme de apărare aeriană.
Lista mai cuprinde 14.900 de mine antitank, 500 de rachete antiariene Stinger și 21,8 milioane de cartușe pentru arme de mână.
Ministerul britanic al Apărării: Sentimentele antirusești iau amploare în zonele ocupate de invadatori
În cursul săptămânii viitoare, forțele ruse vor încerca să cucerească mai multe orașe mici din Donbas, aflate în apropiere de Slaviansk și Kramatorsk, se arată în evaluarea de miercuri dimineaţă a Ministerului britanic al Apărării. În acelaşi timp, sentimentul antirusesc ia amploare în localităţile ocupate de invadatori şi tot mai mulţi oficiali proruşi sunt ţintele unor atacuri.
Ce spun serviciile secrete militare britanice:
- În Donbas, forțele rusești se vor concentra probabil pe cucerirea mai multor orașe mici în cursul săptămânii viitoare, inclusiv Siversk și Dolîna, în apropierea orașelor Slaviansk și Kramatorsk. Zonele urbane din Slaviansk și Kramatorsk rămân probabil principalele obiective pentru această fază a operațiunii.
- Rusia continuă să încerce să submineze legitimitatea statului ucrainean și să își consolideze propria guvernare și controlul administrativ asupra părților ocupate din Ucraina.
- Recent, acest lucru a inclus o inițiativă de înfrățire a orașelor și regiunilor rusești și ucrainene pentru a dezvolta administrații post-conflict și un decret pentru a facilita obținerea cetățeniei ruse de către ucraineni.
- Sentimentul antirusesc din Ucraina ocupată a dus la luarea în vizor a oficialilor ruși și proruși. Administrația numită de ruși în Velykyy Burluk a recunoscut că unul dintre primarii săi a fost ucis la 11 iulie 2022 într-un atentat cu mașină capcană.
- Este probabil ca țintirea oficialilor să se intensifice, exacerbând provocările deja semnificative cu care se confruntă ocupanții ruși și crescând presiunea asupra formațiunilor militare și de securitate deja reduse.
Germania va înceta să cumpere cărbune rusesc la 1 august și petrol de la 31 decembrie
Decizia marchează o schimbare majoră în sursa aprovizionării cu energie a țării, a declarat ministrul adjunct al finanțelor, Joerg Kukies, la o conferință la Sydney, transmite Reuters.
Provocarea cheie pe viitor va fi acoperirea golului uriaș care va rămâne atunci când Uniunea Europeană va renunța la cele 158 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an de gaz pe care Rusia îi furnizează, a spus Kukies.
”Vom scăpa de cărbunele rusesc în câteva săptămâni”, a spus el la Sydney Energy Forum, găzduit de guvernul australian și de Agenția Internațională pentru Energie.
Până acum, Rusia a furnizat 40% din cărbunele Germaniei și 40% din petrolul său, a spus oficialul.
”Oricine cunoaște istoria conductei Druzhba, care era deja un instrument folosit de imperiul sovietic pentru a controla Europa de Est, a te elibera din această dependență nu este o chestiune banală, dar o vom face în câteva luni”, a mai spus Kukies.
Germania dezvoltă rapid terminale de import de gaz natural lichefiat (GNL) pentru suplimentarea aprovizionării cu gaz, însă deși Europa ar putea importa 30 de miliarde de metri cubi de gaz sub formă de GNL din Statele Unite și Qatar, acest lucru nu va fi suficient.
Ministrul adjunct al finanțelor a mai comentat că, în timp ce Germania s-a concentrat pe tranziția la emisii zero și a introdus recent o legislație pentru a accelera dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă, gazul rămâne esențial pe perioada de tranziție.
Nu trebuie negociat cu Putin, spune ministrul german de Externe
Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, nu vede negocierile cu Rusia drept o opţiune la ora actuală, respingând astfel și apelurile recente ale unui grup de intelectuali și artiști germani care au cerut, într-o scrisoare deschisă, încetarea imediată focului și negocieri cu Putin.
„Despre ce se poate negocia cu cineva care nici măcar nu este pregătit să se pună de acord cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a lăsa civilii să plece?”, se întreabă ea într-un interviu acordat revistei germane Stern, preluat miercuri de Die Zeit
„Dacă aş fi ucraineancă, aş găsi această scrisoare naivă, îngrijorătoare şi arogantă”, a remarcat Annalena Baerbock.
„Cu ce drept ministrul german de externe poate să decidă în locul Ucrainei la ce parte a ţării ar trebui să renunţe, câte milioane de cetăţeni ai săi ar trebui să se supună dominaţiei ruse?”, a întrebat retoric şefa diplomaţiei germane.
Baerbock a declarat că nu a avut niciun contact direct cu omologul său rus Serghei Lavrov de la începutul războiului în Ucraina. Ea a mărturisit că şi-ar dori să-i poată spune: „Hai, Serghei, să vorbim despre pace!”
Totuşi, Baerbock pune sub semnul întrebării puterea pe care o are în prezent Lavrov la nivelul conducerii de la Moscova.
„Ce fel de rol joacă ministrul rus de externe în toate acestea este discutabil”, adaugă ea.
Lavrov şi Baerbock au participat ambii la reuniunea miniştrilor de externe G20 de la Bali săptămâna trecută. Lavrov a părăsit reuniunea ca urmare a criticilor care au fost aduse invaziei Ucrainei.