Linkuri accesibilitate

Klaudia Pușnir, în vârstă de 88 de ani, se ascunde în subsolul locuinței timpul bombardamentelor din Severodonețk.
Klaudia Pușnir, în vârstă de 88 de ani, se ascunde în subsolul locuinței timpul bombardamentelor din Severodonețk.

Războiul din Ucraina | PE cere acordarea statutului de țară candidată la UE doar pentru Ucraina și Moldova. Georgia, amânată

Lupta dură care se dă în aceste zile pentru orașul Severodonețk ar putea decide rezultatul războiului din estul țării, a spus președintele Volodimir Zelenski

Principalele informații ale zilei

07:22 9.6.2022

Sondaj. Peste 90% dintre ucraineni cred că vor câștiga războiul

Un sondaj de opinie realizat în rândul ucrainenilor arată că 90,3% din populaţia chestionată este încrezătoare în victoria Ucrainei în războiul cu Federația Rusă - transmite agenţia naţională de presă Ukrinform.

Studiul a fost realizat online, în perioada 1-4 iunie, cu sprijinul Institutului de Sociologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, la inițiativa Biroului Preşedintelui de la Kiev.

După primele 100 de zile de război, 70,7% dintre ucraineni au afirmat că sunt „absolut siguri” că Ucraina va câştiga războiul cu Rusia. 19,6% au declarat că sunt „mai degrabă siguri” de victoria Ucrainei, 6,1% au spus că le este dificil să răspundă, 3,6% au declarat că sunt „mai degrabă neîncrezători” şi „deloc încrezători”. Doar 1,7% dintre respondenți au spus că nu cred într-o victorie ucraineană.

În plus, potrivit sondajului, 35,5% dintre ucraineni consideră că Ucraina are nevoie de o perioadă de șase luni sau un an pentru a obține victoria împotriva Rusiei, 20,4% cred că sunt necesare câteva luni, iar 16,9% au declarat că ar fi nevoie de mai mult de un an.

La sondaj au participat ucraineni din toate regiunile Ucrainei, cu excepția teritoriilor temporar ocupate din Crimeea şi regiunile estice Donețk și Lugansk.

07:23 9.6.2022

Ucraina a primit 1 miliard din cele 40 de miliarde de dolari din pachetul de ajutor aprobat luna trecută de Congresul american

Într-o postare pe Twitter, ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a anunțat: „Sprijinirea Ucrainei înseamnă întărirea economiei sale. Un sprijin direct de 1 miliard de dolari este deja aici pentru a ajuta Ucraina și poporul său să meargă mai departe...”

07:30 9.6.2022

Soarta războiul din estul țării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lupta pentru orașul Severodonețk ar putea decide rezultatul războiului din estul țării.

„În multe privințe, acolo se decide soarta Donbasului”, a spus el în timp ce luptele cu forțele ruse și separatiste se duc pe centura industrializată a orașului. El a spus că trupele sale au provocat pierderi majore forțelor inamice.

Dar forțele ucrainene au fost împinse înapoi la periferie, potrivit înaltului oficial ucrainean din regiune. Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk (care formează Donbasul împreună cu regiunea vecină Donețk), a declarat că forțele speciale s-au retras după ce Rusia „a început să niveleze zona cu bombardamente și lovituri aeriene”.

„Este imposibil să spunem că rușii controlează complet orașul”, a adăugat el.

Aproximativ 15.000 de civili au rămas în Severodonetsk și în orașul din apropiere Lysychansk, a spus guvernatorul.

07:53 9.6.2022

Rusia începe proceselor soldaților străini capturați în Mariupol

Autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) din estul Ucrainei au lansat un videoclip de propagandă care arată trei luptători străini în instanță acuzați că sunt mercenari. Cei trei bărbați au fost capturați în Mariupol.

Videoclipul, difuzat marți de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, îi arăta pe cetățenii britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner și pe cetățeanul marocan Brahim Saadoune.

Cei trei bărbați au fost acuzați de „mercenarism, infracțiuni care vizează sechestrarea forțată, precum și de pregătire în vederea desfășurării activităților teroriste pe teritoriul RPD”, a declarat Vitalia Cherniavskaya, reprezentant oficial al procurorului general al Republicii Moldova. DPR, într-un videoclip separat lansat pe canalul DPR Telegram.

Rusia este singura țară care consideră RPD independentă. Comunitatea internațională nu recunoaște DPR și instituțiile sale și consideră că teritoriul face parte din Ucraina.

Guvernul ucrainean a declarat miercuri că îi consideră pe toți voluntarii străini membri ai forțelor sale armate și combatanți legali care au dreptul la tratament ca prizonieri de război conform Convențiilor de la Geneva.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG