Linkuri accesibilitate

Klaudia Pușnir, în vârstă de 88 de ani, se ascunde în subsolul locuinței timpul bombardamentelor din Severodonețk.
Klaudia Pușnir, în vârstă de 88 de ani, se ascunde în subsolul locuinței timpul bombardamentelor din Severodonețk.

Războiul din Ucraina | PE cere acordarea statutului de țară candidată la UE doar pentru Ucraina și Moldova. Georgia, amânată

Lupta dură care se dă în aceste zile pentru orașul Severodonețk ar putea decide rezultatul războiului din estul țării, a spus președintele Volodimir Zelenski

Principalele informații ale zilei

21:20 9.6.2022

Oficial occidental: Severodonețkul va cădea în mâinile rușilor

Un oficial din Occident a transmis joi, citat de BBC, că forțele ruse se află acum probabil în controlul orașului Severodonețk din estul Ucrainei, iar armata ucraineană va fi eventual încercuită în zonă.

Oficialul, care a făcut declarațiile sub condiția anonimatului, neagă că armele trimise de țările din Vest vor ajunge prea târziu sau în număr prea mic ca să schimbe rezultatele de pe frontul de luptă.

20:40 9.6.2022

Moscova amenință Occidentul cu o confruntare militară directă

Potrivit Reuters, Rusia a avertizat joi Occidentul că atacurile cibernetice împotriva infrastructurii sale riscă să ducă la o confruntare militară directă, iar încercările de a provoca Moscova în sfera cibernetică vor fi întâmpinate cu măsuri specifice.

Amenințarea vine după ce site-ul web al Ministerului Locuințelor din Rusia a fost spart de hackeri în weekend. O căutare simplă a numelui său pe internet conducea la mesajul „Glorie Ucrainei”, scris în ucraineană.

Ministerul de Externe rus a declarat că infrastructura critică și instituțiile statului sunt lovite de atacuri cibernetice, instituția dând vina pe Statele Unite și Ucraina pentru aceste actiuni.

„Nu vă faceți griji, Rusia nu va lăsa fără răspuns acțiunile de natură agresivă”, se arată în comunicatul citat de Reuters. „Toți pașii noștri vor fi măsurați, direcționați în conformitate cu legislația noastră și cu legea internațională”.

20:15 9.6.2022

Oficial din Occident: Aproximativ 20.000 de soldați ruși morți

Un oficial de rang înalt din Occident transmite pentru BBC că numărul soldaților ruși, morți pe frontul din Ucraina, ar putea atinge 20.000.

Estimările anterioare plasau numărul morților ruși la 15.000. Oficialul transmite că cifra a crescut „între 15.000 și 20.000”.

Oficialul, care a preferat să rămână anonim, a evitat să facă o aproximare legată de numărul soldaților ucraineni morți. Acesta a adăugat, însă, că, în ciuda „numărului mare de morți ucraineni”, ofensiva Rusiei continuă „să aibă probleme pe mai multe niveluri”.

18:48 9.6.2022

Oficial ucrainean: recolta de anul viitor, cu 40% mai mică

Ministrul adjunct al Politicii Agrare și al Alimentației din Ucraina, Taras Vistoțki, a transmis pentru CNN că în 2023 recolta va fi cu 40% mai mică din cauza invaziei ruse.

„Am pierdut 25% din suprafața arabilă. În ceea ce privește volumele, desigur, este mai mult. Anticipăm că recolta va fi cu aproximativ 35% mai mică decât în anii precedenți, ceea ce înseamnă cu aproximativ 30 de milioane de tone mai puțin, cu 35-40% mai puțin, deci aproape jumătate din recolta din anul precedent”, a explicat Visoțki.

Oficialul ucrainean a mai adăugat că aproximativ 500.000 de tone de cereale au fost furate de soldații și autoritățile ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate de Kremlin.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG