Linkuri accesibilitate

Rachetele rusești au lovit o piață plină de ucraineni care făceau ultimele cumpărături pentru seara de Crăciun. Președintele Ucrainei le-a promis ucrainenilor că-i va elibera de tirania invadatorului rus
Rachetele rusești au lovit o piață plină de ucraineni care făceau ultimele cumpărături pentru seara de Crăciun. Președintele Ucrainei le-a promis ucrainenilor că-i va elibera de tirania invadatorului rus

Războiul din Ucraina | De Crăciun, Zelenski le promite ucrainenilor că-i va elibera. Hersonul, atacat în Ajun: 10 persoane ucise, 64 răniți

Volodimir Zelenski le-a promis ucrainenilor, în mesajul de Crăciun, că le va reda libertatea. Rusia a atacat centrul Hersonului, de unde în urmă cu o lună evacua locuitorii pe motiv că orașul va fi atacat de Ucraina. Putin susține că este dispus să negocieze, SUA și Ucraina îl contrazic.

20:33 25.12.2022

Putin pretinde că este „gata să negocieze” cu privire la Ucraina. SUA: „Zero indicii că este dispus să negocieze”

Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, a declarat președintele rus Vladimir Putin, acuzând în același timp Kievul și aliații săi occidentali că „refuz” să negocieze.

Suntem pregătiți să negociem cu toți cei implicați despre soluții acceptabile, dar asta depinde de ei – nu suntem noi cei care refuză să negocieze, ei sunt”, a declarat Putin pentru Russia Today.

El a adăugat că Rusia acționează în „direcția corectă” în Ucraina, deoarece Occidentul, condus de SUA, încerca să despartă Rusia. „Cred că acționăm în direcția corectă, ne apărăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, poporul nostru. Și nu avem altă opțiune decât să ne protejăm cetățenii”, a spus Putin.

Moscova a spus cu insistență că este deschisă negocierilor, dar Kievul și aliații săi bănuiesc că afirmațiile lui Putin sunt un truc pentru a câștiga timp după o serie de înfrângeri și retrageri ale Rusiei pe câmpul de luptă.

Președintele rus a declarat joi că Moscova „se va strădui” să pună capăt războiului și că aceasta va implica inevitabil „un fel de negocieri pe cale diplomatică”. Comentariile sale au venit la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a vizitat SUA.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că Putin „a arătat absolut zero indicii că este dispus să negocieze” încheierea războiului. „Dimpotrivă”, a spus Kirby, adăugând: „Tot ceea ce face el pe pământ și în aer indică un om care vrea să continue violențele împotriva poporului ucrainean.”

19:00 25.12.2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Ofensiva rusă în Bahmut „încetinește”

Rata de avans al forțelor ruse în zona Bakhmut din estul Ucrainei a scăzut în ultimele zile, potrivit analiștilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

În cea mai recentă actualizare, ISW spune că bloggerii militari ruși „au recunoscut că Ucraina a reușit să încetinească ușor ritmul înaintării Rusiei în jurul Bahmut și al așezărilor sale din jur”.

Un blogger militar a susținut că forțele ucrainene au împins elemente ale companiei private de mercenari rusești, grupul Wagner, la pozițiile pe care le dețineau cu câteva zile în urmă, se spune.

Surse ucrainene din rețelele sociale au susținut anterior că forțele de la Kiev au împins complet forțele ruse din periferia estică a lui Bakhmut în jurul zilei de miercuri.

ISW a spus că au evaluat că forțele ruse au făcut progrese generale puțin mai puține în zona Bakhmut în noiembrie și decembrie combinate, comparativ cu octombrie.

18:58 25.12.2022

Arhiepiscopul de Canterbury și Papa Francisc cer încetarea războiului

Arhiepiscopul de Canterbury și Papa Francisc au cerut de Crăciun încetarea războiului din Ucraina.

În timpul predicii sale, Justin Welby s-a referit la suferința a milioane de oameni care se confruntă cu foametea pe fondul luptei din Sudanul de Sud și al războiului în curs din Ucraina, făcând apel la liderii ambelor țări să pună capăt violenței și, la rândul lor, „să aducă speranță milioanelor” de oameni.

Chiar dacă lumea uită nedreptatea, nu acordă atenție unui război, Dumnezeu este prezent prin Isus în lume… În acest copil, Dumnezeu arată că Dumnezeu nu renunță la noi”, a spus el.

Papa Francisc a spus în mesajul său de Crăciun că lumea suferă de „foamete de pace”.

La cea de-a 10-a binecuvântare de Crăciun „Urbi et Orbi” (orașului și lumii) și mesajul pontificatului său, el a îndemnat oamenii să privească dincolo de „sclipirea superficială a vacanței” și să-i ajute pe cei fără adăpost, imigranți, refugiați și săraci.

„Să vedem fețele tuturor acelor copii care, peste tot în lume, tânjesc după pace”, a spus el de la balconul central al Bazilicii Sf. Petru.

„Să vedem și chipurile fraților și surorilor noștri ucraineni care trăiesc acest Crăciun în întuneric și frig, departe de casele lor din cauza devastării cauzate de 10 luni de război”, a spus el.

11:01 25.12.2022

De Crăciun, Zelenski le-a primis ucrainenilor că le va reda libertatea

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis ucrainenilor că le va „aduce libertatea” înapoi, în mesajul de Crăciun adresat națiunii în Ajunul Crăciunului, la doar câteva ore după ce o nouă rundă de atacuri rusești a ucis cel puțin 10 persoane și a rănit peste 60.

El i-a îndemnat pe ucraineni să reziste iernii grele, în ciuda morților și distrugerilor, a întreruperilor de curent și a amenințării constante cu atacurile rusești.

„Chiar și în întuneric complet, ne vom găsi unii pe alții să ne îmbrățișăm strâns. Și dacă nu este căldură, ne vom îmbrățișa mult timp pentru a ne încălzi. Vom zâmbi și vom fi fericiți, ca întotdeauna. Există o diferență – nu vom aștepta un miracol, deoarece îl creăm singuri.”

Referindu-se la atacurile rusești asupra orașului Herson, recent eliberat, care au ucis cel puțin 10 oameni sâmbătă, Zelenski a descris Rusia drept o „țară teroristă”. „Lumea trebuie să vadă și să înțeleagă împotriva cărui rău absolut luptăm.”

Zelenski a spus că ucrainenii au îndurat „atacuri, amenințări, șantaj nuclear, teroare și lovituri cu rachete” de când Rusia a invadat țara în urmă cu 10 luni.

„Libertatea are un preț mare, sclavia are un preț și mai mare”, a spus Zelenski. „Să trecem iarna aceasta pentru că știm pentru ce luptăm”, a spus el.

Președintele a adus un omagiu ucrainenilor care petrec Crăciunul în captivitatea Rusiei și celor care au fost nevoiți să fugă în străinătate din cauza invaziei brutale.

„Vom aduce înapoi libertatea tuturor bărbaților și femeilor ucrainene”, a promis el.

Cu doar câteva ore înainte de mesajul lui Zelenskiy, cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 60 au fost rănite în atacurile rusești asupra orașului-port Herson, din sud.

Cei mai mulți ucraineni sunt creștini ortodocși, iar de secole au marcat Crăciunul pe 7 ianuarie, ca în Rusia.

Însă, după invadarea țării de către Rusia, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a permis congregațiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie împreună cu cea mai mare parte a lumii occidentale.

Președintele a condamnat atacul numindu-l un act de teroare care a vizat civili în ajunul Crăciunului.

Zelenski a postat pe rețelele de socializare imagini de la locul atacului, care înfățișează corpuri însângerate pe trotuare, vehicule în flăcări și pale mari de fum negru care se ridică din apropierea unui bloc de locuințe.

„Este viața reală a Ucrainei și a ucrainenilor”, a scris președintele pe contul său Telegram pe 24 decembrie și a acuzat forțele rusești că „ucide de dragul intimidării și plăcerii”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG