Linkuri accesibilitate

O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.
O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Atacul din Donbas este cel mai mare de pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial încoace, spune Kievul

Au trecut trei luni de la începutul invaziei în Ucraina, care era plănuită să dureze trei zile. Forțele ruse par incapabile să cucerească noi teritorii, însă rezistă în Donbas.

Principalele informații ale zilei

22:42 24.5.2022

Ungaria declară stare de urgență ca urmare a războiului din Ucraina

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat o stare nouă de urgență datorită conflictului din Ucraina. Măsura a fost imediat criticată de activiștii drepturilor omului, care transmit că „starea de urgență a devenit una permanentă” în Ungaria.

Noua măsură îi conferă Executivului de la Budapesta puteri peste cele conferite în mod normal de lege. Uniunea Libertăților Civile din Ungaria (TASZ) transmite că astfel de puteri îi permit lui Orban „să restricționeze sau să suspende drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor maghiari”.

20:40 24.5.2022

Rusia bombardează o fabrică de nitrogen din Ucraina: Patru morți

Armata rusă a bombardat o fabrică de nitrogen din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Hayday.

„(Rușii, n.r.) continuă să bombardeze orașe, în special locuri unde oamenii se adună”, a transmis Hayday într-o postare pe Telegram citată de BBC.

„În această dimineață, rușii au deschis din nou focul asupra fabricii (de nitrogen, n.r.) Azot, unde așa cum știe toată lumea, se aflau mai multe adăposturi anti-aeriene. Patru oameni au murit ca urmare (a bombardamentelor, n.r.)”, a precizat guvernatorul regiunii Lugansk.

19:53 24.5.2022

Sondaj: 82% din ucraineni nu vor să renunțe la teritoriile ocupate de Rusia

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev și citat de BBC, aproximativ 82% dintre Ucraineni sunt de părere că autoritățile nu ar trebui să renunțe la niciun teritoriu ocupat de Rusia în favoarea păcii.

Marea majoritate se împotrivesc unor asemenea concesionări deși renunțarea la teritoriile ocupate ar putea pune mai repede capăt războiului din țară.

Potrivit sondajului, 77% dintre ucrainenii ce trăiesc pe teritoriile ocupate de ruși se opun alipirii acestora de Rusia. Doar 10% dintre cei intervievați (2.000 de persoane) sunt de acord ca Ucraina să cedeze teritoriile ocupate Rusiei, în timp ce 8% se arată indeciși.

18:59 24.5.2022

Cinci militari ruși puși sub acuzare de Biroul Procurorului General din Ucraina

Biroul Procurorului General din Ucraina a anunțat marți că a pus sub acuzare mai mulți membri ai armatei ruse și un grup de mercenari ruși, suspectați de uciderea primarului din Motîjîn și a familiei sale, potrivit CNN.

Autoritățile ucrainene au găsit trupurile fără viață ale primarului Olga Sukhenko, dar și ale soțului și fiul ei, la scurt timp după ce armata rusă s-a retras din nordul țării. Procurorul general a transmis că a identificat și pus sub acuzare 5 militari ruși, dintre care 3 care fac parte din gruparea de mercenari Wagner.

Potrivit anchetatorilor, suspecții au dus-o pe Sukhenko și pe familia ei într-o bază militară, de unde au încercat să obțină informații despre pozițiile trupelor ucrainene. Ulterior, rușii i-au ucis pe cei trei membri ai familiei și s-au descotorosit de cadavrele lor într-o groapă comună de mică adâncime din localitate.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG