Linkuri accesibilitate

O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.
O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Atacul din Donbas este cel mai mare de pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial încoace, spune Kievul

Au trecut trei luni de la începutul invaziei în Ucraina, care era plănuită să dureze trei zile. Forțele ruse par incapabile să cucerească noi teritorii, însă rezistă în Donbas.

Principalele informații ale zilei

18:47 24.5.2022

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, Aleksandr Motuzianik, invazia Rusiei din Ucraina se află în faza cea mai activă de la începutul ei, pe 24 februarie, scrie BBC.

În prezent, forțele ruse încearcă să înconjoare trupele ucrainene aflate în orașele Severodonețk și Lîsîchansk.

17:35 24.5.2022

Rusia lansează un atac total pentru a încercui trupele ucrainene în est

Forțele ruse au lansat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în orașe aflate în estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul campaniei principale a Moscovei în est, după cum screi Reuters.

Rușii au bombardat orașele din partea cea mai estică a Donbasului din partea ucraineană, adică orașul Sievierodonetsk de pe malul de est al râului Siverskiy Doneț și orașul Lîsîchansk de pe malul de vest. Rușii au înaintat din trei direcții pentru a încerui cele două orașe.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lîsîchansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk.

17:23 24.5.2022

Rusia pregăteşte un proiect de lege prin care să elimine limita de vârstă pentru înrolarea în armată

Rusia pregăteşte un proiect de lege menit să elimine limita de vârstă pentru înrolarea în armată, potrivit Dumei de Stat a Rusieii terțe, scrie The Guardian.

„Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de vârstă pentru cetăţenii cu vârstă legală de muncă, care au dreptul să încheie primul contract de serviciu militar”, se arată în nota explicativă a proiectului de lege.

Potrivit acestei note, doar cetăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani au dreptul în prezent să încheie un prim contract cu armata. În cazul cetăţenilor străini, vârsta pentru înrolare este cuprinsă între 18 şi 30 de ani.

Sfârșitul unui oraș ucrainean. Distrus aproape total, Mariupol revine rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

17:02 24.5.2022

Ursula von der Leyen la Davos: Prin blocarea cerealelor din Ucraina, Rusia provoacă criza alimentară mondială

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a declarat că războiul din Ucraina pune sub semnul întrebării ordinea internațională, în cadrul unui discurs rostit la Forumul Economic Mondial, reunit la Davos.

Ea a afirmat că, deși scopul Forumului de la Davos este să discute despre cum se poate construi o lume mai bună, acum discuțiile sunt concentrate asupra invadării Ucrainei de către o Rusie a lui Vladimir Putin care practică un război ce „vine din alt secol”.

„Nu este vorba doar de supraviețuirea Ucrainei sau de securitatea europeană. Este vorba despre punerea sub semnul întrebării a întregii ordini internaționale”, a spus von der Leyen.

„Astăzi, artileria rusă bombardează depozitele de cereale din toată Ucraina. În mod deliberat. Și navele de război rusești din Marea Neagră blochează navele ucrainene pline de grâu și semințe de floarea soarelui. Consecințele acestor acte rușinoase sunt la îndemâna tuturor. Prețurile globale ale grâului cresc vertiginos. Și țările fragile și populațiile vulnerabile sunt cele care suferă cel mai mult. Prețul pâinii în Liban a crescut cu 70%, iar transporturile de alimente din Odesa nu au putut ajunge în Somalia”, a spusvon der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a mai spus că, în prezent, în Ucraina sunt blocate 20 de milioane de tone de grâu.

„Ucraina trebuie să câștige acest război. Iar agresiunea lui Putin trebuie să fie un eșec strategic”, a subliniat ea.

Von der Leyen afirmă că Ucraina are nevoie acum de sprijin bugetar direct, motiv pentru care CE a propus un pachet de asistență financiară de 10 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de asistență financiară acordat vreodată unei țări.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG