Linkuri accesibilitate

O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.
O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Atacul din Donbas este cel mai mare de pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial încoace, spune Kievul

Au trecut trei luni de la începutul invaziei în Ucraina, care era plănuită să dureze trei zile. Forțele ruse par incapabile să cucerească noi teritorii, însă rezistă în Donbas.

Principalele informații ale zilei

08:25 24.5.2022

CNN: Imagini din satelit par să arate nave rusești încărcând cereale ucrainene în Crimeea

Furtul de cereale ucrainene de către Rusia pare să se intensifice în timp ce își continuă războiul împotriva țării, potrivit unor noi fotografii din satelit ale portului Sevastopol din Crimeea, scrie CNN.

Televiziunea americană publică imagini cu două nave de transport în vrac sub pavilion rusesc care andochează și încarcă ceea ce se crede a fi cereale ucrainene furate. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că „fură treptat” produse alimentare ucrainene și încearcă să le vândă.

Noile imagini de la Maxar Technologies, datate 19 și 21 mai, arată navele - Matros Pozynich și Matros Koshka - andocate lângă ceea ce par a fi silozuri de cereale, cu cereale care se varsă de pe o bandă într-o cală deschisă.

Ambele nave au părăsit acum portul, potrivit site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.com, Matros Pozynich navigând prin Marea Egee, susținând că se îndreaptă spre Beirut, iar Matros Koshka se află încă în Marea Neagră.

08:43 24.5.2022

Armata ucraineană: Trupele rusești trimit civili evacuați pe un drum minat, iar supraviețuitorii sunt împușcați

Comandamentul operațional „Sud” al Ucrainei a declarat că mai mulți civili, inclusiv doi copii mici, au fost găsiți morți în mașinile lor pe un drum minat din regiunea Nikolaev.

Unii ar fi fost uciși de minele detonate, iar supraviețuitorii au fost împușcați, mai spune armata ucraineană, citată de Kyiv Independent.

Ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, a anunțat în acest sens că Microsoft va ajuta Ucraina în documentarea crimelor de război ale Rusiei. Declarația a fost făcută după ce s-a întâlnit cu președintele companiei, Brad Smith, la Davos. În plus, Microsoft ar fi promis că va ajuta la reconstrucția industriei digitale din Ucraina.

De asemenea, Administrația militară regională din Zaporojie a anunțat luni că soldații ruși cer mită de la civilii care vor să părăsească orașul Melitopol. Trupele rusești ar fi cerut între 3.000 și 5.000 de hrivne (100 și 170 de dolari).

09:01 24.5.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia încearcă să captureze Severodonețk pentru a ocupa tot Luhanskul

Militari din mai multe forțe armate ale Ucrainei participă la o operațiune comună de aruncare în aer a unui pod care leagă Severodonețk și Lisiceansk de Rubijne, în regiunea Luhansk. Captură de ecran preluată dintr-o înregistrare difuzată la 18 mai 2022.
Militari din mai multe forțe armate ale Ucrainei participă la o operațiune comună de aruncare în aer a unui pod care leagă Severodonețk și Lisiceansk de Rubijne, în regiunea Luhansk. Captură de ecran preluată dintr-o înregistrare difuzată la 18 mai 2022.

Rusia a crescut intensitatea operațiunilor sale în Donbas, întrucât încearcă să încercuiască Severodonețk, Lisceansk și Rubijne pentru a plasa întreaga regiune Luhansk sub ocupație rusă, afirmă Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea sa zilnică privind războiul din Ucraina.

Potrivit unui raport al serviciilor de informații, în prezent, axa nordică și sudică ale operațiunii rusești sunt separate de aproximativ 25 km de teritoriu deținut de Ucraina.

A existat o rezistență puternică din partea ucrainenilor, forțele ocupând poziții defensive bine săpate în pământ. Operațiunea de forță comună a Ucrainei, înființată de mult timp, păstrează probabil comanda și controlul efectiv al acestui front.

Cu toate acestea, Rusia a obținut unele succese localizate, datorate în parte concentrării unităților de artilerie.

Capturarea de către Rusia a „buzunarului” Severodonețk ar face ca întreaga regiune Luhansk să fie plasată sub ocupație rusă. Deși în prezent reprezintă principalul efort al Rusiei, această operațiune este doar o parte a campaniei rusești de cucerire a Donbasului.

În cazul în care linia frontului din Donbas se va deplasa și mai mult spre vest, acest lucru va extinde liniile de comunicare ale Rusiei și, probabil, va face ca forțele sale să se confrunte cu dificultăți suplimentare de realimentare logistică, mai arată Ministerul britanic al Apărării.

09:52 24.5.2022

Biden: Invazia Rusiei subliniază necesitatea unui Indo-Pacific „liber și deschis”

Tulburările provocate de invazia Rusiei în Ucraina au subliniat necesitatea unei regiuni Indo-Pacific libere, a declarat Joe Biden, la începutul unei reuniuni cu partenerii regionali din „Quad”: India, Japonia și Australia

Biden și liderii acestei alianțe au reafirmat angajamentul față de o zonă Indo-Pacific „liberă și deschisă” în timpul discuțiilor de marți, la Tokyo.

Comentariile au fost făcute la o zi după ce președintele american a declarat că Washingtonul ar fi pregătit să intervină militar pentru a apăra Taiwanul, ceea ce a determinat China să-l acuze că „se joacă cu focul”.

„Este vorba despre democrații împotriva autocrațiilor și trebuie să ne asigurăm că vom reuși”, a declarat Biden la începutul întâlnirii cu premierul Indiei, al Japoniei și al Australiei.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG