Ministru britanic: Penuria de alimente ar putea provoca mai multe decese decât războiul Rusiei
Penuria de cereale și alimente cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea avea consecințe grave la nivel global, a avertizat ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps.
„Ar putea fi multă foamete și chiar foamete care ar putea eclipsa numărul celor implicați în războiul în sine”, a declarat el pentru Sky News.
El s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, ministrul infrastructurii Oleksander Kubrakov, pentru a discuta despre modalitățile de export a cerealelor, după ce Rusia a blocat principalele porturi maritime ale Ucrainei.
Dificultățile din jurul exporturilor de alimente au făcut ca prețurile globale să crească vertiginos de la începutul războiului, în condițiile în care Rusia și Ucraina produceau aproximativ 30% din oferta mondială de grâu înainte de conflict.
Ucraina acuză „hoții ruși” că îi vând grânele în străinătate
Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a afirmat marți că „hoții ruși” fură grânele ucrainene pentru a le vinde în străinătate, afirmând că acestea sunt încărcate pe nave, care trec apoi prin Bosfor pentru a fi vândute în străinătate.
„Fac apel la toate statele să rămână vigilente și să refuze orice astfel de propuneri. Nu cumpărați ce este furat. Nu deveniți complici ai crimelor rusești”, a declarat oficialul ucrainean pe Twitter.
Rusia a respins marți ca fiind „false” imaginile care par să arate nave care sunt umplute cu cereale în Crimeea, relatează BBC.
Anterior, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă în războiul din Ucraina, adăugând că Moscova confiscă cereale și blochează navele pe teritoriul pe care îl controlează.
Ea a declarat că consecințele se văd deja în creșterea prețurilor globale la alimente, îngrășăminte și energie.
Patru civili uciși la Severodonețk, în ultimele 24 de ore
Patru civili au fost uciși de bombardamentul rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din Severodonețk, care a avut loc marți, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhii Haidai, citat de Kyiv Independent.
Doi bărbați și o femeie au fost găsiți morți în urma bombardamentului. O altă femeie a fost găsită cu răni grave și a murit ulterior într-un spital. În total, 314 civili din regiunea Luhansk au fost uciși în invazia rusă.
Forțele rusești bombardează orașul într-un mod „haotic și neîntrerupt”, a precizat oficialul ucrainean.
415 civili au fost uciși în regiunea Donețk, începând din 24 februarie. Guvernatorul Pavlo Kirilenko a mai anunțat marți că 1.146 de civili au fost răniți în regiune până la 24 mai. Cu toate acestea, cifrele nu includ victimele din orașele ocupate Mariupol și Volnovakha.
Pe de altă parte, la Mariupol, un oficial local a declarat că în jur de 200 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale. Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, a precizat că trupurile au fost găsite în subsolul unei clădiri de pe bulevardul Myru (Pace).
Ministrul francez pentru afaceri europene a declarat că e „convins că Ucraina va face parte din UE”
Ministrul delegat pentru afaceri europene al Franţei, Clément Beaune, s-a declarat marţi „convins” că Ucraina va face parte la un moment dat din Uniunea Europeană, insistând în acelaşi timp pe ideea unei comunităţi politice europene care să permită „deschiderea unei perspective” Kievului în aşteptarea unei aderări efective, transmite AFP.
„Sunt convins că Ucraina va face parte din Uniunea Europeană”, a declarat Beaune după o întrevedere cu vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina, care se află într-o vizită la Paris.
Declarația vine după ce, duminică, Clement Beaune a spus că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua '„indubitabil 15 sau 20 de ani''.
Şoigu: Rusia îşi încetineşte ofensiva din Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor
Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, a afirmat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, transmite Reuters.
„Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din aşezările încercuite. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat pentru a evita victime în rândul populaţiei civile'', a declarat Serghei Şoigu pentru agenţia de presă rusă RIA.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat marţi că forţele ruse au lovit un depozit de arme situat în regiunea separatistă Doneţk, din estul Ucrainei.
Facebook Forum