Linkuri accesibilitate

O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.
O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Atacul din Donbas este cel mai mare de pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial încoace, spune Kievul

Au trecut trei luni de la începutul invaziei în Ucraina, care era plănuită să dureze trei zile. Forțele ruse par incapabile să cucerească noi teritorii, însă rezistă în Donbas.

Principalele informații ale zilei

17:35 24.5.2022

Rusia lansează un atac total pentru a încercui trupele ucrainene în est

Forțele ruse au lansat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în orașe aflate în estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul campaniei principale a Moscovei în est, după cum screi Reuters.

Rușii au bombardat orașele din partea cea mai estică a Donbasului din partea ucraineană, adică orașul Sievierodonetsk de pe malul de est al râului Siverskiy Doneț și orașul Lîsîchansk de pe malul de vest. Rușii au înaintat din trei direcții pentru a încerui cele două orașe.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lîsîchansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk.

18:47 24.5.2022

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, Aleksandr Motuzianik, invazia Rusiei din Ucraina se află în faza cea mai activă de la începutul ei, pe 24 februarie, scrie BBC.

În prezent, forțele ruse încearcă să înconjoare trupele ucrainene aflate în orașele Severodonețk și Lîsîchansk.

18:59 24.5.2022

Cinci militari ruși puși sub acuzare de Biroul Procurorului General din Ucraina

Biroul Procurorului General din Ucraina a anunțat marți că a pus sub acuzare mai mulți membri ai armatei ruse și un grup de mercenari ruși, suspectați de uciderea primarului din Motîjîn și a familiei sale, potrivit CNN.

Autoritățile ucrainene au găsit trupurile fără viață ale primarului Olga Sukhenko, dar și ale soțului și fiul ei, la scurt timp după ce armata rusă s-a retras din nordul țării. Procurorul general a transmis că a identificat și pus sub acuzare 5 militari ruși, dintre care 3 care fac parte din gruparea de mercenari Wagner.

Potrivit anchetatorilor, suspecții au dus-o pe Sukhenko și pe familia ei într-o bază militară, de unde au încercat să obțină informații despre pozițiile trupelor ucrainene. Ulterior, rușii i-au ucis pe cei trei membri ai familiei și s-au descotorosit de cadavrele lor într-o groapă comună de mică adâncime din localitate.

19:53 24.5.2022

Sondaj: 82% din ucraineni nu vor să renunțe la teritoriile ocupate de Rusia

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev și citat de BBC, aproximativ 82% dintre Ucraineni sunt de părere că autoritățile nu ar trebui să renunțe la niciun teritoriu ocupat de Rusia în favoarea păcii.

Marea majoritate se împotrivesc unor asemenea concesionări deși renunțarea la teritoriile ocupate ar putea pune mai repede capăt războiului din țară.

Potrivit sondajului, 77% dintre ucrainenii ce trăiesc pe teritoriile ocupate de ruși se opun alipirii acestora de Rusia. Doar 10% dintre cei intervievați (2.000 de persoane) sunt de acord ca Ucraina să cedeze teritoriile ocupate Rusiei, în timp ce 8% se arată indeciși.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG