Linkuri accesibilitate

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT

Războiul din Ucraina | Rusia pune condiții pentru ridicarea blocadei din Marea Neagră. Fără limită superioară de vârstă pentru soldații ruși

Invazia se află în „cea mai activă fază”, afirmă Ucraina. Pe măsură ce își intensifică atacurile, forțele rusești preiau controlul asupra a trei zone din Donețk.

Principalele informații ale zilei

10:43 25.5.2022

Marea Britanie: Prețul multor produse va continua să crească

Blocada navală a Rusiei asupra porturilor din Marea Neagră va crește și mai mult prețul multor produse de bază în întreaga lume, potrivit celei mai recente actualizări a informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării.

Nu a existat o activitate majoră de transport maritim comercial în și dinspre Odesa de când a început invazia la scară largă a Rusiei, ceea ce a exercitat o presiune indirectă asupra prețurilor cerealelor la nivel mondial, arată serviciul de informații al ministerului.

O cantitate semnificativă de cereale ucrainene nu poate fi exportată și rămâne în depozite, a precizat sursa citată.

10:33 25.5.2022

Un oraș din sudul Ucrainei a fost lovit de rachete pentru prima dată în timpul conflictului

Foarte multe dintre persoanele evacuate din Mariupol au ajuns la Zaporojie. În fotografie: un băiat se uită pe fereastra unui autobuz ajuns la o zonă de înregistrare și procesare pentru persoanele strămutate intern din Zaporojie, pe 8 mai 2022.
Foarte multe dintre persoanele evacuate din Mariupol au ajuns la Zaporojie. În fotografie: un băiat se uită pe fereastra unui autobuz ajuns la o zonă de înregistrare și procesare pentru persoanele strămutate intern din Zaporojie, pe 8 mai 2022.

Autoritățile ucrainene spun că două zone din Zaporojie, situat în sudul țării, au fost lovite de rachete rusești miercuri dimineață, provocând moartea unei persoane și rănirea altor trei.

Patru rachete ar fi fost lansate imediat după ora locală 5, iar una a fost interceptată, în ceea ce este considerat primul atac de acest fel asupra orașului. Administrația regională afirmă că un centru comercial și cel puțin 62 de locuințe au fost avariate în urma atacului, scrie BBC.

O mare parte din ofensiva Rusiei este concentrată în estul Ucrainei, dar forțele rusești controlează o parte din marea regiune Zaporojie, inclusiv centrala nucleară de pe malul sudic al râului Nipru.

Oficialii ucraineni spun că Rusia a adunat trei dintre grupurile sale tactice de batalioane la Vasilivka, la aproximativ 50 kilometri sud de Zaporojie, dar nu este încă clar dacă intenționează să lanseze o ofensivă asupra orașului.

09:39 25.5.2022

Președintele polonez acuză Germania că nu și-a respectat promisiunile privind tancurile

Tanc Leopard 2A4 din dotarea armatei poloneze.
Tanc Leopard 2A4 din dotarea armatei poloneze.

Andrzej Duda spune că Berlinul nu a reușit să livreze Varșoviei tancuri moderne Leopard, în schimbul tancurilor poloneze trimise în Ucraina, scrie Politico.

Luna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a introdus așa-numitul „Ringtausch”, un program de schimb în cadrul căruia partenerii estici ai NATO ar furniza armatei ucrainene tancuri din epoca sovietică, precum T-72, în schimbul unor tancuri occidentale moderne de la producătorii germani, cum ar fi Leopard.

Scholz și oficialii germani au susținut că acest model este avantajos pentru Ucraina, deoarece primește aceleași tancuri din epoca sovietică cu care soldații și mecanicii săi sunt deja familiarizați, în timp ce țările din estul NATO primesc echipamente noi.

Însă, președintele Poloniei a susținut într-un interviu acordat publicației germane de știri Welt că Berlinul nu și-a respectat angajamentul de a livra noi tancuri pentru a înlocui vehiculele exportate.

„Nu au respectat această promisiune. Și, sincer, suntem foarte dezamăgiți de acest lucru. Am furnizat Ucrainei un număr mare de tancuri... pentru că noi credem că este responsabilitatea noastră ca vecin”, a declarat Duda.

Varșovia a oferit cel puțin 240 de tancuri din epoca sovietică armatei ucrainene. „Făcând acest lucru, ne-am epuizat propriul potențial militar și stocurile”, a argumentat el.

Președintele polonez a adăugat că „o mare parte a arsenalului nostru de tancuri din forțele armate poloneze sunt tancuri germane Leopard”, adăugând că Berlinul a făcut o „promisiune” de a livra astfel de tancuri Poloniei.

08:59 25.5.2022

Kremlinul va putea să închidă birourile de presă occidentale

Parlamentul rus a adoptat marți un proiect de lege care conferă procurorilor puterea de a închide birourile de presă străine dacă o țară occidentală a fost „neprietenoasă” față de presa rusă, ca urmare a închiderii unor instituții de presă rusești de stat în Occident.

Proiectul de lege, adoptat în primă lectură de camera inferioară a parlamentului, interzice, de asemenea, distribuirea de articole sau alte materiale din mass-media care au fost închise de către procuratură. Pentru a deveni lege, acesta trebuie să treacă prin alte două lecturi, să fie revizuit de camera superioară a parlamentului și semnat de președintele Vladimir Putin, scrie Reuters.

Jurnaliștilor unei organizații media considerate „infractoare”, în temeiul proiectului de lege, li se va retrage acreditarea de la Ministerul de Externe, ceea ce înseamnă că nu vor putea lucra în Rusia.

Noul proiect de lege se adaugă la provocările cu care se confruntă mass-media străine după ce Rusia a adoptat în martie o lege care penalizează ceea ce a numit răspândirea de știri „false” despre armata sa.

„În actuala situație geopolitică, mass-media a devenit un instrument de influență asupra stării informaționale a societății”, au declarat legislatorii într-o notă explicativă oficială a proiectului de lege.

„În conformitate cu proiectul de lege, un jurnalist și un corespondent străin își pot pierde acreditarea în cazul în care se stabilește faptul unei acțiuni neprietenoase prin impunerea de restricții asupra distribuției mijloacelor de informare în masă rusești care operează într-o țară străină”, se mai arată în proiectul legislativ.

Proiectul de lege a fost introdus de legislatori influenți, printre care se numără Andrei Lugovoi, care a fost acuzat în absență de procurorii britanici pentru asasinarea prin otrăvire a lui Alexander Litvinenko în 2006. Lugovoy, o fostă gardă de corp a KGB, a negat implicarea sa.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a reproșat în repetate rânduri Occidentului că a împiedicat presa pro-Kremlin, precum agenția de știri Sputnik și canalul de televiziune RT, să funcționeze, iar, în opinia sa, acest lucru arată un dispreț față de libertatea presei.

În martie, Putin a semnat o lege care impune o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armată, ceea ce a determinat unele media occidentale să își retragă jurnaliștii din Rusia.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG