Colonelul care îi căra ”servieta nucleară” lui Putin, găsit împușcat în cap
Vadim Zimin, un colonel care purta servieta cu codurile nucleare a lui Vladimir Putin, a fost găsit împușcat în casa sa de lângă Moscova. În prezent se află la terapie intensivă.
Colonel în retragere al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Zimin, în vârstă de 53 de ani, era responsabil de transportul servietei care îl însoțește întotdeauna pe președintele Rusiei, scrie Kiev Post. El a ocupat funcția de când fostul său angajator, Boris Elțin, era liderul Federației Ruse.
„Servieta secretă” conține aparatul de lansare pentru rachetele nucleare strategice ale Kremlinului, conține un cod cheie personalizat și rămâne sub supraveghere șapte zile din șapte, 24 de ore din 24.
Putin a fost fotografiat în trecut cu Zimin purtând codurile nucleare lângă el, iar prezența servietei acționează ca o amenințare simbolică pentru Occident.
Zimin a fost găsit în bucătăria apartamentului său din Krasnogorsk, regiunea Moscova, în seara zilei de miercuri, 22 iunie.
Presa rusă de stat scrie că oficialul „a încercat să se sinucidă” și că a fost descoperit de fratele său „într-o baltă de sânge”.
Zimin ar fi suferit o rană împușcată în cap, iar în apropiere a fost găsit un pistol pneumatic Izh 79-9TM.
Împușcarea are loc după ce recent s-a anunțat că Zimin va fi cercetat penal pentru presupusă luare de mită și că a fost plasat în arest la domiciliu.
Consiliul European a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la aderare
Ucraina și Republica Moldova au primit joi statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de președintele României, Klaus Iohannis.
SUA trimit încă un pachet de asistență militară Ucrainei, de 450 de milioane de dolari. Primele sisteme de rachete HIMARS, livrate
Statele Unite vor trimite asistență militară suplimentară Ucrainei, a anunțat joi Casa Albă.
Transportul de 450 de milioane de dolari include sisteme de rachete suplimentare pentru a fi folosite împotriva forțelor de invazie ruse.
„Acest pachet conține arme și echipamente, inclusiv noi sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby .
Alte echipamente militare includ zeci de mii de muniții de artilerie, precum și bărci de patrulare.
Sistemele de rachete cunoscute sub numele de HIMARS se află în fruntea listei de dorințe a Ucrainei, deoarece încearcă să lupte împotriva forțelor ruse care avansează prin estul țării, cu ajutorul unui avantaj semnificativ în artileria grea.
Primele patru unități ale sistemului de rachete au fost deja livrate, demarând programul de antrenament necesar soldaților ucraineni pentru a opera armamentul sofisticat și foarte precis.
Odată cu cele mai recente transporturi, contribuția SUA la armata Ucrainei se va ridica până acum la 6,1 miliarde de dolari, a spus Kirby.
Dosar simbolic al Ucrainei împotriva Rusiei la CEDO
Ucraina, într-o mișcare simbolică, a declarat joi că a depus în mod oficial un dosar împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a pune capăt „încălcărilor în masă și flagrante ale drepturilor omului” de către forțele Moscovei în timpul războiului din Ucraina.
Cererea nu are nicio șansă de succes pe fond, având în vedere că pe 7 iunie parlamentul rus a aprobat două proiecte de lege care pun capăt jurisdicției instanței în Rusia, transmite Reuters.
O declarație a Ministerului Justiției ucrainean a declarat că invazia Rusiei în Ucraina este ilegală în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului.
„Curtea va fi invitată să constate că Rusia s-a făcut vinovată de cele mai flagrante, grave și susținute încălcări ale Convenției supuse vreodată Curții și să acorde o satisfacție echitabilă la o scară la fel de fără precedent”, se arată în comunicat.
Dosarul acoperă prima perioadă a războiului, de la 24 februarie până la 7 aprilie, data la care Rusia și-a retras efectiv forțele terestre din jurul Kievului și din alte orașe din nord. Documentele ulterioare vor acoperi evenimentele ulterioare, a spus ministerul.
Moscova a negat acuzațiile din partea Ucrainei și a guvernelor occidentale de încălcări ale drepturilor omului în timpul războiului.
În martie, instanța supremă a Națiunilor Unite pentru disputele dintre state a ordonat Rusiei să oprească operațiunile militare, declarând că este profund îngrijorată de utilizarea forței de către Moscova. Curtea Internațională de Justiție răspundea unui caz depus de Ucraina la scurt timp după începerea războiului.