Linkuri accesibilitate

Localnici din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, trec pe lângă o clădire rezidențială avariată de un bombardament rusesc. Fotografie din 25 mai 2022.
Localnici din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, trec pe lângă o clădire rezidențială avariată de un bombardament rusesc. Fotografie din 25 mai 2022.

Război în Ucraina | 12 aeroporturi, sute de poduri și zeci de mii de km de drumuri distruse. Putin leagă blocada cerealelor de sancțiuni

Ziua 94 a invaziei ruse în Ucraina: trupele ruse au început asaltul asupra Severodonețk, ultimul oraș sub control ucrainean în Luhansk.

Principalele informații ale zilei

11:17 28.5.2022

Consilier prezidențial: Orice acord cu Rusia nu poate fi de încredere, invazia poate fi oprită doar prin forță

Mikhailo Podoliak, consilier prezidențial ucrainean și principalul negociator pentru pace al Ucrainei, a declarat că orice acord cu Rusia nu poate fi de încredere și că invazia Moscovei poate fi oprită doar prin forță, relatează Reuters.

„Orice acord cu Rusia nu valorează nici cât un ban rupt. Este posibil să se negocieze cu o țară care minte mereu în mod cinic și propagandistic?”, a spus el.

„Rusia a dovedit că este o țară barbară care amenință securitatea mondială. Un barbar nu poate fi oprit decât prin forță”, a adăugat el.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc după ce discuțiile de pace au intrat în impas, ultimele negocieri față în față cunoscute având loc la 29 martie.

Kremlinul a declarat la începutul acestei luni că Ucraina nu a arătat nicio dorință de a continua negocierile de pace, în timp ce oficialii de la Kiev au acuzat Rusia pentru lipsa de progrese.

Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat că președintele Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului.

10:35 28.5.2022

Biserica Ortodoxă Ucraineană rupe legăturile cu biserica rusă din cauza războiului

Vladimir Putin, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și patriarhul Kirill al Moscovei, la Sankt Petersburg, 30 iulie 2017.
Vladimir Putin, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și patriarhul Kirill al Moscovei, la Sankt Petersburg, 30 iulie 2017.

Liderii bisericilor ortodoxe din Ucraina, care au fost afiliate la Biserica Ortodoxă Rusă, au adoptat vineri măsuri de rupere a legăturilor cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina, într-o mișcare semnificativă împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse și a liderului său spiritual, transmite RFE/RL.

Liderii Bisericii Ortodoxe Ucrainene - Patriarhia Moscovei au făcut acest anunț în urma unui consiliu, la Kiev, axat pe „problemele apărute ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

„Nu suntem de acord cu poziția Patriarhului Kirill al Moscovei cu privire la războiul din Ucraina”, se arată în declarație.

09:51 28.5.2022

Institutul pentru Studiul Războiului, despre atacul asupra Severodonețk: trupele rusești au avut performanțe slabe în zonele urbane

Clădire distrusă în urma unui bombardament asupra Severodonețk, 22 mai 2022. Captură obținută dintr-un video publicat pe rețelele sociale.
Clădire distrusă în urma unui bombardament asupra Severodonețk, 22 mai 2022. Captură obținută dintr-un video publicat pe rețelele sociale.

Pe măsură ce luptele continuă în jurul orașului Severodonețk, guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, spune că orașul nu este izolat și că încă mai sunt trupe ucrainene care luptă la periferie.

Institutul pentru Studiul Războiului arată înanaliza sa că trupele rusești au avut performanțe slabe în zonele urbane de-a lungul războiului și este puțin probabil să poată avansa rapid în Severodonețk.

Forțele rusești continuă să facă progrese constante și treptate în jurul orașului, spun experții, dar nu i-au încercuit încă pe apărătorii ucraineni.

Severodonețk, în regiunea Luhansk, a devenit principalul punct în bătălia pentru Donbas, trupele rusești încercând să încercuiască forțele ucrainene cu baza în oraș.

09:36 28.5.2022

Oficiali: Statele Unite vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina

Administrația Biden este așteptată să anunțe săptămâna viitoare că va trimite Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, despre care Kievul spune că sunt necesare pentru a lupta împotriva atacului rusesc în regiunea Donbas, au declarat vineri oficiali americani, potrivit Wall Street Journal.

Printre armele pe care se așteaptă ca SUA să le furnizeze se numără sistemele de rachete cu lansare multiplă, sau MLRS, care sunt lansatoare mobile de artilerie ce pot trage la zeci de kilometri mai departe decât orice sistem actual aflat sub controlul Ucrainei.

Lansatoarele mobile de artilerie ar trebui să sosească în câteva săptămâni și ar permite Ucrainei să lovească bateriile rusești din Donbas.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG