Linkuri accesibilitate

Localnici din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, trec pe lângă o clădire rezidențială avariată de un bombardament rusesc. Fotografie din 25 mai 2022.
Localnici din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, trec pe lângă o clădire rezidențială avariată de un bombardament rusesc. Fotografie din 25 mai 2022.

Război în Ucraina | 12 aeroporturi, sute de poduri și zeci de mii de km de drumuri distruse. Putin leagă blocada cerealelor de sancțiuni

Ziua 94 a invaziei ruse în Ucraina: trupele ruse au început asaltul asupra Severodonețk, ultimul oraș sub control ucrainean în Luhansk.

Principalele informații ale zilei

19:27 28.5.2022

O navă va transporta metale din Mariupol în Rusia. Ucraina acuză că este un jaf

Instalațiile distruse ale uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, Ucraina, 22 mai 2022.
Instalațiile distruse ale uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, Ucraina, 22 mai 2022.

O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol, pentru prima dată de când Rusia a a capturat orașul, pentru a încărca metal și a-l expedia în estul Rusiei.

Un purtător de cuvânt al portului a declarat pentru agenția rusă de știri TASS că nava va încărca 2.700 de tone de metal, apoi luni va pleca spre orașul rus Rostov pe Don. Purtătorul de cuvânt nu a precizat unde a fost produs metalul transportat.

Avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a declarat că acest transport reprezintă un jaf din partea Rusiei. „Jefuirea în teritoriile ocupate temporar de Ucraina continuă”, a scris ea pe aplicația de mesagerie Telegram, citată de Reuters.

„În urma furtului de cereale ucrainene, ocupanții au recurs la exportul de produse metalice din Mariupol”, a adăugat ea.

Cel mai mare producător de oțel din Ucraina, Metinvest, a declarat vineri că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea folosi mai multe nave blocate la Mariupol pentru a „fura și a face contrabandă cu produse metalurgice” aparținând grupului.

Întrebat sâmbătă dacă metalul care urma să fie expediat aparținea Metinvest, un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „Am spus ieri că metalul nostru se află în portul Mariupol, da”.

Rusia a preluat controlul total al Mariupol săptămâna trecută, când peste 2.400 de luptători ucraineni care s-au asediat în combinatul siderurgic Azovstal s-au predat. Moscova a anunțat joi că portul a fost deminat și a fost deschis din nou pentru navele comerciale.

Cucerirea Mariupolului a ajutat Rusia să își asigure controlul total al coastei Mării Azov și să creeze o legătură terestră cu Crimeea, pe care a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014.

18:48 28.5.2022

Scholz și Macron i-au cerut lui Putin să negocieze față în față cu Zelenski

Olaf Scholz și Emmanul Macron i-au cerut lui Vladimir Putin „negocieri directe serioase” cu Volodimir Zelenski pentru a găsi „o soluție diplomatică la acest conflict”, relatează Agenția France-Presse.

În timpul unei conversații de 80 de minute cu președintele rus, cei doi lideri europeni „au insistat asupra unei încetări imediate a focului și a unei retrageri a trupelor rusești”, a precizat biroul cancelarului german.

De asemenea, cancelarul german și președintele francez „i-au cerut președintelui rus să asigure o îmbunătățire a situației umanitare a populației civile” din Ucraina.

Cei doi lideri europeni „au luat notă în mod pozitiv de angajamentul președintelui rus de a trata luptătorii capturați în conformitate cu dreptul umanitar internațional, în special cu Convențiile de la Geneva, și de a asigura accesul neîngrădit al Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, se mai arată în comunicat.

S-a discutat, de asemenea, despre aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, care a fost afectată de acțiunea Rusiei în Ucraina.

Putin a dat asigurări că „dorește să permită exportul de cereale din Ucraina, în special pe cale maritimă”, a adăugat cancelaria germană.

Cei trei lideri au convenit, de asemenea, asupra „rolului central” pe care trebuie să îl joace Organizația Națiunilor Unite pentru a garanta exporturile.

18:27 28.5.2022

„Vrem să construim un nou stat” - premierul Ucrainei a prezentat bilanțul distrugerilor provocate de Rusia

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat sâmbătă că invazia rusă în țara sa a distrus peste 25.000 de kilometri de drumuri, câteva sute de poduri și 12 aeroporturi.

El a mai spus că peste 100 de instituții de învățământ, peste 500 de unități medicale și 200 de fabrici sunt, de asemenea, ruinate sau avariate.

„Aproximativ 35% din economie nu funcționează în prezent”, a spus Denis Șmihal, pentru BBC.

Un teritoriu de peste 300.000 de kilometri pătrați de teren au fost minat sau contaminat, potrivit acestuia.

Șmihal a estimat că între 30 și 50% din PIB-ul țării a fost pierdut, iar deficitul bugetar lunar este de 5 miliarde de dolari.

Potrivit diferitelor estimări, pagubele directe aduse infrastructurii și economiei se ridică la aproximativ 600 de miliarde de dolari.

Șmihal a declarat că guvernul a alocat peste 50 de miliarde de dolari pentru reconstrucția imediată, acolo unde acest lucru a fost posibil.

Următoarea etapă va consta în refacerea infrastructurii majore, cum ar fi alimentarea cu energie electrică și apă, precum și în reconstrucția podurilor și a drumurilor, a spus el. A treia etapă va fi „marea reconstrucție a țării noastre”.

„Nu vrem doar să refacem cărămizi și beton. Vrem să construim un nou stat”, a spus premierul ucrainean. El a spus că acest lucru va necesita fonduri ucrainene, ajutor internațional și bani ruși.

„Suntem convinși că agresorul trebuie să plătească pentru distrugerile pe care le-a creat. Ar trebui să fie clar, pe seama activelor rusești înghețate - confiscate și transferate în Ucraina pentru restaurarea comună a statului nostru”, a spus el.

17:59 28.5.2022

Site-ul MApN a fost din nou atacat cibernetic

Ministerul Apărării de la București a anunțat că varianta în limba engleză a site-ului său (english.mapn.ro) a fost atacată cibernetic.

„Sâmbătă, 28 mai, în jurul orei 04.30, asupra versiunii în limba engleză a paginii de internet a Ministerului Apărării Naționale s-a declanșat un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS)”, se arată într-un comunicat al MApN.

„Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) au reușit restabilirea funcționării normale a paginii de internet în aproximativ 30 de minute de la declanșarea atacului DDOS”, a mai transmis ministerul.

MApN precizează că site-ul său nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN.

Site-ul armatei române a mai fost vizat de un atac de tip DDOS și la finalul lunii aprilie, alături de alte câteva site-ul guvernamentale. Atacul a fost revendicat de un grup de hackeri ruși.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG