Linkuri accesibilitate

Localnici din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, trec pe lângă o clădire rezidențială avariată de un bombardament rusesc. Fotografie din 25 mai 2022.
Localnici din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, trec pe lângă o clădire rezidențială avariată de un bombardament rusesc. Fotografie din 25 mai 2022.

Război în Ucraina | 12 aeroporturi, sute de poduri și zeci de mii de km de drumuri distruse. Putin leagă blocada cerealelor de sancțiuni

Ziua 94 a invaziei ruse în Ucraina: trupele ruse au început asaltul asupra Severodonețk, ultimul oraș sub control ucrainean în Luhansk.

Principalele informații ale zilei

09:00 28.5.2022

Ucraina afirmă că avansul rusesc ar putea forța retragerea în unele zone din estul țării

Dezastrul din urma unui atac cu rachete al Rusiei asupra zonei industriale din orașul Bakhmut, 27 mai 2022.
Dezastrul din urma unui atac cu rachete al Rusiei asupra zonei industriale din orașul Bakhmut, 27 mai 2022.

Forțele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din ultimul lor buzunar din regiunea Luhansk, pentru a evita să fie capturate, a declarat un oficial ucrainean, în timp ce trupele rusești pun presiune în zona estică a Ucrainei.

O retragere l-ar putea aduce pe președintele rus Vladimir Putin mai aproape de obiectivul său de a cuceri în întregime regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei. Trupele sale au câștigat teren în cele două zone, cunoscute sub numele de Donbas, în timp ce au aruncat în aer unele orașe, transformându-le în pustietăți, relatează Reuters.

Guvernatorul din Luhansk, Serhii Gaidai, a declarat că trupele rusești au intrat în Severodonețk, cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, după ce au încercat să prindă forțele ucrainene acolo timp de câteva zile, adăugând însă că forțele rusești nu vor reuși să captureze regiunea Luhansk „așa cum au prezis analiștii”.

„Vom avea suficientă forță și resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiți, să fim nevoiți să ne retragem”, a declarat Gaidai.

Gaidai a precizat că 90% din clădirile din Severodonețk au fost avariate, 14 clădiri înalte fiind distruse în ultimele bombardamente.

Reprezentanții separatiști proruși ai Rusiei au declarat că au luat cub control Lîman, un nod feroviar la vest de Severodonețk. Ucraina a declarat că Rusia a capturat cea mai mare parte din Lîman, dar că forțele sale blochează un avans spre Sloviansk, în sud-vest.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina își protejează teritoriul „atât cât ne permit resursele noastre actuale de apărare”.

„Dacă ocupanții cred că Liohan și Severodonețk vor fi ale lor, se înșeală. Donbasul va fi ucrainean”, a declarat Zelenski într-o alocuțiune nocturnă.

Armata ucraineană a declarat că a respins vineri opt atacuri în Donețk și Luhansk, distrugând tancuri și vehicule blindate.

09:14 28.5.2022

Forțele rusești au capturat cea mai mare parte a orașului Lîman

O imagine din satelit arată artileria tractată în poziții de tragere, la nord de Lîman, Ucraina, 26 mai 2022.
O imagine din satelit arată artileria tractată în poziții de tragere, la nord de Lîman, Ucraina, 26 mai 2022.

Forțele rusești au capturat probabil cea mai mare parte a orașului Lîman, într-o probabilă operațiune preliminară pentru următoarea etapă a ofensivei lor din Donbas, a declarat Ministerul britanic al Apărării, sâmbătă dimineață.

Lîman este un nod feroviar de importanță strategică și un punct de acces la poduri feroviare și rutiere importante peste râul Siverski Doneț, mai arată sursa citată.

„În zilele următoare, este probabil ca unitățile rusești din zonă să aibă ca prioritate forțarea unei traversări a râului. Deocamdată, efortul principal al Rusiei rămâne probabil la 40 km spre est, în jurul buzunarului Severodonețk, dar un cap de pod în apropiere de Lîman ar oferi Rusiei un avantaj în potențiala următoare fază a ofensivei din Donbas, când va încerca probabil să avanseze spre orașele cheie deținute de ucraineni mai adânc în regiunea Donețk, Sloviansk și Kramatorsk”, se mai arată în raport.

09:36 28.5.2022

Oficiali: Statele Unite vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina

Administrația Biden este așteptată să anunțe săptămâna viitoare că va trimite Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, despre care Kievul spune că sunt necesare pentru a lupta împotriva atacului rusesc în regiunea Donbas, au declarat vineri oficiali americani, potrivit Wall Street Journal.

Printre armele pe care se așteaptă ca SUA să le furnizeze se numără sistemele de rachete cu lansare multiplă, sau MLRS, care sunt lansatoare mobile de artilerie ce pot trage la zeci de kilometri mai departe decât orice sistem actual aflat sub controlul Ucrainei.

Lansatoarele mobile de artilerie ar trebui să sosească în câteva săptămâni și ar permite Ucrainei să lovească bateriile rusești din Donbas.

09:51 28.5.2022

Institutul pentru Studiul Războiului, despre atacul asupra Severodonețk: trupele rusești au avut performanțe slabe în zonele urbane

Clădire distrusă în urma unui bombardament asupra Severodonețk, 22 mai 2022. Captură obținută dintr-un video publicat pe rețelele sociale.
Clădire distrusă în urma unui bombardament asupra Severodonețk, 22 mai 2022. Captură obținută dintr-un video publicat pe rețelele sociale.

Pe măsură ce luptele continuă în jurul orașului Severodonețk, guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, spune că orașul nu este izolat și că încă mai sunt trupe ucrainene care luptă la periferie.

Institutul pentru Studiul Războiului arată înanaliza sa că trupele rusești au avut performanțe slabe în zonele urbane de-a lungul războiului și este puțin probabil să poată avansa rapid în Severodonețk.

Forțele rusești continuă să facă progrese constante și treptate în jurul orașului, spun experții, dar nu i-au încercuit încă pe apărătorii ucraineni.

Severodonețk, în regiunea Luhansk, a devenit principalul punct în bătălia pentru Donbas, trupele rusești încercând să încercuiască forțele ucrainene cu baza în oraș.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG