Petro Poroșenko, fost președinte al Ucrainei, împiedicat să părăsească țara
Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a fost împiedicat să părăsească Ucraina pentru a participa la o reuniune a unui organism NATO în Lituania, a declarat sâmbătă formația parlamentară din care face parte, potrivit Reuters.
Poroșenko a fost oprit de două ori la un punct de trecere a frontierei cu Polonia, în timp ce se îndrepta spre reuniunea Adunării Parlamentare a NATO, o organizație interparlamentară consultativă, se arată în comunicat.
Presa ucraineană a relatat că Poroșenko nu a putut trece granița din cauza unor „probleme tehnice” cu un permis care îi permitea să părăsească țara.
„Poroșenko primise toate permisiunile oficiale pentru a părăsi țara și fusese inclus în delegația oficială a Parlamentului Ucrainei pentru acest eveniment”, a declarat Partidul Solidaritatea Europeană.
Poroșenko urma să aibă o serie de întâlniri la nivel înalt la Vilnius, inclusiv cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda. De asemenea, el urma să participe la o reuniune a Partidului Popular European la Rotterdam.
În ianuarie, Poroșenko a obținut o hotărâre judecătorească care îi permite să rămână în libertate în timp ce este anchetat pentru trădare de patrie, într-o anchetă despre care el spune că a fost un atac motivat politic legat de aliații succesorului său, președintele Volodimir Zelenski.
Poroșenko este investigat în legătură cu finanțarea separatiștilor susținuți de Rusia în estul țării prin vânzări ilegale de cărbune în 2014-2015.
Putin avertizează Franța și Germania cu privire la înarmarea Ucrainei
Președintele rus Vladimir Putin a discutat sâmbătă dimineață cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.
Putin le-a spus celor doi lideri că furnizarea de arme Ucrainei este „periculoasă”, avertizând „asupra riscurilor de destabilizare suplimentară a situației și de agravare a crizei umanitare”, a arată Kremlinul.
Putin a mai spus că este pregătit să caute modalități de a transporta cereale blocate în porturile ucrainene în timpul campaniei militare a Moscovei, a adăugat acesta.
„Rusia este pregătită să ajute la găsirea de opțiuni pentru exportul neîngrădit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră”, a declarat Kremlinul, potrivit BBC.
„O creștere a aprovizionării cu îngrășăminte și produse agricole rusești va contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor de pe piața mondială a alimentelor, ceea ce, desigur, va necesita eliminarea sancțiunilor relevante”, mai arată Moscova.
„O atenție specială” a fost acordată negocierii dintre Ucraina și Rusia, Kremlinul susținând că este „înghețată din vina Kievului”.
„Vladimir Putin a confirmat deschiderea părții ruse pentru reluarea dialogului”, a adăugat biroul său de presă.
Discuție Johnson-Zelenski despre blocada Rusiei în Marea Neagră
Președintele Ucrainei anunțat pe Twitter că a avut o discuție telefonică cu Boris Johnson.
Zelenski a spus că a vorbit cu premierul britanic despre „consolidarea apărării pentru Ucraina, intensificarea activității privind garanțiile de securitate, furnizarea de combustibil pentru Ucraina”.
„Trebuie să lucrăm împreună pentru a preveni o criză alimentară și pentru a debloca porturile Ucrainei”, a completat Zelenski.
O purtătoare de cuvânt a premierului britanic a declarat ulterior că „Marea Britanie va continua să sprijine eroicele forțe armate ucrainene în eforturile lor de a-și apăra patria împotriva acestui atac barbar, inclusiv ajutând la furnizarea echipamentelor de care au nevoie”, atribuindu-i această declarație lui Boris Johnson, scrie The Guardian.
Ea a adăugat că cei doi lideri au vorbit despre „blocada josnică a lui Putin asupra Odesa”, cel mai mare port maritim al Ucrainei.
Marea Britanie este implicată în „o muncă intensă cu partenerii internaționali pentru a găsi modalități de a relua exportul de cereale din Ucraina pentru a evita o criză alimentară globală”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.
Oficial ucrainean: Au loc lupte de stradă în Severodonețk pentru controlul orașului
În Severodonețk au loc lupte de stradă, în timp ce forțele rusești încearcă să preia controlul orașului, afirmă guvernatorul regional, citat de BBC.
Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, spune că forțele ruse au „suferit pierderi semnificative și au fost forțate să se retragă” în Severodonețk și în zonele din apropiere.
Cu toate acestea, trupele rusești continuă să atace orașul din spate, a precizat el.
„Inamicul a tras asupra Severodonețkului de mai multe ori, de cel puțin trei ori - foarte puternic, iar în unele locuri au izbucnit lupte de stradă”, a spus el.
Satul Sînețki din apropiere a fost, de asemenea, bombardat, potrivit acestuia.
Facebook Forum